Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γιουσουρούμ

"γιουσουρούμ το [jusurúm] O (άκλ.) : υπαίθρια αγορά μεταχειρισμένων ειδών. [ίσως ανθρωπων. (όν. Eβραίου παλαιοβιβλιοπώλη)]"  λέει το (ηλεκτρονικό) λεξικό της κοινής νεοελληνικής γλώσσας (ΛΝΓ) του Τριανταφυλλίδη, ενώ ο Μπαμπινιώτης περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη της Αθήνα (Μοναστηράκι). Εγώ το χρησιμοποιώ κατά ΛΝΓ. Ακριβώς. Και τέτοιες υπαίθριες αγορές στήνονται τακτικά στο εξωτερικό (και στη Γερμανία). Δεν μιλάμε για τα μαγαζιά που πουλάνε (κυρίως ρούχα) από δεύτερο χέρι, αλλά για υπαίθριες αγορές (αν και κάποια παλιατζίδικα χαρακτηρίζονται το ίδιο).Η λέξη που χρησιμοποιείται γι' αυτές είναι "φλόμαρκτ" (Flohmarkt) δηλ. αγορά των ψύλλων (για όποιον δεν τους έζησε και δεν ξέρει τι είναι, να εξηγήσω πως πρόκειται για κάτι ενοχλητικότατα έντομα πιο επικίνδυνων απ' τα κουνούπια αλλά και πολύ πιο μικρών που κυκλοφορούσαν παλιά - τα εντομοκτόνα τους έχουν εξολοθρεύσει - τουλάχιστον απ' τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες, έχει μείνει όμως η φράση για "ψύλλου πήδημα"). Γιατί λέγονται έτσι; Μάλλον έχει σχέση με το ότι καθαρίζοντας τα παλιά, έφευγαν οι ψύλλοι.

Υπάρχουν οι τακτικές και οι περιστασιακές. Στις τακτικές (όπως αυτή που γίνεται σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Ολυμπιακό Πάρκο) συνήθως αυτοί που πάνε είναι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Στις περιστασιακές μαζεύεται ο κόσμος της γειτονιάς και κάνει εκκαθαρίσεις. Μαζεύουν ότι άχρηστο (γι' αυτούς) έχουνε και το βγάζουν σε μια κουβέρτα ή σ' ένα τραπέζι για πούλημα. Πρώτου συμμετέχοντες είναι τα παιδιά που βγάζουν τα παλιά τους παιχνίδια ή βιβλία κλπ. Επίσης οι νοικοκυρές που βγάζουν ότι δεν χρειάζονται πια: ποτήρια, βιβλία, ρούχα, ποδήλατα, συσκευές κι ό,τι βάλει ο νους σας. Σε πρόσφατο γιουσουρούμ που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό υπήρχαν και πράγματα καινούρια, στο κουτί τους.
Οι "εκθέτες" πληρώνουν ένα ποσό για να βγάλουν την πραμάτεια τους. Αλλά οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές - έως απίστευτα. 5 λεπτά βιβλία, μισό ευρώ γραβάτες, είκοσι ευρώ ποδήλατα και πάει λέγοντας. Κι αυτό από τιμές που είδα να γράφονται σε χαρτόνια. Τώρα, πόσα πρέπει να πουλήσεις για να βγάλεις τα λεφτά που θα δώσεις για να συμμετάσχεις; Είναι ένα ερώτημα. Κόσμος περνοδιάβαινε κάθε φορά που οργανώθηκε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πώς πάνε οι δουλειές. Η διάρκεια είναι συνήθως μικρή, 3 - 4 ώρες. Τελειώνοντας, τα πράγματα τακτοποιούνται σε κούτες και περιμένουν εκεί μέχρι την επόμενη φορά!
Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο επόμενο παζάρι που θα γίνει στο Ολυμπιακό Χωριό είτε για να πουλήσετε είτε για ν' αγοράσετε, προλαβαίνετε άνετα. Μη στριμώχνεστε, το Σάββατο 5 Μαΐου 2012 θα γίνει. Έχετε περίπου ένα εξάμηνο μπροστά σας!

Να συμπληρώσω κάτι που βρήκα ψάχνοντας! Έναν οδηγό για τα σχολεία στο Μόναχο που είχε κυκλοφορήσει πριν μερικά χρόνια αλλά δεν έχει χάσει την αξία του μέχρι σήμερα. Στο http://www.familienhandbuch.de/cms/Ausbildung_%28griechisch%29.pdf.
Φυσικά στα Ελληνικά και Γερμανικά, παράλληλα! Ξέρω, άσχετο με το θέμα, το έβαλα ως σχόλιο στο θέμα με τα σχολεία της Βαυαρίας, αλλά επειδή πιθανά να ενδιαφέρει κάποιον που δεν ανατρέχει ξανά και ξανά στα παλιά, το βάζω κι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου