Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βερολίνο 2011

΄
Η άμαξα με τα τέσσερα άλογα και τη Νίκη που υπάρχει στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, σήμα της πόλης από πολλών ετών.
Στο Βερολίνο είχα βρεθεί πριν ένα χρόνο περίπου, το Πάσχα του 2010. Ξαναβρέθηκα και τον Ιούνιο στο ξεκίνημα της εκδρομής στην Πολωνία. Η διαδρομή Μόναχο - Βαρσοβία είναι γύρω στα 1100 χλμ, περνάει δε πολύ κοντά απ' το Βερολίνο, όπως είχα δει στους ιντερνετικούς χάρτες του γκουγκλ αλλά και της Μισελέν. Ο πλοηγός μου έδινε μια άλλη διαδρομή, με καμιά 50αριά χιλιόμετρα λιγότερα, αλλά επειδή είχε λιγότερους αυτοκινητόδρομους κι επειδή ο χρόνος που προέβλεπε έβγαινε μεγαλύτερος προτιμήσαμε να πάμε από Βερολίνο, να μείνουμε μια βραδιά εκεί, να συνεχίσουμε την άλλη μέρα για Βαρσοβία, από κει για Κρακοβία και να επιστρέψουμε μέσω Δρέσδης (που τελικά το κάναμε μέσω Σαξονικής Ελβετίας όπως έγραφα τις προηγούμενες μέρες).
Σταθμός του μετρό κοντά στο ξενοδοχείο που μείναμε. Κοντά στο σταθμό του Ζωολογικού Κήπου, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του τότε Δυτικού Βερολίνου. Ήδη από το εξωτερικό του παραπέμπει σε κάτι ιδιαίτερο. Προχωρώντας δε προς το εσωτερικό βλέπεις πως είναι ένας σταθμός απ' τα παλιά.
Δεν έχει γίνει κάποιος εκμοντερνισμός, αντιθέτως οι όποιες επεμβάσεις είναι τέτοιες που κρατάνε το στυλ. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες και διαφημίσεις εποχής ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας με το τότε δίκτυο του μετρό που στο κάτω μέρος του έχει και τις τιμές των εισιτηρίων σε πφένιχ (υποδιαίρεση του γερμανικού μάρκου, 2 πφένιχ είναι σήμερα ένα λεπτό, δεν ξέρω πόση αξία είχαν τότε). Η τιμή εξαρτάται από το πόσους σταθμούς θα μετακινηθεί κανείς και υπάρχουν με κόκκινο οι εκπτωτικές τιμές που ίσχυαν για μετακίνηση τις πρωινές ώρες (δυστυχώς, δεν αναφέρει πότε ακριβώς).
Σαρλότενμπουργκ. Ένα παλάτι με τους κήπους του, τα χρυσάφια του και τη μεγαλοπρέπειά του, επιβάλλεται να υπάρχει σε μια πρωτεύουσα. Επισκέψιμο βέβαια, ως μουσείο με δυο - τρεις πτέρυγες και αντίστοιχα εισιτήρια (εντάξει και ένα που τα έχει όλα μέσα).
Το χρυσάφι δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο παλάτι αλλά και στα κάγκελα (και το χρυσό στα κάγκελα που λέμε! - βέβαια όπως έχω ξαναγράψει, αυτό το χρυσό είναι μπογιά που όμως κι αυτή κοστίζει πολύ περισσότερο απ' τις άλλες αφενός και δίνει μια εξαιρετικά μεγαλόπρεπη όψη αφετέρου). Στο βάθος φαίνεται το ζεύγος των κτιρίων ένθεν κακείθεν της λεωφόρου με τους περίπτερους στην σκεπή. Δεν ξέρω ποιος ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης και ποια η ιστορία τους, σήμερα ανήκουν σε μουσεία.
Αυτή τη φορά είπαμε να περάσουμε και απ' τον πρώτο σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, στο Σπάνταου. Το φωτογραφήσαμε κι αυτόν, βγάλαμε και το τοπικό δημαρχείο και φύγαμε. (Τα τρένα μεγάλων αποστάσεων στο Βερολίνου σταματάνε στο Σπάνταου, στον Κεντρικό σταθμό και στον ανατολικό, τον Όστμπανοφ).
Και βέβαια μετά θα πρέπει να περάσουμε και απ' την Αλεξάντερπλατς. Με τον πύργο τηλεπικοινωνιών, να τον δούμε άλλη μια φορά, με το κόκκινο δημαρχείο και το συντριβάνι να λειτουργεί αυτή τη φορά.
Το συντριβάνι που μας είχε εντυπωσιάσει πέρυσι που το είχαμε δει κλειστό, πόσο μάλλον τώρα που το βρήκαμε να λειτουργεί.
Κόσμος και ντουνιάς να χαζεύει το συντριβάνι, τουρίστες να φωτογραφίζονται, έτσι που να μην προλαβαίνεις να πάρεις σειρά, μια μικροδιαδήλωση, κι ο ευρυγώνιος να χωράει ολόκληρη την πλατεία, έστω και καμπυλώνοντας τα άκρα της!
Το Ντομ, ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου βρίσκεται λίγο παραπέρα, δίπλα στη νησίδα των μουσείων στον Σπρε. Στην άλλη φωτογραφία ο δρόμος μπροστά απ' την Αγγλική πρεσβεία. Κολωνάκια στις δυο άκρες του εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Δεν ξέρω τι πρόβλημα έχουν οι Εγγλέζοι και θέλουν το δρόμο μπροστά απ' τις πρεσβείες τους κλειστούς. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αθήνα ας πούμε. Αντίθετα, μπροστά απ' την Αμερικάνικη ή τη Γαλλική ή τη Ρώσικη (ν' αναφέρω άλλες μεγάλες δυνάμεις που έχουν την πρεσβεία τους στην ίδια γειτονιά στο Βερολίνο, στη γωνία του δρόμου θα έλεγα) δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα
Περνώντας από την "γκρεμισμένη εκκλησία" έπαθα ένα σοκ. Πού είναι τα ερείπια; Πού το γκρεμισμένο καμπαναριό; Εδώ θα έπρεπε να είναι. Εδώ είναι το μοντέρνο καμπαναριό από γυαλί και η αντίστοιχη μοντέρνα εκκλησία. Τι έγινε; Πλησιάζοντας διαβάσαμε πως η κάλυψη είναι προσωρινή, για κάνα χρόνο, έγινε τις προηγούμενες μέρες για να γίνουν έργα υποστήριξης!
Η πλατεία στα Ουράνια. Ή στην Ουρανία; Δεν έχει εξακριβωθεί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου