Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ρώμη, Ρωμαϊκή Αγορά

Επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Αγορά σήμερα. Όχι αυτή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, αλλά την άλλη, της Ρώμης. Την επικαλούμενη και με το λατινικό της όνομα: Forum Romanum. Λίγα λόγια θα υπάρχουν γι' αυτήν, το σημερινό σημείωμα θα έχει κυρίως φωτογραφίες. Για αρχή άποψη από τον καθαυτό χώρο της αγοράς, εκεί που μαζεύονταν οι Ρωμαίοι για να συζητήσουν. Αλλά ως τουριστική ενότητα ο όρος περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα. Θυμίζω πως το εισιτήριο για το χώρο είναι ενιαίο με το Κολοσσαίο (και βολεύει να το ξεκινήσει κανείς από εδώ, οι ουρές είναι μικρότερες), κάτι αντίστοιχο και με την Αθήνα που έχει ένα εισιτήριο με την Ακρόπολη.

Κι άλλη άποψη της αγοράς. διακρίνονται διάφορα ερείπια που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Πάντως, για να διατηρηθούν και στο μέλλον, γίνονται έργα συντήρησης.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο εκτός από τα ρωμαϊκά κατάλοιπα είναι και τα δέντρα που βρίσκονται στο λόφο, ακριβώς από πάνω της. Η Ρώμη ήταν χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, γι' αυτό και αποκαλούνταν Επτάλοφος. Δεν είναι η μόνη, έτσι κι αλλιώς ο αριθμός επτά θεωρείται μαγικός. Τα πεύκα λοιπόν στο λόφο είναι κλαδεμένα περίεργα. Σαν ομπρέλες. Αλλά για φυτά της περιοχής θα τα ξαναδούμε παρακάτω.
Στο χώρο υπάρχει και μουσείο. Δεν έχει ιδιαίτερα πολλά εκθέματα αλλά είναι ενδιαφέροντα. Όπως αυτός ο δίσκος με τα δελφίνια. Και τα γυάλινα αντικείμενα. Που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα,
αφού το γυαλί σπάει πολύ εύκολα κι άλλο τόσο εύκολα καταστρέφεται. Κεραμικά βρίσκονται πολλά. Όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν κεραμικά. Αλλά γυαλιά λίγα. Επίσης υπάρχουν χαρακτηριστικά κοσμήματα,
καθώς και ζωγραφισμένα ξύλινα κομμάτια (από κασέλες κυρίως) αλλά και ανάγλυφες μετόπες από λάρνακες.
Επίσης ψηφιδωτά από τοίχους και δάπεδα.
Μια αψίδα θριάμβου μέσα στην αγορά αλλά και μια εκκλησία, βασιλική του Μ. Κωνσταντίνου, όχι ό,τι κι ό,τι.
Άλλες δυο φωτογραφίες από την αγορά (το ίδιο κομμάτι από άλλη γωνία δηλαδή) να αρχίσουμε ν' ανηφορίζουμε το λόφο που λέγαμε.
Και ανεβαίνοντας περνάμε από ένα σαλκίμι. Δεν ξέρω πώς το λένε αλλού, εμείς έτσι το λέμε αυτό το φυτό στη Μυτιλήνη. Στο Μόλυβο και στην Αγιάσο προσφέρει τη δροσιά του στην αγορά. Αλλά και σε άλλα μέρη έχει σαλκίμια. Εντυπωσιακότατα την άνοιξη με τα τσαμπιά τα λουλούδια τους αλλά και τον υπόλοιπο καιρό.
Ανηφορίζοντας, μια κρήνη. Φοντάνα στα Ιταλικά. Με μπόλικη πρασινάδα από πάνω της και ψαράκια στη γούρνα. Καταπληκτική.
Σαλκίμια, πεύκα, κυπαρίσσια και μια πόρτα με ζωγραφική στο πάνω μέρος.
Από την κορυφή του λόφου, η θέα στην πόλη είναι εξαιρετική. Μέχρι πέρα, στο Βατικανό και στον τρούλο του Αγίου Πέτρου. Και μη νομίσει κανείς πως είναι κοντά!
Και μαι πανοραμική φωτογραφία από κει πάνω. Πολύ μου άρεσε.
Μια άποψη του Κολοσσαίου μέσα από το χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και κάποια γυναικεία αγάλματα στα οποία βρήκαν ξεκούραση περιστέρια.
Ένα γήπεδο μέσα στο χώρο, και μια ακόμα άποψη από ψηλά για κλείσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου