Στο Μόναχο, σ' όποια γωνιά και να βρεθώ, όλο και κάποια εκκλησία θα συναντήσω. Άλλες καθολικές κι άλλες ευαγγελικές (οι ορθόδοξες είναι μόνο δύο και μάλιστα η μία - η Σαλβάτορκίρχε - δεν μοιάζει ιδιαίτερα με ορθόδοξη αφού ήταν καθολική και παραχωρήθηκε στους Έλληνες του Μονάχου πριν το 1830, όπως έχω ξαναγράψει). Αντίθετα στο Λονδίνο οι εκκλησίες είναι λιγοστές. Και μεγάλες. "Επισκεφθήκαμε" δύο. Και χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά γιατί η επίσκεψη περιορίστηκε στο εξωτερικό τους μέρος μιας και αν θέλαμε να προχωρήσουμε και στο εσωτερικό θα έπρεπε να πληρώσουμε είσοδο και μάλιστα αρκετά ψηλή. Γύρω στις 15 λίρες! Αλλά γι' αυτά άλλη φορά. Αντίθετα, στο Μόναχο (στην υπόλοιπη Γερμανία παίζεται, υπάρχουν και με εισιτήριο), σε όλα πληρώνεις για να μπεις, αλλά όχι στις εκκλησίες!
Μια κλεφτή ματιά προς τα μέσα στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Εκεί που ήταν απέξω οι αγανακτισμένοι με τις σκηνές τους (είναι ακόμα δηλ. παρά τις συζητήσεις και τις απειλές για αποχώρηση). Δεξιά η ουρά των επισκεπτών που περιμένουν να πληρώσουν για να προχωρήσουν προς τα ενδότερα. Το καλό είναι πως αν γίνεται λειτουργία και πεις πως πας για να παρακολουθήσεις δεν σου ζητάνε να πληρώσεις. Κι έτσι, μπορείς να μπεις και να παρακολουθήσεις στο τσάμπα (έτσι μου είπε ο Σταμάτης - το έχει δοκιμάσει με επιτυχία).
Σ' αυτή τη φωτογραφία κάτι σαν εκκλησία: το κέντρο μελετών των μεθοδιστών. Στο Λονδίνο κυριαρχεί η Αγγλικανική εκκλησία (παρακλάδι των διαμαρτυρόμενων) αλλά υπάρχουν και άλλα δόγματα και κατά συνέπεια και άλλου είδους ναοί. Ο παραπάνω βρίσκεται απέναντι ακριβώς απ' το
Γουεστμίνστερ. Την εκκλησία στην οποία είναι θαμμένοι όλοι οι βασιλιάδες της Αγγλίας. Εκτός βέβαια απ' αυτούς που εξέπεσαν για διάφορους λόγους!!!
Επιβλητικότατος σε όγκο αλλά και με διάφορες μορφές πάνω από τις πόρτες (ροκοκό το λένε; δεν τους έχω μάθει τους ρυθμούς).
Άλλες δυο όψεις απ' το αβαείο του Γουεστμίνστερ.
Το ενδιαφέρον είναι πως στο πάνω μέρος του τρούλου ή του καμπαναριού δεν υπάρχει σταυρός. Αλλά κάτι που αν δεν το προσέξεις καλά, θυμίζει σταυρό. Όπως π.χ. το καραβάκι.
.
Το είναι είναι κακιά λέξη (μια συνεργασία του Μιχάλη Ρουμελιώτη)
Πριν από 15 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου