Το μοναδικό κάρο που το έσερναν βόδια! Και με μεγάλο βαρέλι παρακαλώ.
Το Οκτόμπερφεστ είναι ένα πανηγύρι, έγραφα χθες. Και τι πανηγύρι θα ήταν αν δεν είχε κατανάλωση ποτών. Και μιας κι είμαστε στην πατρίδα της μπίρας, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο ποτό από τη μπίρα. Που για να φτάσει μέχρι το πανηγύρι πρέπει να μεταφερθεί. Έτσι το Οκτόμπερφεστ ανοίγει με μια εντυπωσιακή μεταφορά της μπωρας στο χώρο του πανηγυριού.Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες έχει και το ομογενειακό σάιτ Δορυφόρος.
Στην πραγματικότητα η μεταφορά είναι εικονική. Γίνεται σ’ ανάμνηση της πρώτης διοργάνωσης. Η οποία έγινε το 1810 για τους γάμους του (τότε) διαδόχου Λουδοβίκου και της πριγκίπισσας Θηρεσίας. Τους ξέρετε; Οι γονείς του Όθωνα του δικού μας είναι. Τότε η μπίρα μεταφερόταν με ξύλινα βαρελάκια. Σήμερα τα βαρέλια έχουν γίνει ανοξείδωτα. Για να προλάβουν την κατανάλωση είναι τεράστια, η εγκατάστασή τους έχει γίνει μέρες πριν. Αλλά για εφέ στα κάρα υπάρχουν ξύλινα βαρελάκια και η κάνουλα που σερβίρουν τη μπίρα είναι σε ξύλινο (ή σε απομίμηση ξύλου) βαρέλι. Για μικρότερες καταναλώσεις χρησιμοποιούνται βαρελάκια αλουμινίου των 30(; - κατ’ εκτίμησή μου) λίτρων ή για οικιακή κατανάλωση υπάρχουν 5λιτρα ή 6λιτρα.
Ας επιστρέψουμε στην παρέλαση της μεταφοράς. Μπροστά πηγαίνει μια μπάντα κρουστών και χάλκινων (πνευστών). Ακολουθεί καβάλα σ’ ένα άλογο, μονόπλευρα, το «Κορίτσι του Μονάχου». Τι είναι τούτο; Μια μικρή δεσποινίδα (η φετινή είναι 16χρονη και είναι η μικρότερη λέει) που στέφεται μ’ αυτόν τον τίτλο. Πώς επιλέγεται; Εντελώς τυχαία και αξιοκρατικά είναι η κόρη του επικεφαλής της διοργάνωσης (ή κάποιου απ’ τους ιδιοκτήτες των εταιριών ή τα λοιπά γκόλτεν μπόις). Φοράει τα ρούχα της μασκότ της πόλης (ράσο με κίτρινη ζώνη, τυλιγμένη σαν πετραχήλι) και κρατάει στο χέρι της ένα ποτήρι μπίρας (η μασκότ στο άλλο κρατάει ένα βιβλίο με σταυρό – βίβλο αλλά στην περίπτωση αυτή το άλλο το χέρι το θέλει να κρατιέται απ’ το άλογο).
Ακολουθεί άμαξα με τον δήμαρχο της πόλης που είναι αυτός που θα δώσει το σύνθημα για την έναρξη του πανηγυριού σπάζοντας μ’ ένα σφυρί μια κάνουλα σε ένα βαρέλι οπότε αρχίζει και τρέχει η μπίρα και με μπαλοθιές ξεκινάνε να πουλάνε μπίρα οι μπιραρίες.
Στη συνέχεια ακολουθούν εναλλάξ μπάντες και κάρα με βαρελάκια και προσωπικό από τις διάφορες τέντες που έχουν στηθεί.
Και προφανώς τα παράθυρα των ξενοδοχείων που έχουν φάτσα στο δρόμο που περνάει η παρέλαση είναι περιζήτητα. Οι τιμές στα ξενοδοχεία αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα τσιμπημένες, αν καταφέρεις να βρεις δωμάτιο.
Και η παρέλαση κλείνει με τα αυτοκίνητα καθαρισμού. Δυστυχώς τα άλογα είναι ζώα και δεν καταλαβαίνουν «πού κάνουν την ανάγκη τους». Δεν ξεχωρίζουν το χωράφι από το δρόμο και μάλιστα τον ασφαλτοστρωμένο. Την εξοχή από την πόλη. Έτσι, μετά από τόσα άλογα που πέρασαν υπήρχαν κατάλοιπα στο κατάστρωμα του δρόμου που έπρεπε να καθαριστούν πριν αρχίσει να το περνάει ο κόσμος περπατώντας, κατευθυνόμενος προς τα λιβάδια της Θηρεσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου