Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ

Τι είναι το Οκτόμπερφεστ ή αλλιώς Βισν (Oktoberfest - Wiesn); Το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι του κόσμου λένε στις διαφημίσεις τους οι αρμόδιοι. Και είναι όντως τεράστιο. Και τι γίνεται, όταν το μεγαλύτερο αυτό πανηγύρι γιορτάζει ένα στρογγυλό αριθμό; Προφανώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Θέλετε μια γεύση; Μπορείτε ευχαρίστως να την πάρετε ζωντανά, από την κάμερα που έχει στηθεί στο χώρο.

 
Όπως έχω ξαναγράψει με άλλες ευκαιρίες, εδώ οι Βαυαροί και ειδικά στο Μόναχο είναι πανηγυρτζήδες. Με κάθε αφορμή στήνουν ένα πανηγύρι. Εδώ γιορτάσανε τα 852(!) χρόνια της πόλης. Θ' αφήνανε άλλες ευκαιρίες να πάνε χαμένες; Και φέτος είναι η 200η επέτειος του Οκτόμπερφεστ (και η 177η φορά που διεξάγεται). Ωραιότατος, στρογγυλός αριθμός. Άρα; Άρα διοργανώνεται ένα μεγάλο επετειακό πανηγύρι. Με στόχο ακόμα περισσότερο κόσμο.
 
Ήδη στο Μόναχο έχουν αρχίσει να φτάνουν τουρίστες από την περασμένη βδομάδα. Ξεχωρίζουν απ' το ότι βρίσκονται σε ομάδες στα γνωστότερα τουριστικά σημεία της πόλης και με τις φωτογραφικές τους μηχανές αποθανατίζουν τα αξιοθέατα. Και βέβαια, κι εγώ κυκλοφορώ στα ίδια σημεία, κι εγώ είμαι με μια φωτογραφική στο χέρι. Ε, και; Είπα ποτέ πως δεν είμαι τουρίστας στο Μόναχο; Τουρισμό κάνω, απλά είναι μακράς διάρκειας.
Το Οκτόμπερφεστ, παρά το ότι η αναφορά του Οκτώβρη μέσα συχνά μπερδεύει μερικούς, διεξάγεται στο τέλος Σεπτέμβρη. Διαρκεί δυο βδομάδες, μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη. Δηλ. Φέτος από 18/9 μέχρι 4/10. Στην αρχή του γιορταζόταν πράγματι τον Οκτώβρη. Δεν ξέρω πότε και γιατί άλλαξε, αλλά μπορώ να υποθέσω πως αυτό έγινε λόγω καιρού. Πέρυι π.χ. 15 Οκτώβρη χιόνισε. Που να κουβαλάς τουρίστες μέσ' τα χιόνια. Έτσι τώρα ανοίγει ένα Σάββατο του Σεπτέμβρη με παρέλαση κάρων φορτωμένων με βαρέλια μπίρας. Αυτά περνάνε από τους δρόμους και φτάνουνε στο χώρο που γίνεται το πανηγύρι ακριβώς(;!) στις 12 το μεσημέρι οπότε και ο δήμαρχος του Μονάχου (επισημότητα, ε;) βάζει την κάνουλα σ' ένα βαρέλι, η μπίρα αρχίζει να τρέχει, γεμίζουν τα κανάτια κι αρχίζει επίσημα το πανηγύρι.
Στο χώρο του πανηγυριού προφανώς βρίσκει χώρο και το Λούνα Παρκ. Όμως, μέχρι να δοθεί το σύνθημα για την επίσημη έναρξη, τα παιχνίδια γυρίζουν άδεια, για διαφήμιση!
Μέχρι τότε στο χώρο του πανηγυριού ΔΕΝ σερβίρουν μπίρα παρά μόνο αναψυκτικά. Από τότε όμως που θα δοθεί επίσημα η άδεια του δίνουν και καταλαβαίνει. Γιατί το Οκτόμπερφεστ, πέρα από τα περί λαϊκού πανηγυριού κλπ είναι η μεγάλη γιορτή της μπωρα. Χιλιάδες κόσμος συρρέει εκεί για να πιει, κάθε μέρα. Και, προφανώς, όχι τσάμπα, ίσα - ίσα. Αν ήταν για τσάμπα (όπως στη γιορτή του ούζου στο Πλωμάρι π.χ.) δεν θα γινόταν τόση μεγάλη φασαρία. Χώρια που οι εταιρίες θα μπαίνανε χοντρά μέσα. Το πόσα λίτρα μπίρας καταναλώνονται δεν λέγεται. Υπολογίζεται πως είναι πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα. Η τιμή του λίτρου στις τέντες του Οκτόμπερφεστ είναι γύρω στα 8,50 - 9€ όταν σερβιρισμένη σε κανονική μπιραρία δεν ξεπερνάει τα 7€.
 
