Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ - 200η Επέτειος

Όπως έχω ξαναγράψει, φέτος είναι η 200ή επέτειος του Οκτόμπερφεστ. Οι γιορτές για την επέτειο περιλαμβάνουν, εκτός από μεγαλύτερο χώρο και (αναμονή για) περισσότερους επισκέπτες, και κάποια σχετικά αφιερώματα. Τόσο στο χώρο που διεξάγεται το πανηγύρι όσο και στο δημοτικό μουσείο (στανττμουζέουμ - Stadtmuseum).
Το πρώτο είναι ένα κομμάτι του χώρου, περιφραγμένο στο οποίο πληρώνεις είσοδο 4€ για να μπεις. Περιλαμβάνει παλιά παιχνίδια του φεστιβάλ που σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένα, επιδείξεις με τα άλογα αλλά και (βέβαια) στέκια για μπίρα. Βέβαια, υπάρχουν θεάματα απ' τα παλιά και στο κύριο χώρο. Θεάματα που με περηφάνια αναφέρουν ότι βρίσκονται στο Βισν εδώ και 50, 60 ή και περισσότερα χρόνια.
Το άλλο είναι μια έκθεση που "τρέχει" από τον Ιούλιο και τελειώνει τέλος Οκτώβρη.
Και μια διευκρίνιση: ενώ γιορτάζονται τα 200 χρόνια του Οκτόμπερφεστ είναι μόλις το 177ο. Γιατί; Μα προφανώς γιατί σε περιόδους πολέμων αλλά και τα χρόνια της χολέρας ή με άλλα σοβαρά προβλήματα το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν έγινε. Η μεγαλύτερη διακοπή ήταν με τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Από το 1939 μέχρι το 1948, για δέκα χρόνια, πανηγύρι νιξ. Αλλά... "για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς το γλέντι τραβά".
Αυτοκίνητα και τρακτέρ εποχής,
αλλά και τροχόσπιτα απ' αυτά που είχαν μαζί τους οι άνθρωποι που πρόσφεραν περιφερόμενα θεάματα, με δυνατότητα να δεις πώς ήταν το εσωτερικό τους.
Κούνιες εποχής αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κατά τη μετακίνηση.

Αφίσες,

και πινακίδες του κάποτε.
Αλλά και αφίσες επετειακές σχετικά πρόσφατες.
Και ζώα. Διάφορα ζώα. Βασικά τα άλογα που χρησιμοποιούνται στις παρελάσεις αλλά και σε επιδείξεις (εξάλλου το πανηγύρι στηρίχτηκε πολύ στους αγώνες μα άλογα στο ξεκίνημά του) αλλά και πρόβατα, γελάδια, λαγοί κλπ.
Μάλλον έτσι πρέπει να επισήμαιναν τότε το πού θα βρει κανείς τουαλέτα! Πότε τότε; Δεν ξέρω, πάντως σε μία θεία της Μαρίας που ήρθε πριν πολλά χρόνια (35; 40; παραπάνω;) μεταξύ άλλων της είχε κάνει εντύπωση ότι το δρόμο προς τις τουαλέτες τον επισήμαιναν με παρόμοιες παραστάσεις - γλυπτά. (Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η συμμετοχή έστω και για μια βόλτα στο πανηγύρι αυτό μένει χαραγμένη στη μνήμη για πάντα. Το τι λεπτομέρειες θυμόταν και μας έλεγε).
Πάντως κάποια απ' τα παλιά παιχνίδια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα απ' τα (μικρά και μεγάλα) παιδάκια



1 σχόλιο:

  1. πολύ ατμοσφαιρικό το κομμάτι αυτό του πανηγυριού. Το Velodrom που δείχνει το πρώτο βίντεο έχει ένα είδος ποδηλάτου. Η σχετική αφίσα όμως αν την μεγενθύνεις έχει πολλά είδη ποδηλάτου και έχει μεγάλη πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή