Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ατόμιουμ

Το Ατόμιουμ είναι ένα άλλο ένα σήμα των Βρυξελλών. Δεν το είχα επισκεφθεί, και μάλλον το έβλεπα με μισό μάτι. Αλλά μιας και επισκέφθηκα αρκετές φορές την πόλη και μιας και δεν έχει πολλά ενδιαφέροντα (κατά τη γνώμη μου) την τελευταία φορά είπα να πάω μια βόλτα κι απ' αυτό. Και τελικά δεν θεωρώ πως έκανα άσχημα - ίσα ίσα ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το Ατόμιουμ, που παριστάνει ένα άτομο σιδήρου λέει, αποτελείται από εννιά σφαίρες. Φτιάχτηκε για μια διεθνή έκθεση που έγινε στις Βρυξέλλες το 1958 κι ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν πως μετά το τέλος της έκθεσης θα απομακρυνθεί, αυτό έχει μείνει, έχει αποκτήσει εμβληματικό χαρακτήρα και αποτελεί πηγή εσόδων (ιστορία παρόμοια με τον πύργο του Άιφελ)!
Για την έκθεση είχαν φτιαχτεί αρκετά περίπτερα τα οποία όμως μετά το τέλος της διαλύθηκαν. Διατηρήθηκε μόνο αυτό, με το νούμερο 5.
Οι σφαίρες που αποτελούν το Ατόμιουμ συνδέονται μεταξύ τους και κάποιες απ' αυτές είναι επισκέψιμες από το κοινό (αυτές που στηρίζονται απευθείας με το έδαφος) ενώ οι άλλες χρησιμοποιούνται για γραφεία.
Οι σύνδεσμοι που ενώνουν τις σφαίρες είναι οι σκάλες που επιτρέπουν τη μετακίνηση από τη μια στην άλλη. Άλλες είναι ηλεκτρικές (συνήθως για ανέβασμα) κι άλλες τις πας με τα πόδια. Εξαίρεση η ψηλότερη (σφαίρα) που είναι προσβάσιμη μόνο με ασανσέρ, για να απολαύσει κανείς τη θέα από ψηλά. Βλέπετε οι περισσότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης είναι σχεδόν επίπεδες κι έτσι όποιος ανέβει λίγο ψηλότερα έχει άπλετη θέα.
Μια από τις σφαίρες χρησιμοποιείται για δραστηριότητες παιδιών και προσφέρει και ύπνο άμα λάχει. Οι άσπρες και κόκκινες σφαίρες που φαίνονται είναι το κρεβάτια που φιλοξενούν τα παιδιά τις νύχτες αυτές. Ο χώρος παρακολουθείται από βιντεοκάμερες - το αντίθετο θα μου έκανε εντύπωση - κι αυτό επισημαίνεται με έξυπνο τρόπο: σε προτρέπει να χαμογελάσεις γιατί σε τραβάνε βίντεο!
Η θέα από ψηλά που λέγαμε προσφέρεται άπλετη, αρκεί να έχει και καλό καιρό, να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Δυστυχώς δεν ήταν και πρώτα όταν πήγαμε εμείς, αλλά κάτι καταφέραμε να δούμε.
Δίπλα ακριβώς απ' το Ατόμιουμ είναι ένα "Ευρωπαϊκό Πάρκο". Μιας και όπως έλεγα οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης φιλοξενεί σε μικρογραφία τα σπουδαιότερα μνημεία απ' όλες τις χώρες (ευκαιρία για ένα έσοδο παραπάνω)! Σίγουρα εν' απ' αυτά είναι και ο Παρθενώνας.
Εδώ μνημεία του Παρισιού: Η Μονμάρτη, η Αψίδα του Θριάμβου και ο Πύργος του Άιφελ σε ύψος προσιτό, μπορεί κάποιος εύκολα να το συγκρίνει με τους ανθρώπους που κάνουν βόλτα.
Ακόμα μια άποψη από ψηλά, ενώ στην είσοδο υπάρχει και ένα υποκατάστημα του γνωστού "Λεονίντας" που λέγαμε με αντίγραφα του Ατόμιουμ (αλλά και του Μάνεκεν Πις βεβαίως) φτιαγμένα από (τι άλλο; από) σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου