Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Άλπεις

Κι ενώ λέγαμε πως ήρθε η Άνοιξη και τέλος τα χιόνια (όχι ακριβώς, γιατί στην Ελλάδα έχω δει χιόνια τέλος Μαρτίου και στις Άλπεις έχω ακούσει για Μάιο) κι εκεί που τα πεζοδρόμια είχαν καθαριστεί από το γαρμπίλι νάσου πάλι το χιόνι. Σάββατο πρωί, σηκωνόμαστε κι είν' όλα άσπρα. Και συνεχίζει να ρίχνει. Σταματάει, βγαίνουν τα μηχανήματα, ξαναρχίζει μαζεύονται κοκ. Όταν μετά το μεσημέρι σταματάει για τα καλά αρχίζει τα δίνουν όλα και τα εκχιονιστικά. Άντε να μαζέψουν το χιόνι στις άκρες, άντε να ρίξουν ξανά γαρμπίλι και ξανά όπου έχει πατηθεί και γυαλίσει και γλιστράει, και αλάτι για να δέσει το γαρμπίλι (τους έβλεπα από το τζάμι του Ρίσαρτς που έπινα τον καφέ μου).

Το θέμα δεν είναι το χιόνι μόνο. Είναι και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και πρώτα και κύρια οι χαμηλές θερμοκρασίες. - 9 ήταν σήμερα το πρωί!
Ευτυχώς έχω καλό εξοπλισμό. Ακάλυπτα μόνο τα απολύτως απαραίτητα! Για να ξορκίσουμε κι εμείς το χιόνι είπαμε χθες, Κυριακή είναι, πάμε στις Άλπεις. Είχαμε και καλή παρέα κι είπαμε να δούμε κι άλλα χωριά εκτός από το Γκάρμις, Πήγαμε λοιπόν στο Μπάγιερις Τσελ (Bayerischzell) και στο Λένγκρις (Lenggries). Και οι φωτογραφίες είναι από εκεί.
Κι εδώ (όπως και στο Γκάρμις που λέγαμε) τα σπίτια είναι πολύ ζωγραφισμένα. Μικρά, δίπατα συνήθως, με μπαλκόνι και μια (τουλάχιστον) ζωγραφιά στον τοίχο με θέματα από την ζωή της περιοχής ή Εραλδικά.
Πολύ ξύλο στην περιοχή. Ξύλινα παράθυρα (με κεντητά κουρτινάκια), ξύλινες εικόνες, ξύλινα ακόμα και γραμματοκιβώτια!
Αλλά και πολύ χιόνι. Και καλά, να ξεχιονίσεις. Το χιόνι πού να το πας?
Πάντως κάποιους το χιόνι δεν τους πτοεί!
Αλλά όταν υπάρχει η σάουνα και το σολάριουμ τι άλλη ανάγκη να έχει.
Α! να σημειώσω ότι πολύ κέρατο πέφτει στην περιοχή!
Εντυπωσιακό: Εναέρια καλώδια (μάλλον τηλεφωνικά). Μου θύμισαν το "Ανάποδα φλιτζάνια στις κολώνες, που παν και κουτσουλάν οι χελιδόνες"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου