Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τιμές Βενζίνης (και πάλι)

Ποια είναι η τιμή της βενζίνας ανά την Ευρώπη? Έχω ξαναγράψει γενικά, αλλά έχοντας μόλις επιστρέψει και έχοντας περάσει την περασμένη βδομάδα 4 χώρες λέω να επανέλθω. Για την Ελλάδα ξέρουμε ότι είχαμε μέχρι πέρυσι από τις φθηνότερες βενζίνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι που ήρθε η μεγάλη ανατροπή στις ζωές μας. Από τότε η τιμή είναι γύρω στο 1,40 - 1,50€. Τι γίνεται όμως παραπέρα. Βέβαια, οι εφημερίδες κατά καιρούς λένε διάφορα αλλά και η μαρτυρία μου από την εμπειρία των ταξιδιών μου νομίζω ότι καλή θα ήταν.
Όταν λέω βενζίνα εννοώ την απλή αμόλυβδη των 95 οκτανίων. Η σούπερ αμόλυβδη των 98 κοστίζει 2 -3 λεπτά επιπλέον, άντε 5 το πολύ. Σπάνια βλέπω των 100, και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει σημαντική διαφορά. Το ντίζελ είναι αρκετά φτηνότερο, μπορεί και 20 λεπτά.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Την πιο φτηνή βενζίνα τη βρήκα το καλοκαίρι στην Αυστρία, όχι όμως σε αυτοκινητόδρομο. Εκεί η τιμή είναι κοντά στα 1,40€, λίγο παρακάτω. Μπαίνοντας όμως λίγο παραμέσα σε πόλη ή σε χωριό η τιμή πέφτει κατά πολύ. Συγκεκριμένα 1,10 - 1,20€ ήταν η τιμή που βρήκα (σε διαφορετικές εποχές - που όμως οι άλλες απ' έξω δεν είχαν διαφοροποίηση).
Φτηνή βενζίνα έχει και το Λουξεμβούργο. Το Σάββατο την έβαλα 1,14€ στην πόλη. Πόσο είχε στο δρόμο δεν ξέρω μιας και δεν υπήρχαν τιμές προς τα έξω στα δυο τρία βενζινάδικα που είδα (το Λουξεμβούργο είναι μικρό και με το που μπαίνεις βγαίνεις κιόλας). Την τιμή αυτή είδα σε 3 - 4 βενζινάδικα στην πόλη ενώ ένα την είχε 1,13€.
Στη Γερμανία είναι γύρω στο 1,40€. Λίγο πάνω λίγο κάτω, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πόλη και στο δρόμο (όπου έβαλα με 1,45€ όταν στην πόλη είχε 1,38 - 1,42€). Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάλογα με το κρατίδιο ή ακόμα και την περιοχή ή τη μέρα της βδομάδας, αλλά όχι τόσο σημαντικές αποκλίσεις.
Στην Ιταλία το Σεπτέμβρη την είδα από 1,32€ μέχρι 1,40€. Που κάποτε λέγαμε να φουλάρουμε στην Πάτρα, τώρα ήταν πολύ πιο φτηνή ακόμα και στους αυτοκινητόδρομους. Το ιδιαίτερο εκεί είναι πως όχι μόνο το κάθε βενζινάδικο έχει αναρτήσει εμφανώς τις τιμές του αλλά και πως στην ταμπέλα που σου ανακοινώνει πως σε λίγα (5; 2;) χιλιόμετρα θα βρεις βενζινάδικο έχει τιμές γι' αυτό αλλά και σε πόση απόσταση και με ποιες τιμές είναι τα 2 - 3 επόμενα!!! Κάτι ανάλογο έχει και η Γαλλία απ' όσο θυμάμαι (έχω καιρό να περάσω από κει).
Η Ολλανδία στέφεται πρωταθλήτρια στις τιμές (απ' τις χώρες που πήγα). 1,55€ την έβαλα στο δρόμο και κάπως έτσι την είδα και στο Άμστερνταμ. Επειδή όμως πήγα και από τα Ζέελαντ, όσο απομακρυνόμουνα τόσο έπεφτε η τιμή, με χαμηλότερη στο Φλίισινγκ που ήταν γύρω στο 1,45€. Τόση ήταν η τιμή στο Βέλγιο στο δρόμο. Γιατί μέσα στις Βρυξέλλες είχε 1,35 - 1,40€. Έκπληξη γιατί το είχα για ακριβό.
Δεν θυμάμαι τιμές καυσίμων στη Σκανδιναβία. Πάντως, ο οδηγός φουλάρισε καλά στη Γερμανία πριν βγει και έβαλε ξανά όταν επέστρεψε έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Αυτό μάλλον κάτι λέει.
Σε άλλες χώρες τώρα, το καλοκαίρι που πέρναγα, Τσεχία, Ουγγαρία και Σερβία ήταν γύρω στο 1,15 - 1,20€ μετά από τις συναλλαγματικές αντιστοιχήσεις. Με κάπου τόσα και λιγότερα καλοφουλάρισα στη Γευγελή (ήταν τότε με την απεργία των βυτιοφόρων κι έπρεπε να μπω γεμάτος γιατί δεν ήξερα πότε θα ξαναέβρισκα).
Γενικά, στα σύνορα, εκεί που η διπλανή χώρα έχει φτηνή βενζίνη υπάρχουν ουρές στα πρατήρια τόσο από διερχόμενα αυτοκίνητα που το ξέρουν (και κυρίως φορτηγά) όσο και από άλλα που έχουν έρθει ειδικά γι' αυτό το σκοπό: να φουλάρουν τα ντεπόζιτά τους (ίσως να πάρουν και κάνα κάνιστρο μαζί τους. Και αν το επίσημο νόμισμα της χώρα δεν είναι το ευρώ, σε τέτοια βενζινάδικα γίνεται δεκτό με προσυμφωνημένη τιμή (δηλ. είτε στις αντλίες είτε στο ταμείο υπάρχουν δυο τιμές: μια σε τοπικό νόμισμα και μια σε ευρώ). Περιέργως, ουρές είχε και το βενζινάδικο στην Αυστρία, πριν μπεις στην Ουγγαρία, παρά το ότι είχε τσιμπημένες τιμές. Μάλλον κυριαρχούσε η ιδέα να πληρώσει κανείς απ' ευθείας σε ευρώ και να μην μπλεχτεί με μετατροπές (που δεν γίνονται πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ισοτιμίες).

2 σχόλια:

  1. Στο Γκρατζ της Αυστριας,η τιμη της βενζινης εχει 1.18-1.22.Στην εθνικη ομως εχει 1.35.
    Τα διοδια εχουν 7 ευρω και μπορεις να πας οπου θελεις στην Αυστρια για δεκα μερες.
    Πριν μπεις Αυστρια,απο Ιταλια,αγοραζεις το αυτοκολλητο απο βενζιναδικο,το ζητας 'τελεπας' και το κολλας στο τζαμι.
    Αυτο που μου εχει κανει εντυπωση,ειναι οτι δεν υπαρχει ιδιαιτερος ελεγχος.Πουθενα δεν υπαρχουν σταθμοι διοδιων και αυτοματες μπαρες,οπως στην Ιταλια.
    Οδηγησα απο το Γκρατζ στην Βιεννη και πουθενα δεν υπηρξε ελεγχος η σταθμος διοδιων.
    Απο το Γκρατζ που οδηγησα για το Μαριμπορ της Σλοβενιας που ειναι κοντα,μονο στην επιστροφη,συναντησα 2 αυστριακους αστυνομικους,που ηταν στον παλιο σταθμο ελεγχου διαβατηριων,οπου τωρα φυσικα ειναι κλειστος και εγκατελειμενος,και απλα κοιτουσαν τα τζαμια των διερχομενων αυτοκινητων,να δουν αν εχουν το αυτοκολλητο.
    Παιζει ομως το ενδεχομενο,απο το χρωμα που εχει το αυτοκολλητο,οι αστυνομικοι να καταλαβαινουν αν ειναι εγκυρο.
    Τελος,απο οτι εμαθα,το αυτοκολλητο για να κυκλοφορεις στην Αυστρια οπου θελεις, στην εθνικη για ενα χρονο,εχει μολις 70 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημερινή (συνοριακή) τιμή στην Αυστρία, κοντά στο Φύσεν, 1,244€. Η αντίστοιχη γερμανική 1,389 - 1,449€.
    Να συμπληρώσω επίσης ότι εδώ (Γερμανία Αυστρία) κυκλοφορεί αμόλυβδη βενζίνη 91 οκτανίων και σούπερ αμόλυβδη 95 οκτανίων που έχουν την ίδια τιμή. Επίσης, σούπερ πλους ή κάπως έτσι των 98 οκτανίων με 3 - 4 λεπτά παραπάνω και η άλλη των 100 (όποιες εταιρίες την προσφέρουν και όσα πρατήρια την έχουν) με τιμή σαφώς ανώτερη (μπορεί και 15 λεπτά).
    Επίσης δυο τύποι ντίζελ: το απλό 15 - 25 λεπτά φτηνότερο απ' τη βενζίνη και το σούπερ με την ίδια περίπου τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή