Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μαγιόδεντρο

Ένα από τα σήματα της Βαυαρίας είναι και το μαγιόδεντρο (Maibaum) που στήνεται σε διάφορα μέρη (με το πιο συνηθισμένο μέρος να είναι οι υπαίθριες μπιραρίες). Αποτελείται από ένα ψηλό ξύλο στο οποίο είναι στερεωμένες αριστερά δεξιά, σαν "κλαδιά", παραστάσεις με εικόνες της καθημερινής ζωής, συνήθως της παράδοσης (ή διαφημίσεις) , σε τρία τέσσερα επίπεδα. Στην κορυφή υπάρχει ένα στεφάνι απ’ το οποίο κρέμονται κορδέλες την πρωτομαγιά που μπλέκονται γαϊτανάκι (εξ ου και το όνομα). Όμως, η παρουσία του δεν περιορίζεται μόνο κατά το Μάη.
Το συναντά κανείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αφού τις περισσότερες φορές πρόκειται για μόνιμη κατασκευή.
Ένα ακόμα Μαγιόδεντρο. Πού νομίζετε πως είναι στημένο; Δείτε τη φωτογραφία στο τέλος για τη λύση του κουίζ.
Αλλά και στο Βερολίνο που υπήρχε μπιραρία του Μονάχου (Χοφμπρόυ) υπήρχε απ' έξω ένα Μαγιόδεντρο.
Κάτι σαν Μαγιόδεντρο. Στημένο για το παζάρι κατά το πανηγύρι για τα 852 χρόνια του Μονάχου.
Το στεφάνι στο πάνω μέρος.
Κι οι παραστάσεις που φτιάχνουν τα κλαδιά...
 
Λεπτομέρειες από το παραπάνω μαγιόδέντρο, που βρίσκεται στην Φικτουαλίενμαρκτ (Viktualienmarkt) στο κέντρο στο Μόναχο.
 
Ναι. Είναι όλες οι (επίσημες και μεγάλες) μπιραρίες του Μονάχου. Σκηνή που παραπέμπει στο Οκτόμπερφεστ. Οι εταιρίες που παράγουν μπίρα είναι πέντε οι εξής έξι: Αγουστίνα (Agustiner), Ηοφμπρόυ (Hofbräu), Λεβενμπρόυ (Löwenbräu), Παουλάνα (Paulaner), Σπάτεν (Spaten), Χάκερ - Πσορ (Hacker - Pschorr). Ο Λεβενμπρόυ και Σπάτεν είναι στην πραγματικότητα μια εταιρία (μαζί και με την μικρότερη μεν, πολύ γνωστή στην Ελλάδα δε και ειδική Φραντζισκάνα - Franziskaner) αλλά κυκλοφορούν σαν να είναι ξεχωριστές (αντίθετα με την Χάκερ - Πσορ που ήταν δυο και όταν ενώθηκαν ένωσαν και το όνομά τους).
Και μιας και μιλήσαμε για το Οκτόμπερφεστ που είναι και επίκαιρο: Όχι ότι θα έλειπαν τα Μαγιόδεντρα από κει.
Πολλές oi μπιραρίες, πολλά και τα Μαγιόδεντρα. Η Παουλάνα για παράδειγμα έχει δυο έξω απ' τη μια της τέντα!
Πρόκειται για το Τσουγκσπίτσε, την ψηλότερη κορυφή της Γερμανίας, που λέγαμε!!! Είναι στημένο στο πλάτωμα στα 2.600 μέτρα, εκεί που φτάνει και ο οδωντοτός. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τέλος Μαρτίου. Τα χιόνια ήταν αρκετά τότε. Σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται εκεί, αλλά όταν ερχόμασταν από Ιταλία την περασμένη βδομάδα είδαμε χιόνι σε κάποια βουνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου