Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Φαγητό

Ποιο είναι το εθνικό φαγητό του Λονδίνου; Εξαρτάται. Αν μιλάμε για φαγητό του δρόμου (κάτι σαν βρώμικο) τότε αναμφίβολα το Φις-εντ-Τσιπς. Βέβαια, σήμερα κι αυτό όπως και τόσα άλλα έχει τυποποιηθεί. Στο δρόμο θυμάμαι να το 'χω δει πριν μερικές δεκάδες χρόνια. Αυτή τη φορά που πήγα, στο δρόμο δεν είδα να πουλάνε τίποτα. Όμως, το Φις-εντ-Τσιπς εξακολουθεί να πουλιέται από μαγαζάκια γρήγορου φαγητού. Εκτός απ' αυτά μπορεί να το βρεις και σε μαγαζιά πιο τυποποιημένα, σε κάποιες παμπ ας πούμε.

Τι απαρτίζει μια μερίδα Φις-εντ-Τσιπς; Μια γενναία μερίδα ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, τηγανισμένο σε κουρκούτι και μια εξίσου μεγάλη μερίδα πατάτες χοντροκομμένες και τηγανισμένες. Επιπλέον με κάμποση μαγιονέζα. Τιμή; στα μαγαζάκια τη βρίσκεις 5 - 7 λίρες, μια καλή τιμή αν σκεφτεί κανείς πως ύστερα από κατανάλωση μιας τέτοιας μερίδας θ' αργήσεις να πεινάσεις. Κι αν δεν είσαι απ' αυτούς που τρώνε πολύ, θα έχεις και για άλλη φορά!
Άλλο εγγλέζικο φαγητό είναι το μοσχαράκι ραγού. Μόνο που αυτό δεν σερβίρεται στο χέρι. Αυτό θα το φας ή σε σπίτι που θέλουν να σε περιποιηθούν παραδοσιακά ή σε παμπ. Είναι μοσχάρι ψητό στην κατσαρόλα με διάφορα λαχανικά (αρακά, καρότα, πατατούλες κλπ).

Το ντονέρ δεν λείπει από καμιά πόλη της Ευρώπης, δεν γίνεται να λείπει απ' το Λονδίνο. Το ίδιο και οι πίτσες. Είναι και τα δυο εύκολα στην κατανάλωση κι έτσι τα έχω συναντήσει παντού. Επιπλέον, τα λουκάνικα. Που μου έκανε εντύπωση το σερβίρισμα: Ένα χοντρό λουκάνικο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα και στο χέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου