Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Εκκλησιαστικά

Είχα γράψει και προχθές για την Οικουμενική Εκκλησιαστική Μέρα (που κρατάει 4 μέρες!) που διοργανώνεται φέτος στο Μόναχο. Έλεγε ότι περιμένουν πολλούς επισκέπτες απ' όλη τη Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες. Για 100.000 μιλάγανε. Ε, πρέπει να είχαν δίκιο. Το Μόναχο είναι γεμάτο κόσμο, ίσως και περισσότερο από το Οκτόμπαφεστ. Οι συρμοί του μετρό πηγαίνουν κι έρχονται τίγκα στον κόσμο. Αφενός μεν ο κόσμος που έχει έρθει μένει σε διάφορα σημεία του Μονάχου και μετακινείται για να πάει στις εκδηλώσεις και αφετέρου έχει σχετικές εκθέσεις σε δυο διαφορετικά σημεία (το Ολυμπιακό πάρκο δίπλα μου και την έκθεση του Μονάχου στην άλλη άκρη της πόλης). Έτσι έχουν μπει εμβόλιμα δρομολόγια από διάφορα σημεία προς και από αυτούς τους προορισμούς ανακατεμένα με τα τακτικά.
 Στο Ολυμπιακό πάρκο που πήγα είχαν στήσει το νεολαιίστικο πανηγύρι. Η συμμετοχή νέων παιδιών εντυπωσιακή (όχι μόνο εδώ). Με ομαδικά παιχνίδια συνεργασίας, με κατασκευές, με μουσικές παρουσιάσεις στις στημένες σκηνές, αλλά και αυτοσχέδια από ομάδες που σταμάταγαν σ' ένα μέρος και τραγουδούσαν. Α! και μια ιδιαίτερη παρουσίαση: αναπηρικά καροτσάκια όπου υγιή παιδιά μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ανάμεσα σε εμπόδια για να μπορέσουν να καταλάβουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα (που όπως έχω ξαναπεί, εδώ στη Γερμανία τους προσέχουν πολύ).
Οι εκκλησίες όλες (όλων των δογμάτων) ανοιχτές συνέχεια και με εκδηλώσεις διάφορες, εκτός από τις ακολουθίες που ήταν ιδιαίτερα αυξημένες (με την ευκαιρία της αναλήψεως, όλο και κάτι σχετικό γινόταν). Αλλά και σε κάθε πλατεία, σε κάθε άνοιγμα ήταν στημένη μια σκηνή με σχετικό πρόγραμμα. Οι σκηνές σκεπαστές, μιας και τις μέρες αυτές βρέχει αρκετά, και κάνει και μπόλικο κρύο, γύρω στους 6 - 10 βαθμούς έχει. Και στην Ελλάδα, στα Χανιά, πλησίασε, λέει, σήμερα τους 40!
Υπήρχαν, βέβαια, και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους που έμπαινες με εισιτήριο που οι περισσότεροι είχαν προμηθευτεί ένα διαρκείας (από 14 € για ένα απόγευμα μέχρι 89 € για όλες τις μέρες) και έμπαιναν όπου ήθελαν.
Στην Οντέονπλατς έχει στηθεί μια σκηνή διαφορετική απ' τις άλλες. Εκεί γίνονται οι "κεντρικές" ανοιχτές ακολουθίες που τις παρακολουθεί ένα μεγάλο πλήθος. Χθες, Παρασκευή απόγεμα είχε πανορθόδοξο εσπερινό με αρτοκλασία. Από κει και το βίντεο στην αρχή. Ένα άλλο βίντεο έχει ανεβάσει το σάιτ της διοργάνωσης. Πόσες χιλιάδες κόσμος ήταν εκεί? δεν μπορώ να υπολογίσω. Και μάλλον δεν ήταν όλοι ορθόδοξοι. Η φωτογραφία παραπάνω είναι πανοραμική, δείχνει τον κόσμο από την κεντρική σκηνή όπου υπάρχει μια στάση του μετρό και έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος έφτανε μέχρι την επόμενη στάση (την Ουνιβερσιτέτ)!
Ο εσπερινός ήταν στα Γερμανικά (βεβαίως) και συμμετείχαν διάφορες χορωδίες, η κάθε μια στη γλώσσα της.  Και οι Γερμανοί από κάτω συμμετείχαν, όπου ήξεραν! Εκεί είδα να συμμετέχει και γυναίκα - παπάς. Δεν ξέρω από ποιο δόγμα ή ποια ομολογία ήταν. Το είχα ακούσει, χθες το είδα κι αυτό (στη φωτογραφία διακρίνεται αριστερά).
Εντυπωσιακό ήταν όχι μόνο το πόσες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε αλλά και ότι ήταν καθισμένοι ή όρθιοι χωρίς να ακούγεται καμιά ομιλία, αλλά και να υπάρχουν γύρω διάδρομοι όπου μπορούσε να μετακινηθεί όποιος ήθελε αν και υπήρχαν πινακίδες και εθελοντές που απέτρεπαν τη διάβαση από εκεί. Υπήρχαν και τραπέζια με κρασί και μήλα(?!) που κάποιοι (αυτοί που πήγαν νωρίς) ήταν καθισμένοι.
Υπήρχε κι ένα βίντεογουόλ που έδειχνε λεπτομέρειες από τα δρώμενα αλλά τι να σου κάνει μόνο του. Αυτοί που ήταν προς το πανεπιστήμιο μόνο άκουγαν από τα μεγάφωνα. Εικόνα τίποτα.
Γερμανική τάξη: Κάδος με άμμο για το άναμμα κεριών!
Και τα παρασκήνια: έγραφα προχτές ότι τις ίδιες μέρες υπάρχει και ισλαμική βδομάδα, αν και δεν έχω συναντήσει κάποια σχετική εκδήλωση και αναρωτιόμουνα αν έχουν κάτι παρόμοιο και οι Εβραίοι. Χθες λοιπόν, μετά τον εσπερινό πέσαμε σε εκδήλωση (που μόλις είχε τελειώσει) για τη μέρα του Ισραήλ!

1 σχόλιο:

  1. Νεώτερα που έμαθα από τις ειδήσεις:
    Στον Ορθόδοξο Εσπερινό που μου έκανε εντύπωση το πλήθος του κόσμου, πράγματι, οι υπολογισμοί μιλούν για συμμετοχή 20.000 ατόμων. Είχαν στρωθεί 1.000 τραπέζια με άρτους, μήλα, ΝΕΡΟ (κι όχι κρασί όπως νόμισα) και λάδι (τα είδα τα μπουκαλάκια αλλά δεν ξέρω αν άνοιξε κάποιος και έβαλε στο ψωμί του).
    Η πρώτη Οικουμενική Εκκλησιαστική Μέρα έγινε στο Βερολίνο το 2003. Φέτος είναι η 2η. Κάθε χρόνο γίνεται ξεχωριστή ημέρα από κάθε δόγμα: Δρέσδη 2011 οι Ευαγγελικοί, Μάνχαϊμ 2012 οι Καθολικοί. Και συζητάνε Αν θα πρέπει να γίνει μια 3η και πότε. Οι Λουθηρανοί προτείνουν το 2017 που είναι και τα 500 χρόνια από τη διακήρυξη του Λούθηρου (και σιγά μη δεχτούν οι άλλοι!!!). Το μέλλον θα δείξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή