Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πρωταπριλιά

Καλό μήνα. Είναι έθιμο τέτοια μέρα να λέγονται και να γράφονται ψέματα, ένα έθιμο όμως που δεν ακολουθεί το παρόν ιστολόγιο. Έθιμο είναι για εδώ να μην έχει δημοσιεύσεις Κυριακή, εκτός αν προκύπτει κάτι το ξεχωριστό. Τι το ξεχωριστό προέκυψε σήμερα; Τίποτα. Απλά η σημερινή Κυριακή συμπίπτει με την αρχή του μήνα αλλά και με το ξεκίνημα των διακοπών του Πάσχα. Όχι του δικού μας, του ανατολικού ή ορθόδοξου Πάσχα. Αλλά του δικού μας Πάσχα, των Δυτικών (Καθολικών, προτεσταντών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων που έλεγαν πάλαι ποτέ οι ανακοινώσεις εκλογικών αποτελεσμάτων) κοινώς Λατίνων Πάσχα όπως γράφει το εορτολόγιο.

Ας εξηγηθώ καλύτερα γιατί όπως τα γράφω φαίνονται τα πράγματα μπερδεμένα. Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι στις 15 του μήνα. Και είναι για όλους την ίδια μέρα: για ορθόδοξους, για καθολικούς, για παλαιοημερολογίτες και δεν ξέρω ποιους άλλους. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες ορθόδοξοι στο θέμα των κινητών γιορτών ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο (δηλ. το Ιουλιανό), κάτι που κάνουν άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και για τις ακίνητες (π.χ. Ρώσικη).  Έτσι ήταν η συμφωνία για την αποδοχή του νέου ημερολογίου στα 1923. Οι καθολικοί στην Ελλάδα έχουν πάρει ειδική άδεια απ' τον Πάπα και γιορτάζουν μαζί με τους Έλληνες (Οι ορθόδοξοι έχουν πολλές αυτοκέφαλες εκκλησίες. Οι καθολικοί έχουν μόνο τον Πάπα). Κι αφού ισχύει αυτό για τους καθολικούς ακολουθούν κι οι διαμαρτυρόμενοι.

Αντίθετα, στη Γερμανία τέτοιοι συμβιβασμοί δεν υπάρχουν. Και μιας και οι διακοπές των σχολείων γίνονται σύμφωνα με τις διακοπές της φιλοξενούσας χώρας (δηλ. της Γερμανίας) ήδη βρισκόμαστε σε διακοπές. Που τελειώνουν τη μέρα του Πάσχα κι έτσι την αμέσως επόμενη μέρα, κανονικά, επιστρέφουμε στα θρανία (οι μαθητές να κάθονται σ' αυτά κι εμείς οι καθηγητές ανάμεσα σ' αυτά). Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους συναδέλφους που θα ταξιδέψουν προς την πατρίδα και θα πρέπει να επιστρέψουν με τον οβελία στο στόμα (αν προλάβουν να τον φάνε)! Τελικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου μας που έφτασε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, τη Δευτέρα του Πάσχα ΔΕΝ θα γίνουν μαθήματα. Για μένα δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού θα ταξιδέψω μεν αλλά μόνο μέχρι Ιταλία δε (καλώς εχόντων των πραγμάτων) αλλά για τους άλλους... Βέβαια, έτσι αργά που ήρθε, όσοι θα πάνε στην Ελλάδα έχουν κανονίσει τα εισιτήριά τους. Κάποιοι που είπαν πως θα γυρίσουν Δευτέρα κι ας τους γίνει περικοπή είναι οι τυχεροί.

Έτσι ευχές για καλό μήνα, θα τα ξαναπούμε στις 17 (αν δεν προκύψει κάτι ιδιαίτερο για το ενδιάμεσο, που θα προκύψει, εδώ το Μάρτιο φτάσαμε τις 28 δημοσιεύσεις. Ήδη ετοιμάζω δυο σχόλια). Θα υπάρξουν και νέα και φωτογραφίες απ' την Ιταλία ελπίζω, αν και, ακόμα δεν έχω καταφέρει να τελειώσω με το Λονδίνο. Άντε να δούμε πότε θα το καταφέρω αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου