Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα τεράστιο κτίριο στο κέντρο του Λονδίνου που για να το δεις ολόκληρο θέλεις μέρες και μέρες. Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, δεν χρεώνει εισιτήριο (σε αντίθεση με τα ιδιωτικά που λέγαμε). Υπάρχουν μόνο πινακίδες αν θέλεις να στηρίξεις το μουσείο δώσε όσα νομίζεις, συνιστώμενο ποσό οι πέντε λίρες. Όχι. Εδώ δεν έδωσα. Ήταν η δική μου διαμαρτυρία για τα Ελγίνεια, αν και δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά. Όλα τα μουσεία της Ευρώπης είναι γεμάτα με ελληνικά αρχαία. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Είχα δει το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, είχα ακούσει για το Λούβρο στο Παρίσι, αλλά πρόσφατα διαπίστωσα ότι ακόμα και στο Μόναχο υπάρχει μουσείο με αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά. Μόνο που το λένε "Γλυπτοθήκη". Ακριβώς απέναντι είναι η "Συλλογή Αρχαίων Αντικειμένων". Κι αυτά ελληνικά και ρωμαϊκά. Αλλά ας πάμε παρακάτω.
Χώροι τεράστιοι, επιβλητικοί, γεμάτοι κυρίως με αρχαιοελληνικά αντικείμενα (τα πράσινα στο χάρτη). Η επίσκεψή μας διάρκεσε γύρω στις 4 - 5 ώρες. Έτσι τα σχετικά σημειώματα θα είναι αντίστοιχα πολλά. Παρόλ' αυτά, θα ήθελα να είχα χρόνο να πήγαινα κι άλλες φορές, αφού με το ζόρι είδαμε το μισό κι ούτε (κι από ένα σημείο και μετά τρέχαμε).
Όχι, δεν έχουν κατακλέψει μόνο τα ελληνικά. Και ασσυριακά και αιγυπτιακά έχουμε. Βρετανικά πού να βρεθούν.
Και δεν έχουν πάρει ότι κι ότι. Τα καλυτερότερα!
Δυσκολεύομαι να περιγράψω το τι υπάρχει εκεί μέσα. Κι όλα είναι άθικτα. Ακέραια.
Αγαλμάτια, σκεύη, χρυσά, απ' όλα.
Κι ένα αγγείο στο οποίο υπάρχουν αγκυλωτοί σταυροί. Πόσο παλιό σύμβολο είναι; Ο σταυρός γενικά κι ο αγκυλωτός ειδικότερα;
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ό,τι πήρανε το εκθέτουνε με τρόπο που να αναδεικνύεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Να για παράδειγμα αυτό το μικρό αγγείο. Για να μπορέσει να φανεί όσο γίνεται καλύτερα, για να μπορέσει κάποιος να δει τις λεπτομέρειες (και με δεδομένο πως δεν μπορεί να το πάρει στο χέρι), του έχουν βάλει μπροστά έναν μεγεθυντικό φακό.
Απ' τα ελάχιστα σπασμένα αγγεία, αλλά πάντως πλήρη. Δεν του λείπουν κομμάτια. Ακόμα πιο δύσκολο να δεις κάποιο συναρμολογημένο και συμπληρωμένο με κομμάτι μεταγενέστερο. Άμα είναι να πάρουμε διαλέγουμε.
Μερικά θραύσματα για δείγμα αλλά και αιχμές από βέλη, μια περικεφαλαία που την έχει φάει στη μάχη(!) και αγγεία με τη μορφή ζώων!

Αλλά θα υπάρξουν κι επόμενα σημειώματα - τόσο γενικά για το μουσείο όσο και ειδικά, για ξεχωριστά τμήματα.

2 σχόλια:

  1. είμαι περίεργη να δω ποιό νέο μουσείο θα αναδείξει τα 65 κομμάτια που κλέψανε από την Ολυμπία. επίσης που θα ξαναδούμε τον Πικάσο και τους άλλους δυο πίνακες που κλάπηκαν από την εθνική Πινακοθήκη. Θα βάλουν και εισιτήριο; τουλάχιστον οι άγγλοι είναι πιο τίμιοι κλέφτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Πικάσο δεν θα τον δεις. Θα στολίσει κάποια ιδιωτική συλλογή, εκεί που όσοι έχουν πρόσβαση δεν μιλάνε για το τι είδαν. Τα άλλα αν βγουν στο φως θα είναι ανάκατα με άλλα που θα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή