Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Bahnhof Mission

Σε κάθε σταθμό έβλεπα ένα σταυρό και γύρω του γραμμένο το σήμα «Bahnhof Mission». Και όχι μόνο εκεί που ήταν το σχετικό γραφείο (γιατί είδα πως είναι ένα γραφείο εκεί) αλλά σε διάφορα σημεία, σε πινακίδες που να σε κατευθύνουν προς τα κει. Στην αρχή, παρασυρμένος απ’ το σταυρό, νόμιζα πως έχει σχέση με κάτι το θρησκευτικό – χριστιανικό. Κάποια στιγμή είδα ανθρώπους με ένα αντίστοιχο περιβραχιόνιο και κατάλαβα τι είναι αυτό. Είναι (εθελοντές ή όχι δεν ξέρω) άνθρωποι που βοηθούν άτομα με προβλήματα στην απο– επιβίβαση στο τρένο και στη μετακίνησή τους μέσα στο σταθμό. Να σπρώξουν το καροτσάκι, να βοηθήσουν έναν τυφλό να βρει τη θέση του κλπ. Ενδιαφέρον. Γραφείο ΑΜΕΑ σταθμού θα το έλεγα.
Και θυμήθηκα πως και στο σταθμό Λαρίσης (στην Αθήνα) λειτουργεί παρόμοιο γραφείο. Το έμαθα όταν η κουμπάρα μου η Τζένη είχε κατρακυλήσει σε ένα αρχαίο θέατρο και όπως ήταν καλοκοπανισμένη μετακινιόταν με πατερίτσες και χρειάστηκε να ταξιδέψει με τον ΟΣΕ. Ήταν το γραφείο που την ανέλαβε να την επιβιβάσει και φρόντισε να επικοινωνήσει και με τη Θεσσαλονίκη που θα κατέβαινε να υπάρχει άνθρωπος εκεί αντίστοιχα. Και μας είχε κάνει εντύπωση η εξυπηρέτηση (κατάλοιπο των Ολυμπιακών μας είπαν).
Οι απασχολούμενοι στις αποστολές αυτές πρέπει να έχουν και διευκολύνσεις στις μετακινήσεις με το τρένο: Είμαι στο τρένο και έρχονται και κάθονται απέναντί μου δυο κυρίες, η μια με μπουφάν και κάρτα με το σήμα του Μπάνοφ Μίσιον, η άλλη με τίποτα. Κάθονται, βγάζει και η άλλη ένα παρόμοιο μπουφάν απ' την τσάντα της, το φοράει και κοτσάρει και μια ταμπέλα. Στον έλεγχο εισιτηρίων μίλησε η πρώτη, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε υπηρεσία, πάνε να πάρουν από κάπου κάτι παιδάκια και να τα συνοδέψουν (αν κατάλαβα καλά). Η άλλη δεν έβγαλε τσιμουδιά. Τώρα, γιατί εμένα μου φάνηκε πως κάτι περίεργο έγινε?
Πάντως, για την μετακίνηση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα υπάρχει εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες των τρένων (κι όχι από το μπάνοφ μίσιον): από ειδικό όχημα για τη μεταφορά μέχρι το τρένο (σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες στα γκολφ) μέχρι ειδικό σύστημα για να ανεβάσει την καρέκλα μέχρι το επίπεδο του διαδρόμου (και βέβαια ειδικό χώρο στο τρένο μέσα και ειδική τουαλέτα κλπ).
Η οργάνωση (σαν τέτοια την είδα) Μπάνοφ Μίσιον είχε συμμετοχή και στη 2η Οικουμενική Εκκλησιαστική Μέρα με περίπτερο (άρα ο σταυρός στο σήμα δεν είναι άσχετος) όπως και διάφορες άλλες οργανώσεις (κυρίως για νέους) όπως πρόσκοποι, οδηγοί κλπ ή οργανώσεις παροχής πρώτων βοηθειών από Ιωαννίτες ή του τάγματος της Μάλτας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου