Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Μουσεία

Στο Λονδίνο υπάρχουν μουσεία και "μουσεία". Μουσεία δηλ. πραγματικά, αυτά που έχουν αληθινούς θησαυρούς, που έχουν αποκτηθεί με πολλούς και διαφόρους τρόπους (τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση) και άλλα που είναι στημένα απλά και μόνο για να μαζεύουν κόσμο και χρήμα. Και το ιδιαίτερο είναι πως στο πανάκριβο Λονδίνο στα μεν δημόσια μουσεία η είσοδος είναι δωρεάν ενώ στα ιδιωτικά (προφανώς) θέλουνε να βγάλουνε και απ' τη μύγα ξίγκι. Στην πάνω φωτογραφία π.χ. είναι η είσοδος του "μουσείου" που υπάρχει στην Μπέικερστριτ 221Β. Τι μουσείο είναι αυτό; Μουσείο Σέρλοκ Χολμς. Μα ο Σέρλοκ Χολμς είναι φανταστικό πρόσωπο. Πώς μπορεί να έχει μουσείο; Ναι αλλά ο συγγραφέας εκεί έγραφε πως μένει. Να μην φτιάξουμε κι εμείς το "σπίτι" του;

Το ακόμα χειρότερο είναι πως όπου οι τιμές εισόδου είναι πανύψηλες εκεί και οι ουρές αναμονής για είσοδο είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσείο της Μαντάμ Τισό. Εισιτήριο; Μόνο 24 λίρες. Α! ναι συν ΦΠΑ. Αυτόν τον ξεχάσαμε. Σύνολο Δηλ. 28,80. Λίρες όχι ευρώ. Αν το μεταφράσουμε σε Ευρώ πάμε κοντά στα 35. Τιμές 2011 είν' αυτές. Για φέτος, δεν ξέρω. Αλλά από ουρά για να μπεις μέσα, άλλο πράγμα. Σκεφθείτε πως η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 10 το πρωί, την ώρα που άνοιγε. Κάτσε να ξυπνήσουν οι επισκέπτες, να πάρουν το πρωινό τους και να φτάσουν μέχρις εδώ. Θα πάει μεσημεράκι. Τότε να δεις τι θα γίνει.
Ως "μουσεία" όμως αντιμετωπίζονται και οι εκκλησίες. Δεν ξέρω αν αυτή η τακτική ισχύει για όλες. Στην Ελληνορθόδοξη όταν είχα πάει τότε, πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, δεν υπήρχε είσοδος. Βέβαια, μετά από τόσα χρόνια πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει. Αλλά τόσο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παύλου όσο και στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, για να μπεις πρέπει να τ' ακουμπήσεις. Γύρω στις 15 λίρες έκαστος. Βέβαια, οι επισκέψεις εδώ γίνονται τις ώρες που ο ναός δεν λειτουργεί για θρησκευτικούς σκοπούς. Γιατί εκείνες τις ώρες είναι ανοιχτός για τους πιστούς. Βέβαια, όπως μου έλεγε φίλος, δήλωσε πιστός και μπήκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου