Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Εκλογές στη Βάδη - Βυρτεμβέργη

Η Γερμανία, όπως είναι γνωστό κι έχω παρουσιάσει στα πρώτα σημειώματα, είναι ένα ομόσπονδο κράτος. Αποτελείται δηλ. από επιμέρους κρατίδια που το καθένα έχει τη δική του κυβέρνηση και βουλή κι υπάρχουν αρκετά θέματα που ρυθμίζονται τοπικά, ανεξάρτητα στο ένα κρατίδιο από το διπλανό (ή το μακρινό). Στα πλαίσια αυτά οι τοπικές εκλογές γίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες κι έτσι κάθε λίγο κάποιο από τα 16 αυτά κρατίδια θα έχει εκλογές. Έτσι την Κυριακή ήταν η σειρά της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Του δεύτερου σε πλούτο κρατιδίου (μετά τη Βαυαρία) και τρίτου (μετά τη Βαυαρία και τη Κάτω Σαξονία) σε έκταση και πληθυσμό (μετά τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και τη Βαυαρία) (πηγή Βικιπαίδεια). Κατανοητή λοιπόν η ιδιαίτερη σημασία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Όχι, δεν έχει άμεση σχέση με τις εκλογές το συγκεκριμένο παπούτσι. Αλλά μιας και μάχη μεταξύ γυναικών φαίνεται πως ήταν (απ' τη μια η Μέρκελ κι απ' την άλλη η ηγέτιδα των Πράσινων) και μιας και το παπούτσι το είχα δει σε εφημερίδα και με εντυπωσίασε, είπα να το βάλω εδώ. Να μη σου τύχει!

Στο κρατίδιο παραδοσιακά (από το 1953) κυριαρχούσε το κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU, που κυβερνάει αυτή τη στιγμή τη Γερμανία με την Μέρκελ). Στις εκλογές της Κυριακής έγιναν σημαντικές ανακατατάξεις: Μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να  έμειναν στην πρώτη θέση αλλά με μεγάλες απώλειες της δύναμης τόσο σε ποσοστά (-5%) όσο και σε έδρες (-9) ενώ μεγαλύτερες ακόμα (αναλογικά) απώλειες είχαν οι σύμμαχοι στην κυβέρνηση (τοπικά και παγγερμανικά) Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP -5% και -8 έδρες) και τώρα μάλλον πρέπει να διευρύνουν το συνασπισμό (αν τους παίρνει) εφόσον θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν (το θέλουν, το μπορούν;) αφού οι 67 συνολικά έδρες είναι λιγότερες απ' τις μισές των 138. Μικρότερες ήταν οι  απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών (SDP -2% και -3 έδρες που όμως είχαν μειωθεί πολύ στις προηγούμενες εκλογές του 2006). Κι αφού όλοι αυτοί έχασαν ποιοι κέρδισαν; Οι Πράσινοι που είδαν τα ποσοστά τους να απογειώνονται (+13% από το 11% στο 24%) ενώ κι οι έδρες που κατείχαν υπερδιπλασιάστηκαν (από 17 σε 36). Σε κάποιες περιοχές μάλιστα πήραν και την πρώτη θέση. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν τους Πράσινους για σχηματισμό κοινής κυβέρνησης. Πώς έγιναν όλ' αυτά; Πιστεύω πως κύριο λόγο έπαιξε το θέμα του νέου σιδηροδρομικού δικτύου (Στουτγάρδη 21 - εμπλούτισα το σημείωμα και με φωτογραφίες από την πρόσφατη παραμονή μου στην πόλη) αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Δεν ξέρω αν επηρέασε και η εκεί Ελληνική κοινότητα, που είναι η πολυπληθέστερη στη Γερμανία! (αυτό μόνο για να κάνουμε λίγο χιούμορ)!

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρων των πολιτικών αναλυτών - εκτιμητών. Αυτών που οργανώνουν τις εντυπώσεις που πρέπει να έχει η κοινή γνώμη. Και δείχνουν πως είχε δίκιο η Μέρκελ που ζοριζόταν και χτυπιόταν τις προηγούμενες μέρες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθώντας όχι μόνο να προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα (επόμενο ήταν) αλλά και να φαίνεται πως τα καταφέρνει. Για όποιον θέλει παραπάνω πληροφορίες και συγκριτικά μπορεί να τα βρει στη Γερμανική Βικιπαίδεια (όχι που θα και καθυστερούσε να τ' ανεβάσει), αλλά και η Ντόιτσε Βέλε (και στο Ελληνικό κομμάτι της)

Προφανώς και ο Ελληνικός τύπος ασχολήθηκε με το θέμα και ίσως κάποιοι πούνε πως κομίζω γλαύκας εις Αθήνας με το σημερινό σημείωμα. Απολογούμαι λοιπόν εκ των προτέρων: το σημείωμα έχει λόγο ύπαρξης κατά τη γνώμη μου γιατί το μπλογκ αυτό ασχολείται με τα της Γερμανίας. Κι ενώ στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης το θέμα εύκολα χάνεται, μένει για λίγη ώρα στην επικαιρότητα (αν είναι κάτι σημαντικό και με διάρκεια θα ανεβοκατέβει ίσως μερικές φορές) εδώ θα μείνει μέσα στις συνολικές εντυπώσεις από Γερμανία.

Αλλά ας δούμε μερικά λίνκια (αλήθεια πώς φαίνεται η λέξη; το λινκ, τα λινκ, μου φαίνεται λίγο κακόηχο. Το λίνκι τα λίνκια μου έρχεται πιο καλό) από τον Ελληνικό τύπο. Για το θέμα λοιπόν έγραψαν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις: Το Έθνος, τα Επίκαιρα(;), τα Νέα και το In.gr, η Αυγή, η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία, το Πρώτο Θέμα, ο Ριζοσπάστης, αλλά και οικονομικές όπως η Γιούροτοντέι, και η Ημηρεσία.

Πάντως, ένα ενδιαφέρον, για μένα, σημείο είναι πως όλες οι εκλογές στη Γερμανία γίνονται στην προβλεπόμενη ημερομηνία και μόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου