Στην Ιταλία η αστυνόμευση ήταν συνεχής. Βέβαια δεν έφτανε τα χάλια της Γαλλίας (γιατί χάλι ήτανε αυτό) αλλά η παρουσία της αστυνομίας ήταν διαρκής. Σχεδόν σε κάθε μέρος με συγκεντρωμένο πλήθος (και πού δεν είχε δηλαδή, αλλά τέλος πάντων) θα έβλεπες αστυνομικούς. Αλλά τι είδους αστυνομικούς;
Στην Ιταλία υπάρχει τριαδική αστυνόμευση: Είναι η «κανονική» αστυνομία, η κρατική ας πούμε, αυτή δηλαδή που αποκαλείται Πολιτσία (Polizia). Αυτή έχει και τους τροχονόμους της στους αυτοκινητόδρομους (και όχι μόνο) αυτή έχει την υψηλή εποπτεία.
Τμήμα της αστυνομίας είναι και η οικονομική αστυνομία (Γκουάρντια ντι Φινάντσα), κάτι σαν το ΣΔΟΕ(!), αυτοκίνητα της οποίας είδαμε τακτικά στους δρόμους των πόλεων, αλλά και σε λιμάνια.
Βέβαια, εκτός απ' την αστυνομία υπάρχουν κι οι καραμπινιέροι. Κάτι σαν την παλιά αστυνομία πόλεων και τη χωροφυλακή τις δικές μας, που υπήρχαν μέχρι το 1984 που συγχωνεύτηκαν. Στην Ιταλία τόσο η αστυνομία όσο κι η καραμπινιερία ήταν στρατιωτικά οργανωμένα σώματα. Κι οι καραμπινιέροι παραμένουν. (Το γεγονός πως στο αυτοκίνητο κάποια γράμματα του παρμπρίζ έχουν φύγει, δείχνει απλά, για άλλη μια φορά, πως είμαστε «ούνα ράτσα, ούνα φάτσα»).
Όμως εκτός απ' αυτές τις δυνάμεις, υπάρχει και η δημοτική αστυνομία. Και η παρουσία της ήταν η πιο έντονη απ' όλων. Πανταχού παρόντες στους δρόμους, με στολές παρόμοιες με των υπόλοιπων αστυνομικών.
Το ρεζουμέ: Δεν ξέρω αν είν' απ' την πολλή αστυνόμευση (ή πολυαστυνόμευση) ή γιατί υπάρχει και φιλότιμο και δεν βγάζουν οι Ιταλοί τ' άπλυτά τους στη φόρα, πάντως πινακίδες στους δρόμους «Προσοχή σας κλέβουνε» δεν είδαμε (όπως υπήρχαν στο Λονδίνο και το Παρίσι). Κι εδώ μοιάζουμε!
Το είναι είναι κακιά λέξη (μια συνεργασία του Μιχάλη Ρουμελιώτη)
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου