Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τηλεφωνικοί Αριθμοί

Κουίζ: Πόσα νούμερα (ψηφία) έχει ένας τηλεφωνικός αριθμός στη Γερμανία; Δύσκολη απάντηση. Δεν θα το πιστέψει εύκολα κανείς πως μπορεί να έχει από τρία, χωρίς να είναι συνοπτικός! Τα παλιά χρόνια (πριν το 2002) στην Ελλάδα η κάθε περιοχή είχε τον κωδικό της. Αν ήθελες να πάρεις στην ίδια περιοχή δεν έβαζες κωδικό. Αν έπαιρνες σε άλλη έβαζες το 0 που έδειχνε πως τα νούμερα που θα ακολουθούσαν ήταν συνδυασμός κάπου προς άλλη περιοχή. Από 0 ξεκίναγες κι αν ήθελες να πάρεις κινητό. Σήμερα έχουμε πια συνηθίσει το νέο σύστημα και τα έχουμε ξεχάσει όλ' αυτά, αλλά στη Γερμανία τα ακολουθούν ακόμα. Η κάθε περιοχή έχει έναν κωδικό. Αν θέλεις να πάρεις στην ίδια περιοχή δεν χρειάζεται να τον βάλεις, αλλά κι αν τον έχεις δεν τον αντιλαμβάνεται το σύστημα ως λάθος, στην αναγνώριση της κλήσης πάντως, πάντα βγαίνει και ο κωδικός.

Να επαναλάβω στα γρήγορα πως στην Ελλάδα έχουμε πια καθιερώσει όλοι οι αριθμοί να έχουν δέκα νούμερα. Το πρώτο δείχνει αν πρόκειται για κινητή (6) ή σταθερή (2) ή ειδική τηλεφωνία (1, 8, 9). Το δεύτερο ή και μερικά ακόμα την περιοχή (1 για το Λεκανοπέδιο, 31 για τη Θεσσαλονίκη, 251 για τη Μυτιλήνη), μεσολαβεί ένα που δείχνει τον πάροχο (0 για τον ΟΤΕ, 1 για τη Forthnet, 3 για τη HoL, 5 για την CYTA και δεν ξέρω τι άλλο, νομίζω 7 δίνει η Κοσμοτέ για τα σταθερά που πουλάει η ίδια! αν και με τη φορητότητα αριθμού χάνεται αυτή η διαδικασία και - κυρίως το 0 μπορεί να έχει πάει στον οποιονδήποτε πάροχο, και το κόστος εξαρτάται απ' αυτόν) και από κει και πέρα είναι ο αριθμός της σύνδεσης μέχρι να συμπληρωθούν 10 ψηφία (εκτός απ' τα συνοπτικά που είναι λιγότερα).

Στη Γερμανία τέτοιες ευαισθησίες δεν υπάρχουν. Επικρατεί πλήρης ανομοιομορφία. Στα σταθερά: Είπαμε πως ξεκινάμε με το 0 και ακολουθεί ο κωδικός. Στις μεγάλες πόλεις - περιοχές αυτός είναι διψήφιος (30 το Βερολίνο, 40 το Αμβούργο, 89 το Μόναχο). Όσο μικραίνει η περιοχή αυξάνονται τα ψηφία του κωδικού (711 η Στουτγάρδη, 821 το Άουγκσμπουργκ, 8821 το Γκάρμις) κι ακολουθεί ο αριθμός της σύνδεσης που ας πούμε στο Μόναχο μπορεί να έχει 5 ή 6 ή 7 ή και 8 ψηφία (όπως ο δικός μου). Αλλά αν έχεις τηλεφωνικό κέντρο μπορεί μετά τον αριθμό να υπάρχει και το εσωτερικό οπότε το συνολικό νούμερο που πρέπει να πληκτρολογήσεις μεγαλώνει αρκετά.

4 σχόλια:

  1. Ασχετο, αλλα λιαν επικαιρο.Στα μεγαλεια του το Μοναχο.Σαββατο 19/5 ο τελικος του τσαμπιονς ληγκ
    Μπαγερν-Τσελση.Εδω και 30 σχεδον χρονια(στη Ρωμη) ειχε να συμβει ο φιναλιστ να ειναι γηπεδουχος.Στις δοξες του το allianz arena, αλλα ανοιχτο και το ολυμπιακο σταδιο στη γειτονια σας με γιγαντοοθονες.Ακομα και για τους μη ποδοσφαιρικους πρωτογνορη εμπειρια κι εντυπωσιακη ατμοσφαιρα με 100.000 κοσμο στο ολυμπιακο παρκο.
    Ετοιμαστε φωτογραφικες μηχανες και καμερες!
    Υ.Γ. για οσους πουν για εκτος θεματος λογω κρισης,ενα εχω να πω.Η 6η Μαιου ειναι κοντα. ΤΟΤΕ μιλαμε, ΜΕΤΑ ειναι αργα.
    ΚωσταςΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποδοσφαιρόφιλος δεν υπήρξα ποτέ. Τις λίγες φορές που πήγα σε γήπεδο, τα συμβάντα ήταν τέτοια που μου υπόδειχυαν να μην το ξανακάνω. (Μια φορά ένας παίκτης έφυγε από το γήπεδο με φορείο έχοντας χτυπήσει το κεφάλι του στο δοκάρι και δεν ξέρω πόσο άσχημα ήταν, μια άλλη άλλος έφυγε με αποβολή δια παντός από τα γήπεδα για κλωτσιά στον διαιτητή). Ούτε κι απ' την τηλεόραση παρακολουθώ - που είναι πιο ανώδυνο. Αλλά το φινάλε στον χθεσινό αγώνα, ειδικά τη διαδικασία των πέναλτι, τα παρακολούθησα. Το πρωί με είχαν ρωτήσει οι μαθητές μου με ποια ομάδα είμαι και όταν τους απάντησα «στη Βαυαρία μένω»τους φάνηκε παράξενο. Εν πάση περιπτώσει, έμαθα πως στον τελικό θα είναι η Μπάγιερν με την Τσέλσι, αλλά δεν ήξερα, μέχρι που διάβασα τα παραπάνω, ούτε το πότε ούτε το πού.

    Θυμούμενος τι γινόταν εδώ τις μέρες του Γιούρο όταν έπαιζε η εθνική της Γερμανίας, μπορώ να φανταστώ το κλίμα. Νωρίς, οι γραμμές του μετρό 3 και 6 δεν θα προλαβαίνουν να κουβαλάνε κόσμο. Η πρώτη αυτούς που δεν έχουν εισιτήρια (και προφανώς είναι πολλοί) προς το Ολυμπιακό στάδιο, δίπλα μας, η δεύτερη τους τυχερούς που θα είναι μέσα στο Αλιάνζ - Αρένα. Οι πρώτοι σε παρεάκια με τα καφάσια τις μπίρες (συνήθως η Αγκουστίνα έχει την τιμητική της) θα οργανώσουν το χάζι στις γιγαντοοθόνες. Οι συλλέκτες μπουκαλιών θα κάνουν καλή μπάζα, παρά τη χαμηλή τιμή που έχουν τα γυάλινα (μόλις 8 λεπτά).

    Την ώρα του αγώνα δεν θα κινείται φύλλο. Όσοι δεν είναι στα γήπεδα, θα είναι στις γιγαντοοθόνες που θα στήσουν οι μπυραρίες. Μόνο οι μουσουλμάνες θα κυκλοφορούν στην Μαρίενπλατς και κανένας παραέξω. Αν δεν το πάρει και η Μπάγιερν, τότε η νύχτα θα μεταμορφωθεί σε μέρα από τα πυροτεχνήματα που θα πέσουν.

    Προβλέψεις όλ' αυτά. Για να δούμε τι θα δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, επανέρχομαι στο θέμα με τα τηλέφωνα και πιο συγκεκριμένα με τη φορητότητα αριθμού (για την Ελλάδα). Σύμφωνα με ένα παλιό δελτίο τύπου της ΕΕΤΤ (δεν έχω βρει νεότερο), η φορητότητα αριθμού είχε κάποιο κόστος, αλλά βλέπω στη σελίδα της cu ( www.vodafonecu.gr/gr/upiresies-cu/ela-sto-cu/cu-portability-form )για φορητότητα αριθμού, ότι είναι δωρεάν. Έχει κάνει κανείς κάτι τέτοιο, γιατί θέλω να φύγω από την εταιρία που είμαι τώρα χωρίς ν'αλλάξω αριθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φορητότητα μπορεί να γίνει με κόστος. Όμως οι εταιρίες που θέλουν να τραβήξουν πελάτες συνήθως δεν ζητάνε τίποτα. Στη Γερμανία δίνουν και μπόνους (αν πας το κινητό σου σε άλλη εταιρία αυτή σε ανταμείβει με δωρεάν αρχικό χρόνο). Έχω μεταφέρει τον αριθμό μου στην Ελλάδα από τον ΟΤΕ σε άλλη εταιρία, χωρίς κόστος (αν ήθελα νέο νούμερο κι όχι το παλιό, τη φορητότητα δηλ. τότε είχε επιπλέον κόστος!) και μεταξύ εταιριών κινητής τηλεφωνίας το ίδιο. Κι όμως, αν θελήσεις ν' αλλάξεις πακέτο στην ίδια εταιρία μπορεί να σου ζητήσει να πληρώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή