Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πράγα 2

Συνεχίζουμε με την περίφημη "Γέφυρα του Καρόλου". Κι αυτή περίφημη; Τι να κάνουμε. Η Πράγα έχει πολλά περίφημα. Γιατί είναι περίφημη αυτή; Μα γιατί είναι μια γέφυρα που στήθηκε πριν από 600 περίπου χρόνια να ενώσει τα δυο κομμάτια της πόλης. Ξεκίνησε από τον Κάρολο τον 4ο (της Βοημίας) στα τέλη του 14ου αιώνα και τέλειωσε λίγο αργότερα. Έχει μήκος πάνω από 500 μέτρα (θαύμα για την εποχή) και είναι στολισμένη με γλυπτά αριστερά και δεξιά ενώ στις άκρες της στέκουν οι πύργοι που έλεγχαν ποιος περνάει μιας και τότε έπαιρνε μέρος στην οχύρωση της πόλης.
Ο ιδρυτής Κάρολος Δ' στην αρχή της γέφυρας και η υπόλοιπη οικογένεια κάπου στη μέση της.
Κάποια από τα γλυπτά της
Διάφορος κόσμος απολαμβάνει τη γέφυρα

Πολλά καραβάκια, κάθε είδους, μεταφέρουν τους τουρίστες στα νερά του Βιτλάβα (παραπόταμου του Έλβα) που διαρρέει την πόλη.
Παράδοση στην μπίρα δεν έχει μόνο η Γερμανία. Εξάλλου η Πιλς (απ' όπου η ομώνυμη μπίρα) είναι στην Τσεχία. Για να μην αναφερθώ στο μεγάλο συγγραφέα της Τσεχίας Γιαροσλάβ Χάσεκ και στον "καλό στρατιώτη Σβέικ" που μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται σε μπιραρία.   
Άλλο ένα περίφημο απ' την Πράγα. Το μαύρο θέατρο. Παγκόσμια γνωστό.
Το τραμ της Πράγας. Μην νομίζει κανένας ότι όλα τα τραμ είναι έτσι. Υπάρχουν αυτά που είναι καινούρια, υπάρχουν παλιά και πολύ παλιά.
Εκτός βέβαια από τη γέφυρα του Καρόλου υπάρχουν και πολλές άλλες όμορφες γέφυρες. Άμα περνάει ποτάμι απ' τη μέση της πόλης οι γέφυρες είναι βασικό της στοιχείο. Και πάντοτε στολίζονται για να ξεχωρίζουν (θηλυκά είναι κι αυτές)!
Δοκιμή στην τοπική κουζίνα σε ένα πολύ όμορφο μπιστρό. Περιποιημένο μαγαζί, περιποιημένο φαγητό, καλές τιμές (στο συγκεκριμένο).
Στην Εβραίικη συνοικία. Οι Εβραίοι είχαν έντονη παρουσία (και) στην Πράγα από πολλά χρόνια
Τελικά, ούτε σήμερα ξεμπέρδεψα με την Πράγα. Αναγκαστικά θα υπάρξει και τρίτο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου