Η έλευση του ευρώ πριν περίπου δέκα χρόνια ακύρωσε τη χρήση των κερμάτων και των τραπεζογραμματίων (όπως είναι το επίσημο όνομα των χαρτονομισμάτων). Οι χώρες που ξεκίνησαν να έχουν το ευρώ ως επίσημο νόμισμα τότε, αλλά κι αυτές που μπήκαν σ' αυτή τη διαδικασία αργότερα έπαψαν να τα δέχονται επίσημα σε συναλλαγές. Κάποιες χώρες έθεσαν και προθεσμία για ανταλλαγή των παλιών νομισμάτων με τα αντίστοιχα νέα, ενώ άλλες όχι. Για παράδειγμα στη Γερμανία το μάρκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μαγαζιά που το δέχονται, άσχετο τι το κάνουν μετά. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ημερομηνία που σταματάει η ανταλλαγή από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας - δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, πάντως μάλλον οι Γερμανοί φυλάνε τα μάρκα τους στο στρώμα και αγνοείται πότε θα βρεθούν ή είναι ιδιαίτερα δεμένοι συναισθηματικά με το μάρκο και δεν θέλουν να το αποχωριστούν εύκολα.
Αντίθετα άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων και η δική μας - έχουν ορίσει προθεσμίες και μάλιστα διαφορετικές για τα κέρματα απ' τα χαρτονομίσματα. Κι η Ελλάδα έχει απ' τις πιο γρήγορες. Δυο χρονάκια μόνο από την επίσημη λήξη των συναλλαγών τα κέρματα τέλος. Αν δηλ. κάποιος έχει σήμερα κέρματα σε δραχμές, αυτά του είναι άχρηστα. Αλλά αν έχει σε κάνα στρώμα κάνα πεντακοσάρικο ή χιλιάρικο ή πεντοχίλιαρο ή δεκαχίλιαρο έχει προθεσμία μέχρι την μεθεπόμενη βδομάδα. Τελευταία διορία η 1η Μαρτίου!
Μόνο στην Ιταλία έχει ήδη λήξη η σχετική προθεσμία. Κι αυτό πρόσφατα, στις 6 Δεκεμβρίου. Κι επειδή απ' ότι βλέπω, το ίδιο συμβαίνει και για τα κέρματα και για τα χαρτονομίσματα και μιας και η ημερομηνία μου φαίνεται να είναι λίγο ξεκάρφωτη, μάλλον το αποφάσισαν ξαφνικά. Λες να ήταν και γι' αυτό αφορμή η "κρίση";
Λίγες εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν αφήσει τα κέρματα "ελεύθερα". Λίγες πάει να πει πέντε στις δεκαεπτά. Μόνο στη Σλοβενία και στη Σλοβακία μπορεί να ανταλλάσσονται μερικά χρόνια ακόμα, ενώ την παράλλη βδομάδα σταματάει η δυνατότητα στη Φιλανδία (μαζί με τα χαρτονομίσματα). Αντίθετα, για τα τελευταία, οι περισσότερες χώρες έχουν αφήσει ελεύθερη τη δυνατότητα ανταλλαγής ή έχουν δώσει μεγάλα περιθώρια και (εκτός απ' την Ιταλία που λέγαμε ή τις Ελλάδα και Φιλανδία που ανέφερα) στο ίδιο πλαίσιο είναι η Πορτογαλία (κι αυτή την άλλη βδομάδα δίνει διορία) και η Γαλλία που τελειώνει σήμερα!
Συμπέρασμα. Αν έχετε ακόμα στη διάθεσή σας παλιές δραχμές, σπεύσατε όσο προλαβαίνετε. Και μην περιμένετε πως αν επαληθευτούν τα σενάρια επανόδου στη δραχμή θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτοδίκαια τις παλιές δραχμές. Σ' αυτό μπορώ να στοιχηματίσω κι ας μην είμαι οικονομολόγος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου