Χθες απογραφήκαμε στη Γερμανία αφού εκτός από την Ελλάδα, απογραφή φέτος γίνεται και στην Γερμανία (και στην Ιταλία απ' ότι μας είπε ο απογραφέας μας). Για την Γερμανία η λέξη "απογραφή" δεν είναι σωστή. Γιατί σύμφωνα με τους ορισμούς της στατιστικής επιστήμης απογραφή κάνω όταν εξετάσω ολόκληρο τον πληθυσμό ενώ όταν εξετάζω ένα μέρος αυτό λέγεται δειγματοληψία. Και απ' ότι διαβάσαμε στο αντίστοιχο σάιτ αλλά μας ενημέρωσε και ο απογραφέας, οι ερωτήσεις γίνονται στο 10% του πληθυσμού (μόνο).
Θα περιγράψω λίγο εδώ το πώς έγινε η όλη διαδικασία: Καταρχάς, γυρίζοντας απ' την Πολωνία βρήκαμε ένα γράμμα από το δήμο που μας ειδοποιούσε ότι έχουμε επιλεχθεί για να συμμετάσχουμε στην απογραφή και ότι το Σάββατο (χθες) το απόγευμα, γύρω στις 4:30 το απόγευμα θα μας επισκεπτόταν ο απογραφέας μας να συμπληρώσουμε το απογραφικό. Και μας έδινε το κινητό του να τον πάρουμε αν υπήρχε πρόβλημα και θέλαμε κάποια άλλη μέρα και ώρα. Επειδή είχε και το σάιτ ρίξαμε μια ματιά. Βρήκαμε ότι υπήρχε και στα Ελληνικά, απ' όπου κατεβάσαμε το ερωτηματολόγιο που μας ενδιέφερε (πράσινο, το ξέραμε αυτό απ' την περιγραφή) και του ρίξαμε μια ματιά.
Χθες, στις τέσσερις και τέταρτο, χτύπησε το κουδούνι μας. Ήταν ο απογραφέας. Αφού χαιρετηθήκαμε και του είπαμε ότι τα Γερμανικά μας δεν είναι και πρώτα, μας έδωσε από ένα αντίγραφο του ερωτηματολογίου στα Ελληνικά (αυτό που είχαμε δει στο ίντερνετ) να το κρατάμε στο χέρι κι άρχισε να συμπληρώνει το δικό του. Σε λιγότερο από 15 λεπτά είχαμε τελειώσει. Για το πόσος είναι ο πληθυσμός έτσι κι αλλιώς ξέρουν πόσους έχει η κάθε πόλη και δεν ψάχνουν να το μάθουν τώρα αφού ο κάθε κάτοικος πρέπει να πάει να δηλωθεί στο δήμο με το που θα βρει σπίτι γιατί αλλιώς δεν προχωράνε οι δουλειές του. Χρειάζεσαι το χαρτί που παίρνεις από κει (ανμέλντουγκ - anmeldung) για διάφορες δοσοληψίες και όταν φεύγεις πρέπει να ξεδηλωθείς (αμπμέλντουνγκ - abmeldung). Άρα, το πόσοι μένουν στα όρια του κάθε δήμου είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή. Και αυτό που ρώταγαν ήταν στοιχεία του τι μορφωτικό επίπεδο έχουμε και τι δουλειά κάνουμε και πού.
Το είναι είναι κακιά λέξη (μια συνεργασία του Μιχάλη Ρουμελιώτη)
Πριν από 21 ώρες
Κ-Ρ-Α-Τ-Ο-Σ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως ρωτάνε για το θρήσκευμα. Στη δική μας απογραφή το έκοψαν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωτάνε για το θρήσκευμα και αν τους πεις κανένα ζητάνε διευκρίνηση πού κοντά βρίσκεσαι, ρωτάνε αν είσαι δηλωμένος ή αδήλωτος γκέι, έχουν διάφορα τέτοια. Το αν είναι καλό ή κακό (για τον ίδιο τον ερωτώμενο) είναι άλλο θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή