Το κίνημα των αγανακτισμένων στο Λονδίνο καλά κρατεί. Υπάρχει μια "ομάδα" που έχει κατασκηνώσει μπροστά στη μητρόπολη του Λονδίνου, τον Άγιο Παύλο. Κι όταν λέμε έχει κατασκηνώσει το εννοούμε: Έχουν βάλει τις σκηνές τους και κοιμούνται εκεί. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά, αν και γίνονται πολλές προσπάθειες για να τους διώξουν από κει. Τις μέρες που βρισκόμασταν στο Λονδίνο, είχε κάνει αίτηση ο παπάς της εκκλησίας "να φύγουνε, να πάνε αλλού" γιατί χαλάνε την εικόνα της περιοχής. Κι ο παπάς είχε δίκιο. Γιατί η εκκλησία έχει εισιτήριο για να μπει ο τουρίστας να τη δει (θα αναφερθώ στο μέλλον και σ' αυτό). Και πώς να προσελκύσεις τον τουρίστα όταν απέξω υπάρχει αυτός ο "όχλος".
Βέβαια, ο κόσμος κυκλοφορούσε χωρίς πρόβλημα. Οι κατασκηνωτές - αγανακτισμένοι σε τίποτα δεν εμπόδιζαν να περάσει όποιος ήθελε, ίσα - ίσα που είχαν στριμωχτεί στη μια άκρη της πλατείας και το μεγαλύτερο μέρος το είχαν αφήσει ελεύθερο. Σίγουρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και μόνο από τις σκηνές και τα συνθήματα που έχουν κρεμάσει.
Έχουν στήσει μια αντιμονοπωλιακή μονόπολη και κάποια άλλα χάπενιγκ. Επειδή, τότε που περάσαμε εμείς, μετά από το αίτημα του παπά τους είχαν δοθεί 72 ώρες για να εγκαταλείψουν το χώρο, υπήρχε έντονη παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων - τα όρνια μαζεύονται όταν μυριστούν ψοφίμι. Αλλά δεν τους έγινε η χάρη. Πριν περάσουν οι πρώτες 24 ώρες επήλθε "συμβιβασμός". Δηλ. ο δήμος έδωσε περιθώριο να μείνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά την πρωτοχρονιά να μην βρίσκονται εκεί! Απ' ότι έμαθα, ξαναέγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν, αλλά πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ας αλλάξει ο χρόνος και θα δούμε τότε.
Η παρουσία της αστυνομίας διακριτική. Σε μια άκρη μαζεμένοι πολλοί αστυνομικοί, άλλοι να φαίνονται κι άλλοι όχι, χωρίς να επεμβαίνουν. Η κατασκήνωση οργανωμένη, με τις χημικές τουαλέτες (έτσι κι αλλιώς οι άλλες πίσω απ' τον Άγιο Παύλο ήταν με κέρμα μεν, δεν λειτουργούσαν δε) για να μην λερώνεται το περιβάλλον - δεν ξέρω αν οι ίδιοι είχαν φροντίσει για το θέμα ή ο δήμος και με κέντρο πληροφόρησης.
Η μακροχρόνια παραμονή διαμαρτυρόμενων σε σκηνές δεν είναι κάτι παράξενο στο Λονδίνο. Στην πλατεία της βουλής, απέναντι απ' το Μπιγκ Μπεν και δίπλα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ (άλλη εκκλησία κεντρική), παραδίπλα απ' τις υπουργικές κατοικίες, σ' ένα δηλ. ακόμα κεντρικό σημείο, υπάρχουν σκηνές. Εδώ διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Πόσα χρόνια βρίσκονται εκεί; Πάνω από δύο, εξάλλου αυτός ο πόλεμος δεν είναι πρόσφατος. Κι εδώ η αστυνομική παρουσία εντονότατη (πολύ μεγαλύτερη απ' τον Άγιο Παύλο). Την ώρα που ήμασταν φάνηκε να πυκνώνει, αλλά καμία επέμβαση δεν έγινε.
Το είναι είναι κακιά λέξη (μια συνεργασία του Μιχάλη Ρουμελιώτη)
Πριν από 20 ώρες
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231142551
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://news.in.gr/world/article/?aid=1231146242
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σημειώσω πως οι αγανακτισμένοι του Λονδίνου πήραν τέλος. Χθες διώχτηκαν από την πλατεία του Αγίου Παύλου
ΑπάντησηΔιαγραφή