Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ - Παραλειπόμενα

Το παιδί του Μονάχου ως μασκότ σε καρτ - ποστάλ του 1900 και το σημερινό.
Και αυτή που παρήλασε μπροστά μας. Η μπίρα δεν υπάρχει πρόβλημα να χυθεί. Ο αφρός είναι μουσαντένιος.
Τέλειωσε λοιπόν την περασμένη Δευτέρα και το "μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι του κόσμου", το Οκτόμπερφεστ. Οι πανηγυριώτες γυρίζουν σπίτια τους, οι εγκαταστάσεις αρχίζουν να ξηλώνονται και οι σκέψεις για το επόμενο να πέφτουν στο τραπέζι. Να διευκρινίσω εδώ πως τέλειωσε Δευτέρα κι όχι Κυριακή όπως κανονικά προβλέπεται γιατί η 3/10 είναι πανγερμανική αργία. Άρα; Μια μέρα παράταση!
Τα μπρέτσελ που πουλήθηκαν αυτές τις μέρες είναι σε απίθανους αριθμούς. Εδώ δυο πάγκοι: ο ένας ευκαιριακός σε μαγαζάκι με καφέ και γλυκά στον κεντρικό σταθμό ενώ το άλλο του πανηγυριού.
Και αρχίζω με ένα σύνδεσμο για όποιον θέλει μια πανοραμική άποψη από την έναρξη του Βισν. Εκεί που ο δήμαρχος σπάει την κάνουλα για να ξεκινήσει επίσημα το πανηγύρι. Δεν ήξερα σε ποιο ακριβώς σημείο γίνεται. Μου είπαν μπροστά από την τάδε σκηνή ενώ στο πρόγραμμα είδα πως γίνεται σε μια άλλη. Δεν ήξερα πως είναι σε κλειστό χώρο, άρα το να φτάσεις εκεί είναι μάλλον απίθανο. Μια παράδοση των τελευταίων 60 χρόνων. Από το 1950 ξεκίνησε το να σηματοδοτείται το ξεκίνημα μ' αυτόν τον τρόπο.
Εργαστήριο για παρασκευή μπρέτσελ (και λοιπών αρτοσκευασμάτων) για τις ανάγκες του πανηγυριού στημένο σε μια γωνιά του χώρου αλλά και παροχή νερού.
Επίσης αν κάποιος θέλεις να μάθει περισσότερα από αριθμητικής άποψης για το Βισν πάντοτε υπάρχουν πληροφορίες με όλους τους αριθμούς που θα ήθελε (π.χ. πόσες θέσεις υπάρχουν στις σκηνές; 105 χιλιάδες. Πόσα κοτόπουλα, πόσο νερό κλπ. Να συνεχίσω;)
Δυο απ' τα Μαγιόδεντρα ένθεν, κακείθεν
Η υπερβολική κατανάλωση μπίρας φέρνει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων. Οι α' βοήθειες είναι σε ετοιμότητα σε πολλά σημεία για να βοηθήσουν τον "πάσχοντα" ή να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο για τα περεταίρω. Επειδή δε με την πολύ μπίρα μπορείς εύκολα να ξεφύγεις και να δημιουργήσεις φασαρία υπάρχουν οι σεκιουριτάδες και οι αστυνομικού οι οποίοι επεμβαίνουν. Μη μου ζητάτε βέβαια φωτογραφία με τους σεκιουριτάδες να τον έχουν βάλει τον άλλον κάτω και να τον έχουν δέσει. Δεν διανοήθηκα να τραβήξω. Πάντως, οι λοιπές επιπτώσεις είναι φανερές παντού: εκκενώσεις στομάχων, οσμή μπίρας στην ατμόσφαιρα, άνθρωποι που να μην μπορούν αν σταθούν στα πόδια τους κλπ. Και οι αστυνομικοί που είναι σε υπηρεσία να στέκονται με τις πλάτες γυρισμένες ο ένας στον άλλον (για να εποπτέυουν το χώρο και να μην τους την φέρει κανένας από πίσω!)
Τρίτη: η μέρα για την οικογένεια με χαμηλότερες τιμές. Βέβαια, η οικογένεια μπορεί να έχει τα παιδιά της έξω μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά τα κεφάλια μέσα. Τα μικρά παιδιά πρέπει να πάνε για ύπνο (βάσει νόμου).
Τα σκουπίδια υπάρχουν παντού (οι Γερμανοί δεν πετάνε χαρτάκια κάτω, αλλά βλέπετε υπάρχουν πολλοί ξένοι - αυτή είναι η δικαιολογία των Γερμανών αλλά και των Ελλήνων άμα τους το πεις). Πάντως, οι σκούπες περνάνε τακτικά και το επίπεδο κρατιέται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Συμπέρασμα: αν θες να έχεις καθαρό ένα μέρος , πρέπει να το καθαρίζεις ταχτικά.
Φέτος υπολογίζουν ότι είχαν 6,4 εκατομμύρια επισκέπτες, και ότι καταναλώθηκαν 7 εκατομμύρια "μας" (δηλ, ποτήρια του ενός λίτρου), 117 βόδια και 59 μοσχάρια!
Ποτήρια διάφορα που πουλιούνται ως αναμνηστικά. Με τη στάμπα της εταιρίας μπίρας ή επετειακά  για το Οκτόμπερφεστ (τα φετινά για τα 200 χρόνια είναι αυτά με το λαδί φόντο) ή τα αντίγραφα των παλιών με το καπάκι. Υπάρχουν βέβαια και άλλα αναμνηστικά για κάθε γούστο.
Και να κλείσω με το πρόγραμμα για τα επόμενα δυο χρόνια, για όποιον θέλει να το έχει υπόψη του να κλείσει ημερομηνίες:
Octoberfest 2011: 17.09.2011 - 03.10.2011.
Octoberfest 2012: 22.09.2012 - 07.10.2012.
DateTimeEvent
First saturday 11.00 Entering of the tent proprietors with parade through Munich.
First saturday 12.00 Tapping of the first Octoberfest-beer-barrel by the Munich mayor in the Schottenhamel Tent.
First sunday 10.00 Traditional costume parade through Munich.
First tuesday whole day Family day: all rides and performances cost less.
Second weekend
(Fri - Sun)
whole day "italian weekend": on this middle weekend many Italians visitors attend the Octoberfest.
Second tuesday whole day Family day: all rides and performances cost less
Last sunday 12.00 Traditional fireworks on the steps of the Bavaria monument at Theresienwiese

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου