Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Στουτγάρδη 21

Πάλι διακοπή από το φεστιβάλ. Ατέλειωτο είναι. Ένα σωρό πράγματα που μ' εντυπωσίασαν είδα σ' αυτό. Αλλά είναι κι η επικαιρότητα που λέγαμε. Στη Στουτγάρδη γίνεται χαμός αυτές τις μέρες. Στα πλαίσια του εγχειρήματος Στουτγάρδη 21 (η αναμόρφωση της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού για την κατασκευή υπόγειου σταθμού και υπογειοποίηση κάποιων γραμμών τρένου) θα κοπούν αρκετά δέντρα από το παρακείμενο πάρκο. Και οι οικολόγοι (και αρκετοί κάτοικοι) διαμαρτύρονται  γι' αυτό.
Για να αποτρέψουν την κοπή των δέντρων έχουν κατασκευάσει σκηνές πάνω στα δέντρα αυτά. Με διάφορα μέσα προπαγανδίζουν την ανάγκη σωτηρίας των δέντρων, αν και το πράγμα είναι πιο περίπλοκο. Γιατί αν αυτοί λένε ας γίνει το έργο με όποιον τρόπο θέλει αρκεί να μην πειράξει τα δέντρα που είναι πάνω από 150 - 200 χρονών, μαζί τους συντάσσονται κι αυτοί οι οποίοι είναι γενικά κατά του έργου γιατί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται ένα τόσο πολυδάπανο πρότζεκτ.
Η εταιρία που έχει συσταθεί για την πραγματοποίηση της μετάβασης της Στουτγάρδης στον 21ο αιώνα (αυτό δείχνει το "Στουτγάρδη 21") απ' τη μεριά της έχει όλο αυτόν το καιρό βγάλει διάφορα διαφημιστικά που προσπαθεί να αντιστρέψει την επιχειρηματολογία κατά του έργου. Πριν το καλοκαίρι υπήρχαν αφίσες του στυλ "θα κοπούν 300 δέντρα για το Στουτγάρδη 21", "Ναι αλλά στη θέση τους θα γίνε ανάπλαση και θα φυτευτούν περισσότερα", "θα πληρωθούν τόσα για το έργο", "ναι αλλά τόσα θα δώσει η Γερμανική κυβέρνηση, τόσα οι σιδηρόδρομοι" κλπ.
Οι εφημερίδες αναφέρονται στα γεγονότα. Ακόμα και ελληνικές: Καθημερινή, Βήμα, Ελευθεροτυπία κλπ. Με τον Σπίγκελ (Spiegel) να έχει πολλά και ενδιαφέροντα ρεπορτάζ στο θέμα μέχρι και σήμερα.
Το πρώτα δέντρα ήδη κόπηκαν. Για να κοπούν έπεσαν δακρυγόνα, δούλεψαν αντλίες νερού, χτυπήθηκε κόσμος, 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και πολλοί άλλοι στη αστυνομία για τα περεταίρω. Την Παρασκευή το πρωί, στο σταθμό υπήρχαν κινητοί φράχτες που έφραζαν την διέλευση περιορίζοντας τα ανοίγματα από τις αποβάθρες προς το κτίριο στο 1/3 του ανοίγματος. Επίσης πολλοί σεκιουριτάδες και αστυνομικοί και γενικά ένα κλίμα αρκετά βαρύ.
Οι φωτογραφίες προστέθηκαν το Μάρτιο, που κάνοντας βόλτα στη Στουτγάρδη κατάφερα να δω το τι γίνεται στο πάρκο δίπλα στο σταθμό (το μήκος του είναι γύρω στα 4 χιλιόμετρα και βάλε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου