Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Άντβεντ

Άλλη μαι καινούρια λέξη. Advent σημαίνει ο ερχομός. Η Βικιπαίδεια μας πληροφορεί για το θέμα, είναι λέει λέξη λατινικής καταγωγής και συναντάται γενικά στις δυτικές χριστιανικές εκκλησίες. Δεν ξέρω πώς συναντάται σε άλλα μέρη, εγώ θα γράψω το τι γίνεται εδώ, στο Μόναχο (και γενικότερα νομίζω στη Γερμανία). Το Άντβεντ λοιπόν είναι το διάστημα που έχει τις 4 τελευταίες Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα. Γιατί τέσσερις; Τι να πω. Δεν ξέρω πώς επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος αριθμός. Πάντως μ' αυτό τον τρόπο το πόσες ακριβώς μέρες έχει το διάστημα αυτό δεν είναι σταθερό στο χρόνο, έχει να κάνει με το τι μέρα πέφτουν τα Χριστούγεννα. Φέτος, ας πούμε, είναι απ' τα μεγαλύτερα αφού Χριστούγεννα έχουμε Κυριακή.

Εκείνο λοιπόν που μετράει είναι ο αριθμός των Κυριακών και έτσι έχουμε Το πρώτο Άντβεντ που ήταν την περασμένη Κυριακή, το δεύτερο αυτήν που έρχεται κλπ. Οι ενδιάμεσες μέρες δεν μετριούνται ιδιαίτερα, το πολύ να μπει πως είναι τόσες πριν το τάδε Άντβεντ. Για να φαίνεται σε ποιο Άντβεντ βρισκόμαστε έχει καθιερωθεί το Άντβεντκραντς (Adventkranz δηλαδή το στεφάνι του Άντβεντ), αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία στην αρχή. Αποτελείται από κλαδιά έλατου, στολισμένα ίσως από κουκουνάρες ή καρύδια κλπ και έχει τέσσερα κεριά. Τα κεριά είναι η βασική ιδέα μιας και ανάβουν ένα σε κάθε Άντβεντ. Την πρώτη Κυριακή το πρώτο, την δεύτερη και ένα δεύτερο (σταυρωτά) κλπ. Αν είναι αρκετά μεγάλα, στο τέλος θα είναι το ένα καμένο σχεδόν μέχρι τέλους και τα άλλα στη σειρά.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές από στεφάνια, κάποια έχουν διαφορετικό χρώμα κεριών (ένα μόνο ή όλα διαφορετικά), κάποια εκτός απ' τα τέσσερα μεγάλα που είναι τα βασικά έχει και μικρότερα για τις ενδιάμεσες μέρες κλπ. Το στεφάνι πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου στην Αυστρία κι από κει άρεσε και καθιερώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου