Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Τρένα

Το Λονδίνο διακρίνεται για τους πολλούς σταθμούς τρένου που έχει. Ανάλογα την κατεύθυνση που θέλεις να πας είναι και ο σταθμός που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Έχασα το μέτρημα, είναι 7, 8, παραπάνω; Δεν μπορώ να απαντήσω, αν και όλοι όσους είδα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που στη Γερμανία είναι γνωστό ως κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (χάουπτμπανοφ -Hauptbahnhof). Θα μπορούσα να πω πως αυτόν τον ρόλο τον παίζει ο σταθμός του  Σεντ Πάνκρας (St Pancras) μόνο και μόνο γιατί εκεί τερματίζουν τα τρένα του Γιούροσταρ, αυτά που ενώνουν το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Οι πίνακες αφίξεων αναχωρήσεων θυμίζουν περισσότερο αεροδρόμιο παρά σιδηροδρομικό σταθμό (κι αυτό όχι μόνο στο Σεντ Πάνκρας, αλλά ιδιαίτερα εκεί).
Ο σταθμός αυτός είναι πραγματικά μεγάλος, για να πας απ' τη μια άκρη στην άλλη θέλεις καλά πόδια. Και μιας και το καλοκαίρι το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν πήγαμε υπήρχε η σχετική υπενθύμιση με τους Ολυμπιακούς κύκλους!
Η πρόσβαση στους συρμούς γίνεται μόνο με εισιτήριο. Τέρμα οι αποχαιρετισμοί στην αποβάθρα που περιγράφουν τα μυθιστορήματα που αναφέρονται στο Λονδίνο της παλιάς εποχής. Τέρμα το τρέξιμο δίπλα στο τρένο. Τώρα αν έχεις εισιτήριο μπαίνεις, αλλιώς όλα γίνονται μακριά απ' τους συρμούς.
Το δύσκολο είναι όταν θέλεις να μπεις την ώρα που στην περιοχή που βρίσκεται το δικό σου τρένο έχει έρθει άλλο και αδειάζει. Επειδή για να βγουν οι επιβάτες πρέπει πάλι να "χτυπήσουν" το εισιτήριό τους και μιας και το κύμα εξόδου είναι πολυπληθές, είναι δύσκολο να βρεις πρόσβαση (όσο κι αν μερικά περάσματα είναι μιας κατεύθυνσης.,
Καλά, η πρόσβαση στο Γιούροσταρ ακολουθεί κανόνες αεροδρομίου. Ανιχνευτές μετάλλων, έλεγχος χειραποσκευών, ειδική έξοδος των αφίξεων και πάει λέγοντας. (Στην πρώτη φωτογραφία είναι η είσοδος, στη δεύτερη, η κλειστή πόρτα, η έξοδος.
Παρόμοιες εικόνες και στους άλλους σταθμούς. Μόνο που εδώ οι πινακίδες θυμίζουν περισσότερο τρένα. Οι γραμμές κάτω σε καθοδηγούν για να φτάσεις απ' το τρένο στο μετρό.
Πάντως, όσα τρένα μπόρεσα να δω, ήταν γεμάτα. Η παράδοση που θέλει οι Εγγλέζοι να μετακινούνται με τρένο, καλά κρατεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου