Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ευλογείτε

Πλάκα πλάκα, βγήκε υλικό για όλη τη βδομάδα. Αλλά όταν βλέπεις τόσα παράξενα γύρω σου, δεν μπορεί να μην σχολιάσεις. Από προχτεσινό δημοσίευμα στο ιν. Το θέμα πώς φτιάχνει η εκκλησία ένα γηροκομείο σε περιοχή που απαγορεύεται. Η είδηση έχει διπλή ανάγνωση. Απ' τη μια είναι παράξενο να απαγορεύεται να χτιστεί ένα έργο που έχει να κάνει με την περίθαλψη των υπερήλικων συνανθρώπων μας. Γιατί να απαγορεύεται; Αφού πρόκειται για κοινωφελές έργο. Καλά κάνει λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και χρησιμοποιεί «πονηριά» (αλήθεια, προς τι τα εισαγωγικά που υπάρχουν στην είδηση; Μήπως για να μην το πει ο συντάκτης απάτη το βάζει έτσι;) για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.

Από την άλλη, αν υπάρχει ένας νόμος που λέει πως κάτι δεν μπορεί να γίνει εδώ, επειδή ο άλλος είναι αρχιεπίσκοπος όχι μόνο διαπράττει την παρανομία αλλά ζητάει και επιβράβευση; Είναι λογικό; Να το διατυμπανίζει ισχυριζόμενος ότι έτσι ξεπερνάει τη γραφειοκρατία; Αν είναι έτσι, κι αυτοί που λαδώνουν για να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία το κάνουν. Κι αυτοί που παίρνουν το γρηγορόσημο, τον ίδιο στόχο έχουν. Άρα, καλώς γίνονται κι αυτά! Τραβηγμένο; Δεν νομίζω.

Η ιστορία: Η εκκλησία θέλει να χτίσει ένα γηροκομείο σε περιοχή που δεν προβλέπεται τέτοια χρήση της γης. Προφανώς, σύμφωνα με την περιγραφή πρόκειται για τη λεγόμενη ζώνη αμιγούς κατοικίας, αν και κάπου δεν μου κολλάνε οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πάντως, πρόβλεψη μόνο για βίλες δεν έχω ακούσει. Παρόμοιο πρόβλημα είχα ακούσει παλιότερα όταν στην Εκάλη η πρώην σχολή νηπιαγωγών μετατράπηκε σε ξενοδοχείο κι οι κάτοικοι αντέδρασαν πως ένα ξενοδοχείο δεν είναι κατοικία αλλά επιχείρηση. Δεν ξέρω ποιος παραχώρησε την έκταση αυτή των 160 στρεμμάτων που αναφέρεται. Το θέμα είναι πως νόμιμα, γηροκομείο στην περιοχή δεν μπορεί να χτιστεί. Μια λύση είναι η τροποποίηση του σχεδίου χρήσεων της περιοχής. Μαι διαδικασία που παίρνει αρκετό χρόνο, αν ολοκληρωθεί μιας και θα γίνουν συζητήσεις επί του θέματος.

Ποια είναι η λύση που βρίσκει ο (οποιοσδήποτε) πονηρός; Βγάζει μια άδεια για σπίτι, μεγάλο, τεράστιο, που όμως επιτρέπεται. Κι αντί να χτίσει σπίτι χτίζει γηροκομείο. Όπως έβγαζε (ή βγάζει ακόμα) κάποιος απ' τη ναοδομία άδεια για να φτιάξει ένα εκκλησάκι και δίπλα έχτιζε τα παρακολουθήματα που ήταν η βίλα του! Και μπαίνει το ερώτημα: νομιμοποιείται όταν γίνεται αυτό γιατί είναι για καλό σκοπό; Όταν ο οποιοσδήποτε πολίτης κάνει το γκαράζ του σπίτι, γιατί θεωρείται παράνομος και τον κυνηγάει η πολεοδομία, η εφορία κλπ (αν το κυνηγάει, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο πρόβλημα); Ενώ αυτή η μετατροπή της βίλας σε γηροκομείο διαφημίζεται.

Ύστερ' απ' αυτό, πού είναι περίεργο το ακόμα πιο προωθημένο: να δηλώνονται για να νομιμοποιηθούν και αυθαίρετα που δεν υπάρχουν! Νομιμοποιήστε το εσείς σήμερα, που δίνει το περιθώριο ο νόμος κι εγώ το χτίζω όταν μπορέσω. Τι να κάνουμε, αφού δεν πρόλαβα...

Επιμένω. Όπως έγραφα και προχτές πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να ορίζει πως στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζονται ΟΛΟΙ οι νόμοι από ΟΛΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου