Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Έλβας

Ο Έλβας λοιπόν. Στα Γερμανικά Elbe, και για τον οποίον έχω ξαναγράψει όταν έγραφα για το Αμβούργο. Το οποίο να θυμίσω βρίσκεται χτισμένο στις όχθες του κοντά στις εκβολές (δηλ. 80 χλμ. πριν). Με συνολικό μήκος 1500 χλμ και κάτι διασχίζει τη Γερμανία από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά. Αλλά σήμερα θα ασχοληθώ με ένα κομμάτι του Έλβα, αυτό που βρίσκεται στη Σαξονική Ελβετία για την οποία έγραφα στα τελευταία σημειώματα. Εδώ που ο Έλβας κάνει ένα μεγαλόπρεπο S. Και φωτογραφίες απ' αυτές τις δυο καμπύλες τους θα παρουσιάσω. Η πρώτη, που είναι μια πανοραμική λήψη απ' το Μπαστάι και στην οποία διακρίνεται το Λίλιενστάιν, είναι μεν περιγραφική, αλλά μου τα χάλασαν κάτι σταγόνες βροχής που έπεσαν εκείνη την ώρα στο φακό.
Άλλη μια "μισή" άποψη της τελευταίας κούρμπας με το Λίλιενστάιν στο βάθος. Έρχεται εδώ και μετά παίρνει τα ίσα του και φεύγει. Στο βάθος δεξιά, μόλις και διακρίνεται το Στανττ Βάλεν.
Το Μπαστάι όπως φαίνεται από μακρυά: Από το Κένιγκστάιν σε δεύτερο επίπεδο (μπροστά μόλις διακρίνεται ο Έλβας, που πάει, γυρίζει και περνάει πάλι μπροστά απ' το Μπαστάι) ενώ η άλλη είναι απ' το Στανττ Βάλεν.
Λίλιενστάιν και η καμπή του Έλβα κάτω απ' το Κένιγκστάιν.
Εδώ είπα να μην βάλω την πανοραμική. Προτίμησα τις δυο. Τράβηξα δύο, αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε. Έφταιγε ο διαφορετικός φωτισμός. Όποιος θέλει (και ξέρει) τις ενώνει. Πάντως, νομίζω πως κι έτσι, η μια δίπλα στην άλλη δείχνουν το πόσο εντυπωσιακό ήταν το θέαμα.
Και μερικά παιχνίδια με τις ανακλάσεις στα νερά του Έλβα. Τραβηγμένες σούρουπο στο Στανττ Βάλεν
Κάποιοι έκαναν σκι στο ποτάμι. Κι εκεί που καθόμαστε και τρώμε κι η ώρα είναι περασμένη ξαφνικά ένα φως πέφτει, σαν να άναψε ξαφνικά ένας προβολέας και φώτισε τις κορυφές των γύρω λόφων.
Κι αυτή νυχτερινή. Μ' άρεσε η ιδέα να περιορίσω τη μηχανή, να μην είναι στο αυτόματο και να μην την αφήσω να μείνει πολύ ανοιχτή. Αυτή η σκοτεινιά πιστεύω πως άξιζε να φανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου