Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Εργοτάξια

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, υπάρχει πλήρης εκμετάλλευση!
Όχι. Μην περιμένετε σχόλια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει τη συνήθεια αυτό το ιστολόγιο να κάνει τέτοια. Κι όταν κάνει κανένα είναι από έντονη αγανάκτηση. Ενώ αυτή τη στιγμή αγανάκτηση προς τι; Βέβαια το θέμα είναι σχετικό. Δεν μιλάει για θέατρο αλλά για εργοτάξια. Όχι γι' αυτά που "χτίζουνε" κυβερνήσεις, αλλά απ' τα άλλα, αυτά που χτίζουνε σπίτια. Μπορεί να λένε για το Αμβούργο ότι είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Γερμανίας και ίσως του κόσμου, αφού γίνονται περισσότερες οικοδομές ακόμα κι απ' το Ντουμπάι. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικοδομικός οργασμός παντού. Και στο παντού περιλαμβάνεται και το Μόναχο. Όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος, αξιοποιείται(!) κατάλληλα. Αλλά, παράλληλα, εργοτάξια στήνονται και αλλού με σκοπό την ανακαίνιση των κτιρίων. Τα εργοτάξια είναι συνήθως με ένα κάποιο μέγεθος, αλλά όλα, μικρά μεγάλα, έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά.

Ποια είν' αυτά; Γερανοί στήνονται, χώροι για να μένουν οι εργαζόμενοι στα διαλείμματα, απαραίτητα χημικές τουαλέτες (ακόμα και σε εργοτάξια με μικρό αριθμό εργαζόμενων).
Γενικά με το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν έχω δει να στήνεται ούτε μικρό εργοτάξιο ούτε μεγάλο πανηγύρι χωρίς να υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, χημικές ή κανονικές ανάλογα. Και μάλιστα τέτοιες που να μην έχεις ενδοιασμό να μπεις μέσα για χρήση (όχι, δεν μπαίνει ο κάθε περαστικός στα εργοτάξια για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, αλλά άμα πετύχεις καμιά ξεκλείδωτη...)
Σε κάθε εργοτάξιο γίνονται οι απαραίτητες διαμορφώσεις για την παροχή ρεύματος. Παροχή σοβαρή, που για να φτάσει μέχρι το εργοτάξιο περνάει από ειδικές εγκαταστάσεις. Γέφυρες για πάνω από το δρόμο ή καλά σκεπασμένα όταν είναι στο πεζοδρόμιο.
Κι αν χρειάζεται μετακομίζουν και φανάρια, αλλάζουν οι δρόμοι κατεύθυνση ή έστω γίνονται καινούριες διαγραμμίσεις και γενικά ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια εργαζομένων και διερχομένων!
Μόλις ολοκληρωθεί ένα έργο, για οικοδομή εννοώ, κατευθείαν στη χρήση. Οι καινούριες οικοδομές έχουν οπωσδήποτε μπαλκόνι - όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτογραφία, είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, αλλά και με τα ισόγεια βολεύονται.
Βέβαια, προς εκμετάλλευση δίνονται και παλιά. Όπως αυτό στο Ολυμπιακό χωριό. Μόνο που δεν έχω καταλάβει τι γίνεται εδώ πέρα. Όχι ανακαίνιση δεν έγινε ενόψει της αξιοποίησης (βασικά πωλούνται διαμερίσματα, δεν γράφει να νοικιάζονται) αλλά ούτε καν στοιχειώδεις συντήρηση. Προβλήματα παραμένουν στους τοίχους, ακόμα και εμφανώς ψευτομπαλωμένα. Είναι κάτι που μου φαίνεται πολύ περίεργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου