Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εφημερίδες της Γερμανίας

Από τα παλιά καλά (ή κακά) χρόνια είχα ακούσει κάποια ονόματα γερμανικών εφημερίδων, όπως και κάποιων άλλων χωρών. Πόσες ξένες εφημερίδες ξέρουμε, αλήθεια, στην Ελλάδα; Μια δυο από κάθε χώρα, αν δεν κάνω λάθος. Και, τουλάχιστον για τη Γερμανία, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Γιατί πόσες νομίζετε πως είναι οι εφημερίδες παγγερμανικής κυκλοφορίας; Ελάχιστες. Προσπαθώντας να κάνω μια καταμέτρηση, κάποια στιγμή διαπίστωσα πως αυτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Επίσης, αν το δούμε λίγο καλύτερα, αυτές δεν βγαίνουν σε μια πόλη αλλά η κάθε μια έχει διαφορετική έδρα. Και τα δυο είναι νομίζω συνέπεια από το γεγονός πως στη Γερμανία κυκλοφορούν πολλοί τοπικοί τίτλοι. Και ο Γερμανός προτιμά την εφημερίδα της περιοχής του κι όχι αυτήν που έρχεται από ένα σοφό κέντρο. Σε πλήρη αντίθεση δηλ. με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα όπου υπάρχουν 10 - 15 τίτλοι πανελλαδικής κυκλοφορίας και όλοι είναι με έδρα την Αθήνα (οι τίτλοι της Θεσσαλονίκης έχουν ουσιαστικά εκλείψει, πέρα απ' το γεγονός πως δεν ξέρω να είχαν ποτέ πραγματικά πανελλαδική κυκλοφορία).

Οι περισσότερες εφημερίδες ανήκουν σε μεγάλα συγκροτήματα τύπου (με εφημερίδες, περιοδικά κλπ) και έχουν στον τίτλο τους τη λέξη τσάιτουνγκ (Zeitung) που θα πει ακριβώς εφημερίδα. Κάποιες την αντικαθιστούν με τη λέξη νάχριχτεν (Nachrichten = ειδήσεις) και κάποιες άλλες με την "μπλατ" (Blatt =φύλλο)! Κάτι δηλ. σαν ¨εφημερίδα της Στουτγάρδης" ή "τα νέα της Νυρεμβέργης" ή "καθημερινό φύλλο". Και η ειδησιογραφία που έχουν είναι τόσο γενική όσο και τοπική αλλά αυτή περιορισμένη σε μια - δυο σελίδες. Κι αυτές που είναι παγγερμανικής κυκλοφορίας πολλές φορές έχουν τοπικές εκδόσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες του τοπικού κοινού (εξάλλου οι αποστάσεις για τη μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο είναι αρκετά μεγάλες οπότε συμφέρει να τοπική έκδοση. Το σχήμα τους είναι μεγάλο, όπως αυτό που έχει η "Καθημερινή" στην Ελλάδα. Σπάνια να βρεθεί το μικρό μέγεθος των υπόλοιπων.

Ας δούμε μερικές (με τους αντίστοιχους δικτυακούς τους τόπους). Ας αρχίσω απ' την Μπιλντ (Bild). Είναι μια ταμπλόιντ εφημερίδα (με ό,τι αρνητικό έχει ο χαρακτηρισμός) με πολλές φωτογραφίες (το όνομά της εξάλλου θα πει "εικόνα") είναι αυτό που θα λέγαμε μια λαϊκίστικη εφημερίδα. Προσπαθεί να κολακέψει τον αναγνώστη, του προσφέρει και ολίγον γυμνό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι απ' αυτές που ακούγονται απ' την κυβέρνηση. Εξάλλου ως λαϊκίστικη έχει πολλούς αναγνώστες (ή θεατές, δεν έχει σημασία) κι οι απόψεις της περνάνε σε πολλούς. Έδρα έχει το Βερολίνο και η κεντρική της έκδοση κυκλοφορεί τόσο απαράλλαχτη σ' όλη τη Γερμανία, όσο και σε τοπικές εκδόσεις οι οποίες επισημαίνονται με το όνομα της πόλης. Ας πούμε στο Μόναχο κυκλοφορεί τόσο η Μπιλντ όσο και η Μπιλντ - Μόναχο (στο σάιτ της αναφέρει πού έχει ειδική έκδοση). Ανήκει σε έναν τεράστιο όμιλο με πολλές και διάφορες εκδόσεις, μία απ' τις οποίες ας πούμε είναι και η Βελτ -Welt (Κόσμος). Αυτή η τελευταία βγαίνει σε δυο τύπους: την κανονική και την Βελτ - Κομπάκτ σε μικρό σχήμα, και είναι, ας πούμε, τα σοβαρά αδερφάκια της Μπιλντ!

Και μιας κι ανέφερα το Μόναχο να γράψω για την παγγερμανική εφημερίδα που έχει την έδρα της σ' αυτό (αμφιβολίες αν υπήρχε δεν επιτρέπονται, οι Βαυαροί δεν θα το επέτρεπαν ποτέ!). Είναι η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Süddeutsche Zeitung τουτέστιν "Νοτιογερμανική Εφημερίδα").  Θεωρούμενη σοβαρή εφημερίδα, ακούγεται πολλές φορές στην Ελλάδα, είναι η εφημερίδα απ' την οποία είχε παρθεί το απόσπασμα μου μπήκε στις εξετάσεις των Γερμανικών όταν έδωσα για να πάρω την απόσπαση για τη Γερμανία.
Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) (παναπεί η Γενική Εφημερίδα της Φρανκφούρτης) είναι άλλη μια γνωστή εφημερίδα μαζί με την Φρανκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) (Παρατηρητής της Φρανκφούρτης). Προφανώς με έδρα τη Φραγκφούρτη, την τελευταία όμως δεν βλέπω να κυκλοφορεί π.χ. στο Μόναχο. Αυτές τις άκουγα να αναφέρονται χρόνια πριν, όταν άκουγε ο πατέρας μου την ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε. Με την ευκαιρία να δώσω εδώ έναν σύνδεσμο προς την ελληνική σελίδα της "Φωνής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας" (οι εκπομπές ήταν από την Κολωνία τότε, τώρα δίπλα, από την Βόνη, αν και τώρα είναι ουσιαστικά μόνο ιντερνετικά, αν μπει κάποιος στη σχετική σελίδα ).
Να κλείσω με την Τσάιτ -Zeit (Καιρός ή Χρόνος, με έδρα το Αμβούργο) που βρίσκεται κάποιες φορές σε βιβλιοπωλεία ή ας πούμε τη βρίσκω στην αίθουσα αναμονής του τρένου (ή την δίνουν στους επιβάτες της α' θέσης), αλλά δεν υπάρχουν σημεία πώλησης όπως των υπολοίπων. Γιατί όπως είχα γράψει σ' ένα απ' τα πρώτα σημειώματα που είχα ανεβάσει εδώ, τις εφημερίδες μπορεί να τις προμηθευτεί κάποιος είτα από εφημεριδοπώλες που στήνονται στους σταθμούς τ' απογεύματα την ώρα που κυκλοφορούν, είτε συνήθως από κουτιά στα οποία υπάρχουν μέσα οι εφημερίδες και μια σχισμή για να ρίχνεις το αντίτιμο. Πάλι καλά γιατί στην Αυστρία τα πράγματα είναι πιο προωθημένα: μια σακούλα κι ένα κουτάκι για χρήματα που κρέμεται από έναν στύλο φωτισμού!
Στο Μόναχο κυκλοφορούν ακόμα 3 - 4 που πρέπει να έχουν αρκετά φύλλα κυκλοφορία κι αυτό είναι όλο. Πρόκειται για την Μύνχνερ Μέρκουρ - Münchner Merkur (τον Ερμή του Μονάχου), την Άμπενττσάιτουνγκ - Abendzeitung (Απογευματινή), και η TZ (ίσως από τα αρχικά Tages Zeitung? δηλ. Εφημερίδα της Ημέρας;). Αυτές είναι σίγουρα 3. Ποια βάζω για τέταρτη; Μα την Μπιλντ Μονάχου. Στη φωτογραφία φαίνονται νομίζω όλες! Αυτές και μόνον αυτές. Δεν σας φαίνονται λίγες; Κι η Στουτγάρδη; Δεν τις ξέρω όλες, αλλά να παρουσιάσω δύο που πέτυχα: τις "Ειδήσεις της Στουτγάρδης" και την "Εφημερίδα της Στουτγάρδης".
Α! Και για να μην αδικήσουμε και κανέναν: υπάρχει και η οικονομική Χάντελσμπλατ - Handelsblatt (Εμπορικό Φύλλο) με καλή κυκλοφορία και μεγάλο κύρος, αλλά είναι ειδική. Έδρα της το Ντίσελντορφ. Η τιμή των εφημερίδων κυμαίνεται από 0,50€ μέχρι 2€ 0,60€ μέχρι 2,20€ (ανατιμήθηκαν!) ανάλογα την εφημερίδα και τη μέρα κυκλοφορίας.

Να σημειώσω κλείνοντας πως οι περισσότερες εφημερίδες κυκλοφορούν Δευτέρα - Παρασκευή. Σάββατο και Κυριακή βγάζουν έκδοση μόνο οι μεγάλες (πανγερμανικές) με την τιμή τους ανεβασμένη (π.χ. από 1,90 τις καθημερινές στο 2,20 το Σάββατο και 3,50 την Κυριακή που θυμάμαι κάποια, νομίζω πρόκειται για την Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου