Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ - Το Ντιρνντλ

 
Ντιρνντλ (Dirndl); Τι είναι πάλι αυτό και τι σχέση έχει με το Οκτόμπερφεστ; Ντιρνντλ λέγεται το παραδοσιακό (τράχτεν) φόρεμα (και καταχρηστικά το γυναικείο ντύσιμο) της ευρύτερης περιοχής. Και η σχέση του με το Οκτόμπερφεστ είναι σχετική. Τις μέρες αυτές πολλοί Βαυαρέζοι (γυναίκες και άντρες) ντύνονται με τα παραδοσιακά τους ρούχα και κυκλοφορούν στο πανηγύρι. Τους βλέπουν κι οι τουρίστες κι αγοράζουν κι αυτοί. Έτσι γίνεται ένα ακόμα αλισβερίσι. Και όλα τα παραδοσιακού στυλ ρούχα τα λένε ντιρνντλ (όπως εμείς τα λέμε τσολιαδίστικα).
  
Ποια ηλικία το φοράει; Μα έχει ηλικία σ' αυτά τα πράγματα; Από μικρά παιδάκια μέχρι γιαγιάδες και παππούδες που στέκονται με το ζόρι.
Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τόσο κόσμο να κυκλοφορεί στο δρόμο με τις στολές αυτές. Σαν να κυκλοφορούσαν εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελλάδα ντυμένοι τσολιάδες και Αμαλίες ή την όποια παραδοσιακή στολή έχει η κάθε περιοχή. Αλλά όχι μόνο τώρα στο Οκτόμπερφεστ. Τις φοράνε με οποιαδήποτε ευκαιρία. Σ' ένα πανηγύρι (απ' τα πολλά τους), σε μια μέρα γιορτής, σ' ένα γάμο ή έτσι, γιατί σ' αυτόν που την έχει τη στολή έτσι του κάπνισε (εξάλλου τόσα έδωσε, να την αξιοποιήσει λίγο παραπάνω).
 
Η κάθε στολή (ανδρική ή γυναικεία) κοστίζει από 200€ και πάει όσο μπορεί να σκεφτεί κανένας. ανάλογα το πλούμισμα. Η ανδρική ίσως έχει πιο στάνταρ τιμές. Πιο φτηνά από δυο κατοστάρικα δύσκολα να βρεις, πρέπει να είναι ευκαιρία. Και να σου κάνει κιόλας... Και πάει μέχρι τα τέσσερα. Δεν έχει πολύ ποικιλία. Αποτελείται από ένα καρό πουκάμισο σε κόκκινο - άσπρο ή γαλάζιο - άσπρο ή σκέτο άσπρο. Ένα παντελόνι δερμάτινο αλλά από δέρμα σαν καστόρι, σε χρώμα λαδί ή καφέ. Η διαφορά είναι στο μήκος. Μπορεί να είναι ολόκληρο, μπορεί να είναι κοντό - σορτς, αλλά και ενδιάμεσο - τρουά καρ.
 
Το ολόκληρο συνήθως φοριέται με ζώνη. Τα κοντύτερα με τιράντες που όμως μπροστά είναι σαν ποδιά. Είναι στολισμένο με κεντίδια ή στάμπες. (Πρόσφατα είδα και μια μπλούζα σταμπομένη σαν να φορείς τέτοιες τιράντες. Δεν ξέρω τι πωλήσεις έκανε αυτό το μουσαντένιο αλλά και φτηνό "παραδοσιακό" ντύσιμο). Το σύνολο συμπληρώνεται με αντίστοιχο παπούτσι (υπάρχει ανοχή αν και το πραγματικό είναι πάλι στο ίδιο χρώμα με το παντελόνι και σε δυο τρεις παραλλαγές στο σχέδιο και δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του σετ) και πλεχτές γκέτες (ή κάλτσες). Για το κρύο, συνοδεύεται από σακάκι δερμάτινο στο ίδιο χρώμα με το παντελόνι ή γκρίζο τσόχινο ή γκρίζα πλεχτή μπλούζα, αλλά πάντα με χαμηλό (καθιστό) πράσινο γιακαδάκι.
 
Η γυναικεία στολή αποτελείται από ένα άσπρο πουκάμισο με φούσκα κοντό μανίκι και μεγάλο τετράγωνο ντεκολτέ που στο τελείωμά του έχει συνήθως δαντελίτσα. Το δύσκολο είναι το στήθος που θα παρουσιάσει η κυρία που το φοράει. Για να γράφει ωραία πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο (αλλιώς αν η κυρία που το φοράει δεν έχει τι να δείξει ψάχνει πατέντες πώς να μη φαίνεται) αλλά και στο κατάλληλο ύψος και με την πρέπουσα διαμόρφωση ώστε να φαίνονται οι καμπύλες ενωμένες.
 
Το πουκάμισο συνοδεύεται από αμάνικο φόρεμα με κατάλληλο κόψιμο μπροστά ώστε να λειτουργεί υποστηρικτικά στο στήθος αλλά και να αφήνει το πουκάμισο να φαίνεται. Σε παραλλαγή φούστα και γιλέκο. Το μήκος του φορέματος ποικίλει: κανονικά είναι μακρύ, σχεδόν μέχρι τον αστράγαλο, αφού την εποχή στην οποία αναφέρεται (την εποχή των γάμων του Λουδοβίκου Ι, το 1810) η μόδα ήθελε τα φορέματα ίσια και μακριά.
 
Αλλά αν έχει ποδαράκι τορνευτό και φοράς φουστίτσα την προτιμάς σε μίνι κλος για να μπορείς να το (ανα)δείχνεις. Υπάρχει και ο συμβιβασμός με μήκος λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το γόνατο. Και βέβαια δεν λείπουν κι οι περιπτώσεις με ποδαράκι σαν γουρουνάκι και με μινάκι. Τι να κάνουμε αν το θέλει το κοριτσάκι! Το φόρεμα είναι συνήθως μονόχρωμο με ψιλό λευκό λουλουδάκι ή με διάφορα κεντίδια αλλά παίζει και το σκέτο καρουδάκι (π.χ. θαλασσί ή απαλό πράσινο προς το λαδί).
 
Για να ολοκληρωθεί στολή απαραίτητη είναι η ποδιά. Μια απλή υφασμάτινη ποδιά με λίγο φραμπαλά. Αφού η στολή παραπέμπει σ' αυτούς που κάνανε δουλειές στο γάμο. Άρα χωρίς ποδιά, γάμος δεν γίνεται. Θυμάμαι το 1985, είχαμε πάει στο Μέτσοβο για το γάμο της Μαρίκας (μεθυσμένη νύφη έχετε δει; Ε τώρα θα δείτε, ήταν η περίφημη ατάκα της!!!). Με το που φτάσαμε στο σπίτι της, μας έβαλαν από μια ποδιά στον κάθε καλεσμένο (που μετά την έπαιρνε μαζί του) για να φαίνεται πως είναι στο γάμο και βοηθάει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει κι εδώ. Το μήκος της ποδιάς είναι ανάλογο με το μήκος του φορέματος (όχι μακρύ φόρεμα και κοντή ποδιά, φτάνει πάντα στο κάτω μέρος της φούστας).
 

 
Συνήθως οι γυναίκες (ιδιαίτερα) χρησιμοποιούν και διάφορα μπιζού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα με το γυμνό μπούστο ένα μενταγιόν ή ένα παντατίφ μ' ένα ωραίο κορδονάκι στο λαιμό δένει άψογα. Επίσης και το σκουλαρικάκι ή τα δαχτυλίδια συνδυάζονται άνετα (οι δουλειές δουλειές αλλά να ρίξουμε κι ένα στολιδάκι πάνω μας). Εδώ λοιπόν όλα είναι ασημένια. Το χρυσό δεν ταιριάζει. Γιατί όσο νάναι, οι κυρίες που κάνουν δουλειές δεν είναι και τόσο φραγκάτες για να έχουνε χρυσά. Μην κοιτάτε σήμερα που χρυσό αγοράζει ο πάσα ένας. Το σχέδιο που επικρατεί είναι το μοντέρνο μπρέτσελ (κουλούρι) και το κλασσικό λουλούδι, πολλές φορές με χρώμα ασορτί με το φόρεμα. Ευκαιριακό και τουριστικό των ημερών (και μόνο) η μπισκοτοκαρδιά. Επίσης στο λαιμό ταιριάζουν κι οι πέρλες ή μια σειρά σκούρα πετράδια, από αιματίτη π.χ. ή μια απλή μαύρη ταινία.
  
Το παπούτσι είναι κανονικά μαύρο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο (εντάξει, φοριέται και ότι νάναι: από μπότα και αθλητικό μέχρι γόβα ψιλοτάκουνη, αλλά αυτό έχει να κάνει με την υπαρκτή ή ανύπαρκτη καλαισθησία του καθενός) ενώ η τσάντα παίζει σε διάφορες παραλλαγές αυτοσχεδιασμού. Από κλασσικό τσαντάκι σε στυλ καλαθάκι ή πουγκί μέχρι μαι σύγχρονη τσάντα που απλά είναι αυτή που χρησιμοποιεί η κυρία καθημερινά αλλά και η τουριστική, σε σχήμα καρδιάς. Το ίδιο και για τυχόν σακάκι (αν και υπάρχει και το κανονικό μαύρο, τσόχινο που το βλέπεις σε παλιές κυρίες) ή σάλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ώρες με τ' αγιάζει. Ξέρεις τι είναι να φεύγει ο ήλιος (οπότε κατευθείαν ο αέρας τρυπάει?) κι εσύ να είσαι με γυμνό ένα μεγάλο κομμάτι από το πάνω μέρος;
  
Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν πώς να μην υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των τιμών. Μπορεί να βρεις κάπου σε προσφορά με ύφασμα τσίτι με 80 - 100€ ή να την πάρεις πλουμισμένη και με κοσμήματα κλπ και να μην φτάνει το χιλιάρικο. Αλλά η διαφορά είναι φανερή. Και βέβαια, πάντα οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τη στολή των αντρών, ειδικά αυτή με το κοντό δερμάτινο παντελόνι που αναδεικνύει πλήρως το πόδι. Το ανάποδο γίνεται;
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να φορέσει λέντερχόσε (Lederhose - δερμάτινο παντελόνι) μια κυρία. Π.χ. μια εγκυμοσύνη. Οι φούστες δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιες περιπτώσεις. Όταν φουσκώνει η κοιλίτσα σηκώνεται η φουστίτσα. Έτσι καταφεύγει στο παντελόνι η μανουλίτσα.
 
Το ντιρνντλ ως τουριστικό είδος αυτές τις μέρες φοριέται από όλους κι όχι μόνο από τους Βαυαρούς. Κι αν χρειάζεται να κρατήσει ο άλλος πατερίτσα ή είναι σε αναπηρικό καρότσι δεν δικαιούται να ντυθεί ανάλογα;
Και μερικές φωτογραφίες, έτσι δίχως πρόγραμμα. Αν κάποιος επιθυμεί να εντρυφίσει περισσότερο επί του θέματος, μια αναζήτηση στις εικόνες του γκουγκλ με την κωδική λέξη "dirndl" ή και "dirdl" θα δώσει σωρεία αποτελεσμάτων.
 

 
Πάντως, υπάρχει και "αστυνομία" αισθητικής. Και μπορεί η αισθητική να μην μπορεί να μετρηθεί με το καντάρι, άρα πώς να την αστυνομεύσει κανείς, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να πέσει κράξιμο. Το σύνδεσμο μου τον έστειλε η Μαρία και διαπίστωσα πως επισημαίνει πολλά από αυτά που έγραφα κι εγώ παραπάνω. Πως π.χ ναι μεν το ντιρνντλ απαιτεί βαθύ ντεκολτέ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποια πετάξει το βύζο έξω είναι σύμφωνα με την παράδοση. Βέβαια δεν λέει πως κι αυτή που δεν έχει και το κρύβει με μια απλή λαιμόκοψη είναι απ' έξω. Ή πως εντάξει, και κοντό μπορεί να είναι το λέντερχόσε αλλά όχι κολλητό.
 

 

 
Και μερικά μπούστα με κοσμήματα:. Όχι ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά νομίζω πως πάντα παρουσιάζω τα πράγματα όπως είναι. Και για να τα τραβήξω ήταν αρκετά δύσκολο μιας και δεν πρόκειται για στημένα μοντέλα αλλά για κόσμο που κυκλοφορεί στο δρόμο! Το να ζουμάρεις σε κινούμενο στόχο έχει τα ζόρια του. Οπότε, αφού έκανα τόσο κόπο ας παρουσιάσω μερικά από τα καλά (φωτογραφικά) αποτελέσματα.
 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. My spouse and I abѕolutely love your blog and find many of your
    post's to be exactly what I'm looking for. Would you offer
    guest wrіters to writе content for you?
    I ωouldn't mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome website!
    my webpage :: Apokriatikes Stoles

    ΑπάντησηΔιαγραφή