Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Άουγκσμπουργκ, Δημαρχείο

Το δημαρχείο του Άουγκσμπουργκ θεωρείται έργο τέχνης. Και πώς να μην είναι. Είναι έυκολο νομίζετε να αποδώσεις ένα τέτοιον όγκο έτσι που όταν τον βλέπει από μακρυά να φαίνεται ότι είναι επίπεδος; Ε, ο αρχιτέκτονας του δημαρχείου το κατάφερε, κι ας φτιάχτηκε πριν 400 χρόνια.

Άποψη του δημαρχείου απ' την τεράστια πλατεία που υπάρχει μπροστά του, καθώς και μια αίθουσα με εκθέματα που υπάρχει στο ισόγειο. Σίγουρα δεν θα πλήρωνε κάποιος για να μπει να τα δει αυτά.
Όμως πληρώνει για να ανέβει στην μεγάλη "χρυσή αίθουσα" του δημαρχείου. Μια τεράστια αίθουσα (πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα και με ύψος στα 14 μέτρα, νιώθεις πολύ μικρός όταν μπεις εκεί μέσα, χάνεσαι κυριολεκτικά στο χώρο) διακοσμημένη με χρυσά (εντάξει, δεν είναι μασίφ χρυσός, γύψινα είναι βαμμένα με χρυσό ή καλυμμένα με φύλλα χρυσού) και ζωγραφισμένη ολόκληρη από ένα ύψος και μετά, καθώς και το ταβάνι.
Ζωγραφιές που έχουν να κάνουν με διάφορους αυτοκράτορες, κυρίως της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με μια αποφθεγματική φράση του καθενός, όπως ο μέγας Κωνσταντίνος με το "Συν Θεώ" ή ο Ιούλιος Καίσαρας με το "Veni, Vidi, Vici".
Ο διάκοσμος είναι τόσος πολύς που δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις. Σαφώς, δεν λείπουν και τα ελληνιστικά αγάλματα και θεότητες.
Σε διπλανή, πιο λιτή αίθουσα υπάρχουν δώρα απ' την αδελφοποίηση της πόλης με άλλες, κυρίως απ' την Κίνα και την Ιαπωνία, καθώς και αίθουσα συνεδριάσεων. Απ' τα παράθυρα φαίνονται καμπαναριά της πόλης, ένα απ' τα οποία μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού συνδυάζει το χριστιανικό σταυρό με το μισοφέγγαρο με το αστάρι το μουσουλμανικό. Αν και νομίζω πως δεν πρέπει να έχει σχέση μ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου