Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οκτόμπερφεστ – Το Πλήθος

Το Οκτόμπερφεστ όπως είπα και χθες τέλειωσε. Με ωραίο καιρό την τελευταία μέρα - αν και δεν το επισκέφτηκα τότε, καλός όμως ήταν ο καιρός και την Κυριακή τη νύχτα που ήμουνα εκεί και τα φώτα του μου έκαναν εντύπωση. Μάλλον δεν τα είχα εκτιμήσει. Ο κόσμος που ήρθε για το πανηγύρι έχει αποχωρίσει ή αποχωρεί όπου να 'ναι. Οι μπισκοτοκαρδιές ξεκρεμάζονται, τα ρούχα μαζεύονται, οι πάγκοι με τα μεγάλα μπρέτσελ αποσύρονται. Το Μόναχο ξαναβρίσκει τους κανονικούς του ρυθμούς και ευελπιστώ πως στο τρένο δεν θα είμαστε ακόμα ο ένας πάνω στον άλλον.
 
Το πόσο είναι το πλήθος του κόσμου που κατέφθασε στο Μόναχο είναι ασύλληπτο. Κόσμος και κόσμος κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Υπολογίζεται ότι το χώρο του πανηγυριού θα επισκεφτούν πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο κεντρικός σταθμός καλείται να εξυπηρετήσει πολλαπλάσιους επιβάτες από το συνηθισμένο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πέρυσι, ίσως γιατί τις μέρες του Οκτόμπερφεστ έτρεχα με την εγκατάσταση στο καινούριο σπίτι. Βέβαια, όταν έψαχνα να μείνω κάποιες μέρες, τότε που δεν είχαμε κλείσει το διαμέρισμα, έπαιρνα τηλέφωνο σε ξενοδοχεία και πανσιόν και μου έλεγαν πως είναι γεμάτοι. Και μέσω ίντερνετ που έψαχνα, όταν βρισκόταν κάτι ήταν σε σε ειδικές τιμές, ανεβασμένες κατά πολύ - μέχρι και το διπλάσιο.
 
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μπαίνουν έξτρα συρμοί του μετρό, από το κέντρο μέχρι το χώρο του πανηγυριού. Υπάρχει είσοδος - έξοδος μέσα στο χώρο και για τις μέρες αυτές έχει στηθεί τροχογραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του κοινού, ενώ υπάρχουν και υπάλληλοι με στολή που πουλάνε εισιτήρια για όποιον δεν έχει, παρά το ότι υπάρχουν και μηχανήματα. Υπάλληλοι του μετρό υπάρχουν και στις πόρτες των συρμών για να φροντίζουν αυτές να κλείνουν ασφαλώς, χωρίς να μαγκωθεί κανένας. Οι συρμοί στον κεντρικό - από τους 4 συνολικά - σταθμό του μετρό για το Βισν φθάνουν ή φεύγουν με συχνότητα 1 - 2 λεπτά (τουλάχιστον προ απεργίας).
 
Από πού προέρχεται όλο αυτό το πλήθος; Τόσο από άλλα μέρη της Γερμανίας όσο και από διάφορα μέρη του κόσμου. Η Ιταλία (λένε) πως κρατάει τα σκήπτρα (ίσως γι' αυτό και το δεύτερο Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στο Ιταλικό στυλ), αλλά και οι γιαπωνέζοι δεν πάνε πίσω. Κι αν τους πρώτους δεν είναι εύκολο να τους ξεχωρίσω, οι δεύτεροι κάνουν μπαμ από μακριά.
 
Τι σημαίνει μια τέτοια αυξημένη προσέλευση; Μα ένα μεγάλο κύκλο εργασιών που τζιράρει πάνω στο Οκτόμπερφεστ. Για τις ανάγκες του πανηγυριού ξοδεύονται, λέει, πάνω από 100 εκατομμύρια λίτρα νερό, αυξάνεται δηλ. η κατανάλωση στο Μόναχο κατά 30%! Έτσι, στα χαμένα πάνε;
Πρέπει να είναι ο μικρότερος επισκέπτης του Οκτόμπερφεστ!
Μία αριστερά, μία δεξιά σχολίαζε υπάλληλος που ήταν επιφορτισμένος με την διευκόλυνση των επισκεπτών κατά την αποχώρηση. Βλέπετε η πολλή μπίρα δυσκολεύει την διατήρηση της ευθύγραμμης πορείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου