Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Βαρσοβία

Σύμβολο της πόλης της Βαρσοβίας είναι η γοργόνα!
Η Βαρσοβία (Warszawa) είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Γι' αυτό κι όταν φτιάχναμε το πρόγραμμα του ταξιδιού προγραμματίσαμε 3 νύχτες διαμονή στην Βαρσοβία και δυο στην Κρακοβία. Αργότερα κάποιοι φίλοι μας είπαν πως η Βαρσοβία δεν αξίζει και τόσο, δεν έχει πολλά πράγματα να δεις, σε αντίθεση με την Κρακοβία και το καλύτερο θα ήταν αν τα είχαμε προγραμματίσει ανάποδα. Τελικά, δεν μετάνιωσα για τις 3 νύχτες στη Βαρσοβία. Αν είχα και τρεις στην Κρακοβία δεν θα μου κακοφαινότανε, αλλά τα βολέψαμε κι έτσι.
Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ολόκληρη η πλατεία έχει δοθεί στα μαγαζιά (καφέ, μπιραρίες, εστιατόρια) που υπάρχουν ένα γύρω. Αλλά το μέγεθός της είναι τόσο που άνετα μένει χώρος και για τους πεζούς. Όλα τα κτίρια, εδώ στην παλιά πόλη είναι παλιά μόνο κατ' όνομα. Μπορεί να έχουν στην πρόσοψή τους ημερομηνίες του 17ου ή του 18ου αιώνα αλλά είναι χτισμένα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Το πόσα παιδιά είδαμε στο δρόμο τις μέρες που ήμασταν στην Πολωνία δεν λέγεται. Όπου και να πηγαίναμε θα βρίσκαμε και μια ομάδα παιδιών. Στην αρχή σκεφτήκαμε πως κάτι είχε η συγκεκριμένη μέρα. Μα και την επόμενη, και την μεθεπόμενη το ίδιο γινόταν. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Μάλλον ένα μέρος των μαθημάτων γίνεται στην εκδρομή!
Στην αρχή φωτογραφίζαμε τα γκρουπ των παιδιών. Αλλά μετά τα πρώτα 10 - 15 γκρουπ βαρεθήκαμε και στρέψαμε το ενδιαφέρον μας προς την πόλη μόνο.
Μια πόλη με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Ή καλύτερα μια χώρα. Όπου και να σταθήκαμε καλόγεροι και καλόγριες, παπάδες, εκκλησίες, κι άλλες εκκλησίες, κι άλλου είδους μοναχοί, εννοώ μ' άλλο είδος ράσου και ξανά τα ίδια.
Η πόλη στο τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου ήταν μια στοίβα ερείπια. Απ' τους βομβαρδισμούς δεν είχα μείνει τίποτα όρθιο. Η φωτογραφία της εποχής το δείχνει αυτό και το κάνει απόλυτα κατανοητό. Όμως οι Πολωνοί (όπως κι οι Γερμανοί αλλά και άλλες χώρες που βγήκαν ερείπια απ' τον πόλεμο) δεν είδαν την περίπτωση σαν μια ευκαιρία να φτιάξουν μια καινούρια πόλη αλλά φρόντισαν και την ξαναέφτιαξαν όπως ήταν με βάση φωτογραφίες και σχέδια που υπήρχαν. Κι έτσι όταν βρίσκεσαι στην περιοχή της παλιάς πόλης δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά. Μια διαδικασία που τέλειωσε το 1955 κι η Ουνέσκο έχει εντάξει την πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Να, για παράδειγμα το ανάκτορο. Άποψη απ' την εσωτερική αυλή κι απ' την πλατεία. Φαίνεται πως είναι (ξανά)φτιαγμένο πρόσφατα; Και δεν προλαβαίναμε να μπούμε μέσα που απ' ότι διαβάσαμε και οι αίθουσές του είναι πιστά αντίγραφα αυτών που καταστράφηκαν.
Ένα κομμάτι από τα τείχη της πόλης και μια αναπαράσταση της παλιά πόλης από μπρούτζο. Συνηθίζεται κι εδώ, όπως και στη Γερμανία.
Μπροστά στην τεράστια (και πεζοδρομημένη) πλατεία των ανακτόρων βρίσκεται η στήλη του Ζίγκμουντ, βασιλιά της Πολωνίας που μετέφερε την πρωτεύουσα εδώ στη Βαρσοβία.
Το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Την ώρα που περνάγαμε υπήρχαν επίσημοι και άγημα κλπ για κατάθεση στεφάνων. Δεν ξέρω ποιοι είχαν επισκεφτεί την πόλη και γινόταν ο σαματάς, ούτε ποιος είναι ο κύριος που ποζάρει μπροστά. Πάντως δεν είναι απ' την κινέζικη αντιπροσωπεία που ήταν εκείνες τις μέρες στην πόλη.
Λαϊκές ενδυμασίες πουλιούνται ως τουριστικά αναμνηστικά είτε σε μινιατούρες είτε σε μεγέθη για χρήση. Πάντως εντύπωση μας έκανε πως οι Πολωνέζες ήταν γενικά καλοντυμένες και με γούστο. Πώς ντύνονται στο Μόναχο; Καμία σχέση. Αλλά πέρα απ' το γενικά καλό ντύσιμο, υπήρχε και το "καλό" με την έννοια του επίσημου. Μαύρο παντελόνι ή φούστα, άσπρο πουκάμισο και (ίσως και) μαύρο σακάκι.
Το προεδρικό μέγαρο. Η Πολωνία είναι προεδρική δημοκρατία κι όχι προεδρευομένη όπως η Ελλάδα. Ο πρόεδρός της δηλ. έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, αν και έχει και πρωθυπουργό. Αυτό λοιπόν είναι το μέγαρο για τις προεδρικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος δεν μένει εδώ. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το πρωθυπουργικό μέγαρο.
Και ανάμεσα στα δυο αυτά κυβερνητικά κτίρια, κόσμος ήταν μαζεμένος. Αστυνομική κάτι κάνανε κάποιος διαμαρτυρόταν από μεγαφώνου αλλά χωρίς δακρυγόνα και άλλα σχετικά! Τελικά, είδα πως αυτός που έκανε τη διαμαρτυρία με ένα ασύρματο μικρόφωνο κι ένα τραπεζάκι είχε στήσει και μια τέντα. Ήταν λοιπόν καμία 20αριά αστυνομικοί που του μάζεψαν την τέντα κι έφυγαν ενώ ο κύριος έλεγε τα δικά του και μοίραζε προκηρύξεις. Εμείς συνηθισμένοι απ' τα δικά μας περιμέναμε πως θα τον μαζεύανε κι αυτόν αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Ο Κοπέρνικος, ο μεγάλος αστρονόμος που θεμελίωσε το ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν Πολωνός. Κι έτσι τιμάται δεόντως. Υπάρχει το ινστιτούτο Κοπέρνικου και μπροστά το άγαλμά του.
Και κλείνω για σήμερα με το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Μπροστά του ένα περίπτερο που πουλάει διάφορα, μεταξύ άλλων και αναμνηστικά απ' το πανεπιστήμιο! Γενικά περίπτερα υπάρχουν αρκετά περίπου όπως τα ξέρουμε στην Ελλάδα και λίγο μεγαλύτερα που εκτός των άλλων πουλάνε και εισιτήρια για τις συγκοινωνίες (όπως Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου