Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Φρανκφούρτη

Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί στα παλιά κτίρια της πόλης
Η Φρανκφούρτη (που μερικές φορές τη βρίσκουμε γραμμένη και Φραγκφούρτη, δεν ξέρω γιατί - αλλά ψάχνοντας τα δικά μου τα γραμμένα βλέπω πως κι εγώ το χρησιμοποιώ) είναι το κέντρο της οικονομικής ζωής της Γερμανίας. Το λένε τα κτίριά της, το λέει το σήμα του ευρώ στην πλατεία, το φωνάζουν τα μαγαζιά της. Εδώ είναι η έδρα της κεντρικής τράπεζάς της εδώ και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτής που ελέγχει το ευρώ. Το χρηματιστήριό της (με του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης) είναι απ' τα χρηματιστήρια - βαρόμετρα της παγκόσμιας οικονομίας (ενώ χρηματιστήρια υπάρχουν και σε άλλες γερμανικές πόλεις).
Καμπαναριά και πύργοι. Αλλά προσοχή: Το αριστερό, στην αριστερή φωτογραφία, αυτό με τον μεγάλο σταυρό (που το ξέχασα και δεν το έβαλα στο αφιέρωμα με τα καμπαναριά) δεν είναι ακριβώς σε εκκλησία αλλά στο κτίριο που στεγάστηκε η πρώτη βουλή της χώρας (που ήταν εκκλησία και νυν μουσείο και χώρος εκδηλώσεων)!!! Ήταν το πρώτο κτίριο που αναστηλώθηκε στη Φρανκφούρτη μετά τον πόλεμο ως κτίριο με ιδιαίτερη σημασία. Να σημειώσω με την ευκαιρία, ότι όταν στη Γερμανία βλέπει κανείς όμορφες εικόνες από κτίρια παλαιότερων εποχών, κατά 99% είναι αναστηλωμένα κι όχι πρωτότυπα.
Η πόλη είναι απλωμένη στις όχθες του ποταμού Μάιν, γι’ αυτό και το πλήρες όνομά της είναι «Φρανκφούρτη του Μάιν» (Frankfurt am Main, ή κάποιες φορές Frankfurt (M), με σύντμηση), μιας και υπάρχουν κι άλλες πόλεις με το όνομα Φρανκφούρτη. Και θέλει προσοχή όταν βλέπεις π.χ. τα δρομολόγια (ειδικά από Βερολίνο) το για ποια Φρανκφούρτη εννοεί.
Αλήθεια, γιατί ένα αστέρι στο Ευρώ είναι σβησμένο; Έχει μήπως κανένα ειδικό νόημα;!;!;!
Εντυπωσιακός φωτισμός στο πάνω μέρος των "πύργων"
Η πόλη χαρακτηρίζεται από τους πολλούς της «πύργους», τα πολυώροφα δηλ. οικοδομήματα που στεγάζουν τα γραφεία των (πολλών) εταιριών (κυρίως τραπεζών) που εδρεύουν σ’ αυτήν. Παράλληλα, όπως κάθε γερμανική πόλη που σέβεται τον εαυτό της έχει και το ιστορικό της κέντρο με κτίρια με ιστορία εκατοντάδων ετών.
Η πλατεία μπροστά στο δημαρχείο (δεξιά) είναι γεμάτη από κτίρια εποχής
Α! Να σημειώσω εδώ ότι η Φρανκφούρτη ΔΕΝ είναι πρωτεύουσα στο κρατίδιο της Έσσης (στο οποίο ανήκει). Πρωτεύουσα είναι το Βίσμπαντεν που είναι αρκετά κοντά (όπως και άλλες μεγάλες πόλεις: Ντάρμστανττ, Όφενμπαχ, Χάναου κλπ).

Η Φρανκφούρτη είναι παγκόσμια γνωστή για την έκθεσή της (αν και κάθε γερμανική πόλη έχει έκθεση)
"Αρχαιολογικός" χώρος μπροστά απ' τον καθεδρικό ναό (ντομ) αλλά και σούζες με αναπηρικό καροτσάκι(!) στις παρυφές του.
Στην Φρανκφούρτη είχα ξαναπάει το καλοκαίρι. Όμως αυτή τη φορά με εντυπωσίασε το πλήθος του κόσμου στους δρόμους.
Κέντρο και περιφέρεια. Η κεντρική πλατεία και γωνία κοντά στο ξενοδοχείο που έμενα.
Τραμ εποχής που κυκλοφορεί ακόμα. Μπροστά στο δημαρχείο 
Την επόμενη μέρα είχε τον τοπικό Μαραθώνιο (Αυτή την εποχή κάθε πόλη στη Γερμανία στήνει κι έναν Μαραθώνιο. Δεν ξέρω αν αυτοί που τρέχουνε πηγαίνουν απ' τη μια πόλη στην άλλη ή οι τόσες χιλιάδες συμμετέχοντες προέρχονται από την κάθε περιοχή. Κοντά 50.000 λέει ήταν στο Βερολίνο!) 
Μερικές ξεχωριστές παρουσίες: τη νύχτα στο πάρκο, μέσα στο κέντρο, εκεί δίπλα που κάνανε βόλτα τα πρεζόνια, έκαναν βόλτα και μερικοί λαγωοί! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου