Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Προφυλακτικά

Η αγορά προφυλακτικών στη Γερμανία δεν είναι δύσκολο πράγμα. Εκτός απ' τα καταστήματα που είναι αναμενόμενο, υπάρχουν συνήθως σε όλες τις (ανδρικές) δημόσιες τουαλέτες. Ένας αυτόματος πωλητής αναλαμβάνει να προμηθεύσει τον ενδιαφερόμενο με τα απαραίτητα. Κάτι αντίστοιχο νομίζω γίνεται και στην Ελλάδα, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Εκεί είναι σε τουαλέτες κάποιων καταστημάτων. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς πού να βρεθούν σε δημόσιες τουαλέτες αφού τις δημόσιες τουαλέτες τις έχουμε εξοβελίσει. Σωστό κι αυτό.
Εδώ, υπάρχουν σε κάθε τουαλέτα. Υπάρχουν και σε άλλα σημεία, όπως σε αυτόματους πωλητές που υπάρχουν σε πολυσύχναστους σταθμούς με είδη πρώτης ανάγκης: από χάνσαπλαστ μέχρι ταμπόν και τσιγάρα(!) για ότι τέλος πάντων μπορεί να χρειαστεί κάποιος και ξέχασε να το πάρει από το σπίτι. Εκείνο πάντως που μου 'κανε εντύπωση απ' τον συγκεκριμένο αυτόματο πωλήτη που τον φωτογράφισα και αποφάσισα να το ανεβάσω σε ποστ είναι ότι είναι αρκούντως παλιός ώστε να έπαιρνε και μάρκα. Ξέρετε, το προ του ευρώ νόμισμα τη Γερμανίας. Και μάλιστα η τιμή ήταν τότε 5 μάρκα το πακέτο ενώ τώρα είναι στα 3 ευρώ. Και λέω έπαιρνε κι όχι παίρνει, όχι γιατί δεν κυκλοφορούν τα μάρκα σήμερα, αντιθέτως. Όπως έχω ξαναγράψει με διάφορες ευκαιρίες βλέπω ταμπέλες όπου μπορείς να πληρώσεις σε μάρκα. Αλλά 1 ευρώ είναι 2 μάρκα (τόση ήταν η επίσημη αντιστοιχία τότε, τόσο τα έχουν και τώρα). Συμπέρασμα 1ο: Αφού η τιμή είναι στα 5 μάρκα, απλά έχει ξεμείνει από παλιά. Αν ήταν παράλληλη θα ήταν στα 6 μάρκα. Συμπέρασμα 2ο: Από το 2001 (το αργότερο) μέχρι σήμερα η τιμή έχει ανέβει μόλις μισό ευρώ. 20% είναι αρκετά, αλλά όταν μιλάμε για δεκαετία και για στρογγυλοποίηση, καλό μου φαίνεται!
Εξίσου απλό είναι και το να βρεις προφυλακτικά στην Ολλανδία (τουλάχιστον)! Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε ένα χωριό που πέρασα τα προφυλακτικά πουλιόντουσαν, κυριολεκτικά στο δρόμο. Σε έναν τοίχο υπήρχε ένα μηχάνημα απ' όπου μπορούσε να τα προμηθευτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος. Παρεμπιπτόντως, η τιμή ήταν ίδια με τις Γερμανίας, αλλά εδώ μόνο σε Ευρώ.
Παρεμπιπτόντως, μια και ασχολήθηκα με θέματα τουαλέτας: Στη Σουηδία, σε δημόσιες τουαλέτες υπήρχε ειδικό κουτί που μπορούσε όποιος (χρήστης) ήθελε να πετάξει χρησιμοποιημένες σύριγγες, ξυραφάκια κλπ αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην γίνουν πηγή μόλυνσης για άλλους, προφανώς για την περίπτωση του αίητζ.
Εκτός από προφυλακτικά υπάρχουν και άλλα "χρήσιμα" σχετικά κουτάκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου