Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χριστούγεννα

Πάει κι αυτό. Ξεπεράσαμε κι αυτό το "ορόσημο" της μέρας με τους πολλούς άσσους ή τα πολλά εντεκάρια.Πέρασε η 11/11/11 ώρα 11:11! Δεν συνέβη το μοιραίο (όπως ισχυρίζονταν μερικοί) ή το θαύμα (όπως περίμεναν άλλοι). Εκτός αν είναι κάτι απ' αυτά το γεγονός πως τη μέρα αυτή ορκίστηκε ο 11ος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση (11ο όνομα) και ο οποίος γεννήθηκε λέει στις 11 κάποιου μήνα! Αλλά αυτά πάνε. Τώρα έχουμε μια ολιγομελή κυβέρνηση 48 ατόμων (πώς έλεγε ο άλλος μια τριμελή επιτροπή με 5 - 6 άτομα;) στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ (που όμως είναι αξιωματική αντιπολίτευση του εαυτού της) αλλά και ο ΛΑΟΣ! Αλλά όλ' αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα των σχολίων του παρόντος ιστολογίου. Έχουμε κι άλλα θέματα ν' ασχοληθούμε, πιο ενδιαφέροντα. Ποια είν' αυτά; Πως έρχονται Χριστούγεννα!!!

Δεν το πιστεύετε; Κι όμως. Είν' αλήθεια. Μπορεί να θέλουμε αρκετές μέρες ακόμα μέχρι τότε (σαράντα και μία για την ακρίβεια) αλλά οι ετοιμασίες για τον ερχομό τους είναι στο φουλ. Τα καταστήματα έχουν αρχίσει να φέρνουν χριστουγεννιάτικα είδη ήδη απ' τον περασμένο μήνα. Τα Λιντλ, Άλντι κλπ ήδη τα έχουν στο παλιό στοκ. Ακόμα μπορείς ν' αγοράσεις απ' αυτά, αλλά ό,τι βρεις, αφού είναι στα ράφια εδώ και καιρό. Το γεγονός πως μένουν ακόμα στα ράφια έχει να κάνει με το ότι μπορεί οι μαγαζάτορες να βιάζονται, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους καταναλωτές. Αυτές τις μέρες έκαναν την εμφάνισή τους τα σχετικά και στα άλλα τα μαγαζιά τα "μεγάλα". Έβγαλαν κι αυτοί τα  δικά τους. Το αστείο είναι πως απ' όσο έχω διαπιστώσει, εδώ ο κόσμος στολίζει μερικές μέρες μόνο πριν (για να μην πω την παραμονή).
Το Selfriges είναι ήδη καταφώτιστο, αλλά η Oxford street ακόμα ετοιμάζεται. Σε δυο μέρες (από τότε) θ' ανάψουν και τα φώτα. 
Το ότι έρχονται τα Χριστούγεννα φαίνεται κι απ' το γεγονός πως άρχισε ο στολισμός στους δρόμους. Όχι μόνο στο Λονδίνο, όπου τα φώτα άναψαν την 1η Νοεμβρίου (όταν ήμασταν δηλ. εκεί) αλλά και στο Μόναχο που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ηλεκτροφωτισμό. Κι όμως, ήδη άρχισαν να κρεμάνε τα φωτάκια στις σωλήνες που υπάρχουν πάνω απ' τους δρόμους του Ολυμπιακού Χωριού όπου μένουμε ή στο κέντρο της πόλης. Εντάξει, δεν τα είδα αναμμένα, αλλά που θα πάει, θ' ανάψουν κι αυτά! Και τα μαγαζιά άρχισαν να έχουν χριστουγεννιάτικο στολισμό (είπαμε, φώτα στο Μόναχο; έ όχι!)
Εδώ στη Γερμανία έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Την περασμένη Κυριακή που κάναμε τη βόλτα μας στον Κινέζικο Πύργο ήδη είχαν αρχίσει να στήνουν τα σχετικά σπιτάκια. Κι ένας γύρος ήταν ήδη σε χρήση, αν και έλεγε πως είναι για την αγορά που θα στηθεί εκεί (κι έγραφε την αλήθεια, απλά είπε να το εκμεταλλευτεί από πιο μπροστά). Και στη Ζέντλιγκεν Τορ χθες τα έργα είχαν προχωρήσει. Αλλά και στο Άουγκσμπουργκ, στο άνοιγμα που υπάρχει μπροστά στο κτίριο που στεγάζεται το σχολείο, έχουν αρχίσει κι εκεί να στήνονται τα σχετικά σπιτάκια. Οι αγορές αυτές θ' ανοίξουν στο τέλος του Νοέμβρη (ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, συνήθως Παρασκευή ή Σάββατο). Έτσι αρχίζει σταδιακά το στήσιμο για τα σπιτάκια που μετά πρέπει και να γεμίσουν με τα προς πώληση.

Το ότι έρχονται Χριστούγεννα, φαίνεται κι απ' τους ζητιάνους που πάντα αυτές τις μέρες πληθαίνουν. Είτε φανεροί με το χέρι απλωμένο είτε με με μουσική χορούς κλπ έχουν αρχίσει να συναντώνται όλο και συχνότερα τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου