Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Διακοπές

Πολλές φορές ακούγεται ότι στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί έχουμε πολλές διακοπές ενώ στις άλλες χώρες δεν είναι έτσι. Κατ' αρχήν να υπενθυμίσω ότι οι εκπαιδευτικοί έχουμε διακοπές γιατί οι μαθητές χρειάζονται διακοπές. Και εκπαίδευση χωρίς μαθητές δεν νοείται. Να θυμίσω επίσης ότι υπάρχουν και μέρες που έχουν διακοπές οι μαθητές αλλά εμείς πάμε στο σχολείο για διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Όμως ας δούμε το θέμα συγκριτικά με τις άλλες χώρες και συγκεκριμένα με τη Γερμανία που μαθαίνω τώρα: Εδώ, όπως έχω ξαναγράψει, οι διακοπές είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες σε κάθε κρατίδιο και με μικροδιαφορές στη διάρκεια. Ο λόγος; Για να μην φεύγουν όλοι μαζί για διακοπές ώστε αφενός να μην μπλοκάρουν οι δρόμοι και αφετέρου να δουλεύουν πιο ομαλά οι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ). Ας περιοριστώ λοιπόν, στη Βάδη - Βυρτεμβέργη που είμαι εγώ και στη Βαυαρία που είναι η Μαρία και τα ξέρω καλύτερα.
Υπάρχουν οι παρακάτω διακοπές: Καλοκαίρι (όπως σ' όλο τον κόσμο). Το καλοκαίρι οι διακοπές διαρκούν 6 βδομάδες. Στα κρατίδια που αναφέρομαι είναι τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη (με μικροδιαφορές). Έναντι των 8 - 9 στην Ελλάδα φαίνονται λιγότερες. Αλλά...
Υπάρχουν 2 βδομάδες μετά την Πεντηκοστή (Αγιάς Τριάδας). Δηλ. την ερχόμενη βδομάδα και την επόμενη (βασικά 9 εργάσιμες μέρες, μιας και έτσι τις μετράνε για ακρίβεια!). Και μια βδομάδα τέλος Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη πιάσαμε τα ίδια.
Για Χριστούγεννα - Πάσχα είναι περίπου τα ίδια: στη Βάδη είναι κάποιες μέρες παραπάνω τα Χριστούγεννα και λιγότερο το Πάσχα (συγκεκριμένα 5 εργάσιμες, Τρίτη - Παρασκευή μετά το Πάσχα και Μ. Πέμπτη, ναι έτσι το γράφουν μην και τους χρεώσουν κάτι παραπάνω).
Και μια βδομάδα την αποκριά που τα Ελληνικά σχολεία στη Βάδη δεν την έχουνε εδώ και δυο χρόνια, με το σκεπτικό να έχουν τα Ελληνικά σχολεία σε όλη τη Γερμανία ίδιες μέρες διακοπές (αν δεν ενδιαφέρονται οι Γερμανοί γι' αυτό, εμείς ενδιαφερόμαστε) με το σκεπτικό ότι είναι διακοπές μετακινούμενες;!
Από κει και πέρα υπάρχουν δώδεκα επίσημες αργίες (gesetzliche Feiertage) που ισχύουν για όλους και είναι οι παρακάτω: 1) Πρωτοχρονιά, 2) Φώτα, 3) Μεγάλη Παρασκευή, 4) Δευτέρα του Πάσχα, 5) Πρωτομαγιά, 6) της Αναλήψεως (που δεν την έχουμε εμείς κι δεν ξέρω γιατί, φέτος κάποια σχολεία στη Βαυαρία δούλεψαν ενώ τα πάντα ήταν κλειστά!!!), 7) του Αγίου Πνεύματος, 8) 15αύγουστο, 9) 3 Οκτώβρη εθνική γιορτή για την ενοποίηση της Γερμανίας, 10) 30 Οκτώβρη ή 1 Νοέμβρη με διαφορετική αιτιολογία στα περισσότερα κρατίδια έχουν αργία, 11) Χριστούγεννα και 12) 2η μέρα Χριστουγέννων. Καμιά διαφορά απ' τα δικά μας? Έχουμε 25η Μαρτίου, έχουν της Αναλήψεως. Έχουμε 28 Οκτώβρη έχουν 3 Οκτώβρη. Έχουμε (περίπου) την Καθαρή Δευτέρα, έχουν (περίπου) 30/10 - 1/11. Τα άλλα είναι κοινά. Α! υπάρχει διαφορά στις 30 Ιανουαρίου, που είναι μόνο για την εκπαίδευση. Άρα γι' αυτό μας πιπιλάνε τα μυαλά? Αυτή είναι η διαφορά για την οποία γίνεται τόσος λόγος? Ας καταργηθεί να είμαστε ίσα να τελειώνουμε.
Πώς μου ήρθανε όλ' αυτά? Μα όπως έγραψα στην αρχή, τώρα που έρχεται του Αγίου Πνεύματος έχουμε δυο βδομάδες διακοπές. Έτσι αποφασίσαμε την πρώτη βδομάδα να κάνουμε μια εκδρομή στα βόρεια, μ' αποτέλεσμα μικρή αποχή από το μπλογκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου