Άλλο ένα θέμα που προέκυψε κατά την επίσκεψή μου στο χωριό την περίοδο των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων που έμαθα ήταν πως μοίρασαν και φέτος τρόφιμα στο χωριό: Στα πλαίσια της ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται τα τελευταία χρόνια κάποια τρόφιμα. Αυτά είναι κυρίως ζυμαρικά και ρύζι, συσκευασμένα ειδικά γι' αυτό το πρόγραμμα. Και ποιοι έχουν κατά τεκμήριο τα χαμηλότερα εισοδήματα; Οι αγρότες κι ειδικά οι συνταξιούχοι αλλά και οι πολύτεκνοι. Έτσι κάθε χρόνο (ήταν δεύτερη χρονιά το 2011) κάνουν τα χαρτιά τους (ναι, δεν παίρνουν όλοι οι αγρότες, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, λεπτομέρειες δεν ξέρω) και λίγο πριν τα Χριστούγεννα έγιναν οι διανομές.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Κάποιοι ίσως τα ξέρουν, κάποιοι άλλοι όχι, αλλά τι σχέση έχει αυτό να αναφερθεί εδώ πέρα; Η αναφορά γίνεται γιατί μου έκαναν εντύπωση οι ποσότητες που δόθηκαν στους δικαιούχους. Κι όχι μόνο σε μένα αλλά και στους ίδιους. 20 κιλά μακαρόνια (στους πολύτεκνους δόθηκε και ποικιλία, κριθαράκι και κοφτό) καθώς και 20 κιλά ρύζι στον καθένα! Σε περίπτωση που ήταν ζευγάρι δικαιούχων δόθηκαν "μόνο" 30 κιλά για τους δύο. Αν τώρα στην οικογένεια υπήρχαν και δικαιούχοι που έμεναν όλοι μαζί (π.χ.παιδιά που δεν έχουν παντρευτεί και μένουν όλοι μαζί), τα κιλά τους προσθέτονταν κανονικά. Α! και κάνα κιλό τυρί, γραβιέρα και κάνα δίκιλο φέτα..
Για τα τελευταία (τα τυριά δηλ.) δεν υπάρχει πρόβλημα. Η γραβιέρα ας πούμε, αντέχει αρκετό καιρό, ήταν σε δυο συσκευασίες, άρα μπορεί να κρατηθεί στο ψυγείο άνετα. Κι αν πούμε πως η μερίδα είναι στα 60 γραμμάρια, σε 15 φορές καταναλώνεται. Με κατανάλωση 4 φορές τη βδομάδα πάει γύρω στο μήνα. Και λίγο είναι. Και η φέτα συσκευασμένη ήταν, έχει αντοχές (αν και η συσκευασία του κιλού δεν ξέρω πόσο θα αντέξει όταν ανοιχτεί). Αλλά τα υπόλοιπα; Μόνο μακαρόνια και ρύζι θα τρώνε αυτοί οι άνθρωποι; 100 γραμμάρια είναι η μερίδα για το κάθε ένα από αυτά τα είδη. Δηλ. 10 μερίδες το κιλό, που μας κάνει 200 μερίδες μακαρόνια κι άλλες τόσες ρύζι! Που σημαίνει πως ακόμα κι αν κάθε μέρα δεν επιλέγεται κανένα άλλο είδος για φαγητό (όχι πατάτες, όχι όσπρια, όχι οτιδήποτε άλλο), κι αν ακόμα δεν προστεθεί κάποιο συμπλήρωμα (π.χ. κρέας) οπότε η μερίδα μικραίνει, ακόμα κι αν αυξήσουμε τη μερίδα (πράγμα φυσικό για νέους ανθρώπους, όπως π.χ. τους στρατιώτες, αλλά όχι για τους μεγάλης ηλικίας συνταξιούχους) πάλι θα το θεωρούσα υπερβολή.
Αν θυμάμαι καλά, στην προηγούμενη διανομή, το 2010, δόθηκαν 12 κιλά το άτομο. Και τότε είχαν κριθεί υπερβολικά. Τόσο κατά την παραλαβή, όσο και με την εμπειρία της κατανάλωσης. Πόσο μάλλον τα 20.
Θα μου πείτε: δηλ. τώρα τι θέλεις; δεν φτάνει που τους δίνουν κάποια πράγματα, παραπονιέσαι γιατί είναι πολλά; να ήταν λίγα να διαμαρτυρηθείς. Δεν θα συμφωνήσω όμως. Γιατί αφενός μεν θα μπορούσε με τα ίδια λεφτά να τους δοθεί μεγαλύτερη ποικιλία (π.χ. όσπρια ή αλεύρι πράγματα που κι αυτά διαρκούν αρκετό διάστημα) αφετέρου αν το πρόγραμμα είναι μόνο γι' αυτά τα προϊόντα, με στόχο δηλ. να υποστηριχτούν οι αντίστοιχες βιομηχανίες, αν δινόταν μια πιο λογική ποσότητα θα μπορούσαν να υποστηριχτούν περισσότερα άτομα.
Το είναι είναι κακιά λέξη (μια συνεργασία του Μιχάλη Ρουμελιώτη)
Πριν από 5 ώρες
Να σημειώσω πως οι αγανακτισμένοι του Λονδίνου πήραν τέλος. Χθες διώχτηκαν από την πλατεία του Αγίου Παύλου
ΑπάντησηΔιαγραφή