Δυο από τις μπιραρίες έχουν στήσει πύργους με το σήμα τους στην κορυφή να περιστρέφεται.
Το Οκτόμπερφεστ διεξάγεται σε μια τεράστια αλάνα που τον υπόλοιπο καιρό μένει αχρησιμοποίητη. Κάποια φορτηγά ίσως είναι παρκαρισμένα σε μια άκρη και τίποτα άλλο. Για την περίοδο του πανηγυριού όμως στήνονται τέντες από της εταιρίες μπίρας στις οποίες γίνεται κανονική εγκατάσταση μιας μπιραρίας (ή μάλλον πολλών μαζί). Φέτος στήθηκαν 15 τέτοιες τέντες. Η χωρητικότητά τους είναι από 2.500 η πιο μικρή μέχρι 10.000(!) κάθε μια από τις δυο μεγάλες. Και εκτός από μπίρα σερβίρουν και φαγητό: κότσι ή μερίδα μισό κοτόπουλου. Η τιμή του τελευταίου είναι στα 9,40€ περίπου, αλλά σε κάποιες εκτοξεύεται στα 12 - 14€.
 
Έξω από τις τέντες πάντως, σαφώς και πωλείται φαγητό αλλά στο χέρι για όρθιους ή σε κάνα πάγκο. Εδώ οι τιμές είναι πιο προσγειωμένες. Το μισό κοτοπουλάκι μόνο 7 - 7,50€. Για σύγκριση, σε ψητοπωλείο σε εμπορική στοά (εκτός φεστιβάλ δηλ.) έχει 2,40!!!
  
Από τη στιγμή πάντως που θα αρχίσει η κατανάλωση η μπίρα ρέει άφθονη. Συνήθως ξεροσφύρι,
αλλά δεν λείπουν κι αυτοί που θέλουν το μεζεδάκι τους.
Η συγκεκριμένη γκαρσόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόδειγμα. Μεταφέρει λίγες. 4 Μόνο; Τίποτα. Πάντως οι άλλοι πίσω περιμένουν ουρά
Υπάρχουν διάφορα μαγαζιά με αναμνηστικά στο χώρο αλλά και μέσα στις τέντες. Αλλά αν θελήσεις μια επετειακή μπλούζα πού να τρέχεις να ψάχνεις. Άσε που μπορεί να το ξεχάσεις. Οπότε στη φέρνουνε στο τραπέζι σου.
Πάντως το επίσημο συνοδευτικό της μπίρας είναι το μεγάλο κουλούρι που εδώ πωλείται προς 4€ στους πάγκους και 4,5€ όταν στο φέρουνε. Στους φούρνους η τιμή του είναι όλο το χρόνο στο 1,5€. Αυτές τις μέρες έβαλαν ευκαιριακά και άλλα μαγαζιά που πουλάνε αρτοσκευάσματα ή γλυκά στο σταθμό. Με εορταστική προσφορά 2,5€! 
Πολλή συζήτηση έγινε για το ότι από φέτος εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους κλειστούς χώρους του Οκτόμπερφεστ. Μέχρι πέρυσι υπήρχε εξαίρεση από τη σχετική απαγόρευση. Φέτος είχε ανακοινωθεί από την άνοιξη ακόμα ότι η απαγόρευση θα ισχύσει παντού. Οι υπεύθυνοι διαμαρτύρονταν για λογαριασμό των πελατών τους που δεν θα πήγαιναν γιατί δεν θα μπορούσαν να καπνίσουν. Κάτι μου θυμίζει, κάπου αλλού έχω ξανακούσει τέτοιες δικαιολογίες, κάπου τα έχω ξαναδιαβάσει αυτά, α! ναι, στην Ελλάδα, αλλά εκεί υπάρχουν οι πνευματικοί μας άνθρωποι σαν τον Μικρούτσικο που υπερασπίζονται το δικαίωμα στο κάπνισμα και καπνίζουν σε κλειστούς χώρους για να δείξουν την αντίθεσή τους. Εδώ οι μαγαζάτορες διαμαρτυρήθηκαν, φώναξαν, τους είπαν πως δεν θ' αλλάξει η απόφαση, οπότε έφτιαξαν την αφίσα τους και συμμορφώθηκαν. Και οι πελάτες δεν τους λείψανε. Το Σάββατο σε τρεις μεγάλες (και άλλες τόσες ή περισσότερες μικρές) τέντες προσπαθήσαμε να καθίσουμε δυο άτομα (δεν με έπαιρνε να μείνω άλλο όρθιος, ήδη κι έτσι μ' έπιασε η μέση μου και το 'ριξα στα Μεσουλίντ) και δεν τα καταφέραμε οπότε φύγαμε. Και τσιγάρο μέσα κανένας.
 

 

 

 
Μην κοιτάτε την ημερομηνία. Την πάτησα. Χρησιμοποίησα μια μηχανή που τυπώνει την ημερομηνία στη φωτογραφία, αλλά δεν ήταν ρυθμισμένη σωστά. Η σωστή είναι 18/09/2010
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου