Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ - Οι Τέντες

Η Μεγαλύτερη σκηνή απ' όλες. Αυτή της Χόφμπρόυ με πάνω από 10.000 θέσεις!
Στο χώρο του πανηγυριού στήνονται τέντες (σκηνές) για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Οι τέντες αυτές είναι κατασκευές που μόνο σκηνή δεν θυμίζουν. Μπορεί να τις λένε έτσι αλλά είναι κατασκευές που θυμίζουν μόνιμες εγκαταστάσεις. Ίσως η σκεπή να είναι πάνινη, ίσως ούτε και αυτή. Απ' έξω δε, πολλές φορές είναι διακοσμημένες με διάφορες καλλιτεχνικές παραστάσεις.
Από χωρητικότητα υπάρχουν οι 14 τεράστιες που παίρνουν 2500 ή 3500 οι μικρότερες και 7 - 10 χιλιάδες οι μεγαλύτερες. Μέσα υπάρχει στο κέντρο μια ορχήστρα που καλύπτει όλο το χώρο και γύρω είναι οι πάγκοι για τους θαμώνες. Συνήθως υπάρχουν και εξώστες, εσωτερικοί και εξωτερικοί. Εκεί μπορείς να πας μόνο μετά από προηγούμενη κράτηση. Δεν είναι εύκολο να βρεις θέση.
 
Δυο σκηνές με 7.500 και 9.300 θέσεις
Θα μου πείτε γιατί στο χώρο που είναι για το κοινό είναι εύκολο; Όποιος πάει και προλάβει, κατσικώνεται εκεί κι άντε να τον κουνήσεις. Πάντως, και σ' αυτό το χώρο από μια ώρα και μετά πας με κράτηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
 
Τα γκαρσόνια μεταφέρουν μπίρα αβέρτα, υπάρχουν συνήθως σε πολλές μεριές πάγκοι για το γέμισμα των ποτηριών. Έχει και φαγητό από κάνα δυο κουζίνες, έχει και μαγαζάκια με σουβενίρ, με κυρίαρχο τα ποτήρια μπίρας με τη στάμπα της εταιρίας. Η κάθε τέντα ανήκει σε μια από τις 6 εταιρίες μπίρας του Μονάχου και προφανώς η προτίμησή σου είναι μόνο στο είδος (ξανθιά, μαύρη, βάις - από σιτάρι) αν και αυτή που κυριαρχεί συντριπτικά είναι η κλασσική ξανθιά.
 
Υπάρχουν και σκηνές όπως το Ιπποδρόμιο που προσφέρουν και σόου, άρα λογικό ότι εκεί οι τιμές είναι ψηλότερες. Οι τέντες ανοίγουν στις 10 (τις καθημερινές – 9 το Σ/Κ) και μένουν ανοιχτές μέχρι τις 11:30 το βράδυ με την μπίρα να σταματάει να ρέει στις 10:30. Βέβαια, παντού υπάρχουν εξαιρέσεις: δυο κλείνουν στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Και για όποιον δεν ήπιε αρκετά και θέλει συνέχεια, σαφώς και έχει άφτερ.
 
Ο μεζές είναι το ψητό κοτόπουλο (υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πάνω από μισό εκατομμύριο κοτόπουλα) ή το άσπρο βαυαρέζικο λουκάνικο ή το κότσι. Έξω απ' τις τέντες υπάρχουν μαγαζιά που προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία, όπως πατάτες σε διάφορες παραλλαγές, λουκάνικα ψητά ή με σάλτσα κάρυ (που τους ξετρελαίνει) συν τα κλασσικά.
Ποιος είπε πως μόνο οι Πρεβεζάνοι έβαλαν τη σαρδέλα στο κλουβί να τραγουδήσει (εξ ου και σαρδελάδες αποκαλούνται). Να που κι εδώ έβαλαν ψάρι στο κλουβί. Σκουμπρί, συγκεκριμένα.
Μια τέντα προσφέρει και σκουμπρί στα κάρβουνα!
 
Ψαρικά (όπως το γνωστό φις-εντ-τσιπς) προσφέρουν φέτος και αρκετά άλλα μαγαζάκια.
 
Με τόση μπίρα που καταναλώνεται βασικός και απαραίτητος χώρος στρις τέντες είναι οι τουαλέτες. Συνήθως ουρητήρια για τους άνδρες (που έτσι κι αλλιώς αποτελούν την πλειοψηφία): ένα ανοξείδωτο αυλάκι πολλών μέτρων, γύρω στον τοίχο ή και ενδιάμεσα σαν χώρισμα προσφέρει τη δυνατότητα για ανακούφιση δεκάδων πελατών ταυτόχρονα. Υπάρχουν και τα κλασσικά κλειστά δωματιάκια, αλλά αυτά λίγο χρησιμοποιούνται (εντάξει, στις γυναικείες είναι όλα έτσι). Συνολικά υπάρχουν 1042 "δωμάτια" και 843 μέτρα ουρητήρια.
Για όποιον ψάχνει υπάρχει το κατάλληλο μήνυμα: ένας έρωτας καθισμένος σε γιογιό στοχεύει με το βέλος του προς τα 00!
 

 

 
Το ότι λέμε πως είναι σκηνές δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά περιποιημένες με παραστάσεις που θέλουν χρόνο και κόπο για αν γίνουν (άσχετα αν αρκετές φυλάγονται και χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο).
 

 
Οι δυο "σκηνές" που "διανυκτερεύουν". Χωρητικότητας "μόλις" 2.100 και 2.400 ατόμων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου