Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Κοινωνικά παντοπωλεία

Καλημέρα και καλή χρονιά. Να λοιπόν που τέλειωσε άλλη μια χρονιά κι αρχίζει μια καινούρια. 2013 λοιπόν πια. Εύχομαι σε όλους να το περάσουμε με υγεία πρώτιστα και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας κατόπιν. Αλλά η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Κι αν το ξεχνάμε καμιά φορά, γίνεται κάτι και μας το θυμίζει. Ας εξελιχθεί ομαλά και καλά κι αυτό, να μείνει μόνο η υπενθύμισή του.
2013 και το μπλογκ ακόμα συνεχίζεται. Δεν το περίμενα πως θα τράβαγε τόσο. Εντάξει, τελειώνει σε λίγο αλλά έχουμε ακόμα μέρες. Από το καλοκαίρι και μετά η δημοσίευση κάθε δεύτερη μέρα λειτούργησε πλήρως. Χώρια τα εμβόλιμα. Μπόλικα βγήκανε, ειδικά τον τελευταίο μήνα. Και μιας και το κάθε δεύτερη μέρα μας έφερε να έχουμε δημοσίευση σήμερα, θα μπει και σήμερα. Μόνο που δεν θα είναι γαλλικό το θέμα αλλά κοινωνικό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ένα κοινωνικό παντοπωλείο και σ' αυτό θέλω να αναφερθώ.

Ο όρος «κοινωνικό παντοπωλείο» είναι πρόσφατος. Τουλάχιστον εγώ δεν τον είχα ακούσει μέχρι πριν κάνα δυο χρόνια που λόγω της οικονομικής κατάστασης άνοιξε κάποιο τέτοιο στην Αθήνα (τελικά τώρα που το ψάχνω πάνε 5 χρόνια, άρα δεν είναι απλά στα χρόνια της κρίσης, με ή χωρίς εισαγωγικά). Από τότε ο θεσμός επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις. Το κάθε ένα από τα κοινωνικά παντοπωλεία που έχουν ανοίξει έχει δικούς του κανονισμούς. Ο στόχος τους είναι να βοηθούνται άτομα που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες να προμηθεύονται τα είδη που έχουν ανάγκη. Για να καθοριστεί ποια θα είναι αυτά, οι δικαιούχοι εφοδιάζονται με ειδικά δελτία ή με ένα κουπόνι το μήνα, αξίας τόσων ευρώ το οποίο ανταλλάσσεται με είδη που διαθέτει το κοινωνικό παντοπωλείο.

Τα (καταστήματα να τα πω; δεν είναι), τέλος πάντων οι χώροι αυτοί λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες και τα είδη που διαθέτει τα προμηθεύεται από χορηγούς. Στο ξεκίνημα ήταν ο όμιλος Καρφούρ που τώρα καλεί τους πελάτες του να συνεισφέρουν κι αυτοί αγοράζοντας με 2€ μια κονκάρδα. Ο συγκεκριμένος όμιλος κάνει και στα καταστήματά του έκπτωση στα τρόφιμα σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, μια τακτική που ακολουθείται και από άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Η ιδέα προχώρησε και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης κι έτσι δημιουργήθηκαν και κοινωνικά φαρμακεία κ.α.

Εδώ θα σταθώ ιδιαίτερα σε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση της ιδέας του κοινωνικού παντοπωλείου, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε από το δήμο Ηλιούπολης (Αττικής). Σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες στήθηκε ένα κατάστημα που δεν ασχολείται μόνο με την διανομή ειδών στους δικαιούχους αλλά πουλάει τα είδη που έχει και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Από τα κέρδη του απ' τις πωλήσεις χρηματοδοτεί το κοινωνικό του έργο. Το εγχείρημα έχει αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση αλλά και κατακριθεί ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανένας. Επειδή σαν ιδέα μου άρεσε όταν το έμαθα είπα να το επισκεφθώ.

Ο χώρος έχει λίγα πράγματα, δεν είναι τα φορτωμένα ράφια των μεγάλων σουπερμάρκετ που έχουμε συνηθίσει. Το λίγα δεν αναφέρεται ως προς τα είδη που διαθέτει αλλά ως προς την ποικιλία από μάρκες (ετικέτες) για το κάθε είδος. Η επιλογή είναι κατά το δυνατόν σε είδη που είναι σε χαμηλότερη τιμή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και οι ετικέτες από μεγάλες εταιρίες. Αγόρασα π.χ. κόκκινο κρασί από τη Σαντορίνη συσκευασμένο σε πλαστικό μπουκάλι στα 2,40€ το λίτρο ή ένα φιαλίδιο για γκαζάκι στα 0,80€. Δεν θυμάμαι τι μάρκα ήτανε, σίγουρα όμως όχι Camping Gas που στα σουπερμάρκετ το έχω δει στη διπλάσια τιμή. Όμως έχει και Nescafe στα 5,70€ τα 200 γρ., τιμή αντίστοιχη με αυτήν της «κανονικής» αγοράς. Το κακό είναι πως όσες φορές πήγα ήμουν ο μοναδικός πελάτης εκείνη τη στιγμή.

Το Κοινωνικό - Ηθικό Παντοπωλείο Ηλιούπολης βρίσκεται στην οδό Ποσειδώνος 49 (στο νησάκι) και το τηλέφωνό του είναι 210 9750051. Νομίζω, πως όποιος βρίσκεται κατά κει, αξίζει τον κόπο να κάνει (κάποια έστω από) τα ψώνια του απ' αυτό, όπως και σε όποιο άλλο παρόμοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου