Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ωράριο Καταστημάτων

Κυριακή σήμερα, αλλά τα μαγαζιά στην Ελλάδα είναι ανοιχτά γιατί είναι η τελευταία (απλή) Κυριακή του χρόνου (η επόμενη, η πραγματικά τελευταία, είναι η μέρα των Χριστουγέννων που ούτως ή άλλως είναι αργία). Αυτό είναι μια παλιά παράδοση των καταστηματαρχών, κάποτε είχε φτάσει τις τρεις Κυριακές αυτό, άρχισαν οι αντιδράσεις απ' τους υπαλλήλους και περιορίστηκε στις μια - δυο (και καλά έκαναν που αντέδρασαν, γιατί προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να επιτρέπεται ν' ανοίγουν τα μαγαζιά όποια μέρα - και ώρα - ήθελαν, όλο το χρόνο). Παράλληλα, έβλεπα πριν λίγο μια διαφήμιση στην τηλεόραση που έλεγε πως την παραμονή των Χριστουγέννων θα είναι ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μάλλον γνωστά λοιπόν αυτά τα για τους εν Ελλάδι διαμένοντες αλλά και για όσους βρίσκονται εκεί, τι γίνεται αντίστοιχα στη Γερμανία;

Τα έχω αναφέρει ξανά κάποια στιγμή: Υπάρχουν διαφορές κατά κρατίδιο. Το ωράριο καθ' αυτό διαφοροποιείται, είναι απόφαση της τοπικής κυβέρνησης. Όμως, ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες: Τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές (με εξαίρεση κάποια σε τουριστικά σημεία, όπως είναι π.χ. οι σιδηροδρομικοί σταθμοί). Μπορούν να ανοίγουν για κάποιες Κυριακές που τα καταστήματα επιλέγουν, αλλά αυστηρά ΟΧΙ την περίοδο του άντβεντ (δηλ. ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα) γιατί τότε λειτουργούν οι χριστουγεννιάτικες (υπαίθριες) αγορές και δεν πρέπει να τις ανταγωνίζονται. Πριν δυο χρόνια θυμάμαι, το Βερολίνο είπε να επιτρέψει λειτουργία μια τέτοια Κυριακή και υπήρξαν αντιδράσεις όχι μόνο τοπικά αλλά και παγγερμανικά.

Το ωράριο λειτουργίας στη Βαυαρία δεν μπορεί να ξεπερνά το 6:00 - 20:00. Τα σουπερμάρκετ ας πούμε έχουν καθιερώσει και ανοίγουν στις 7 ενώ κάποιοι φούρνοι στις 6. Αλλά στις 8 το βράδυ τα πάντα κλείνουν. Ακόμα και το Ρίσαρτς (καφέ στη Μαρίενπλατς απέναντι απ' το Δημαρχείο). Μένουν ανοιχτές οι μπιραρίες και τα καφέ-μπαρ. Από καθαρά καφέ, ελάχιστα. Αντίθετα στη Βάδη ας πούμε μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 10 ή τις 12 το βράδυ (και συνάντησα μαγαζιά - σούπερ μάρκετ - που έμεναν τόσο).

Για την παραμονή όμως των μεγάλων γιορτών, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα όλα κλείνουν από πολύ νωρίς. Ρίχνοντας μια ματιά αυτές τις μέρες στις ανακοινώσεις που αρχίζουν και βγάζουν τα μαγαζιά για τα Χριστούγεννα, δεν έχω δει κανένα να μένει ανοιχτό μετά τις 2 το μεσημέρι (ενώ κάποια κλείνουν κι απ' τη μία). Τα ίδια (και χειρότερα) θα ισχύουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (αλλά και του Πάσχα). Οι υπάλληλοι πάνε σπίτια τους νωρίς, να ετοιμαστούν για το ρεβεγιόν. Μιας και η γιορτή γίνεται το βράδυ της παραμονής.

Πού η δόξες της Ελλάδας. Θυμάμαι πριν χρόνια, το Πάσχα του 1991 το περάσαμε στη Δάφνη Καλαβρύτων (ήταν η πρώτη χρονιά που δούλευα ως καθηγητής). Η σπιτονοικοκυρά περίμενε την κόρη της που θα ερχόταν απ' την Αθήνα αφού θα σχόλαγε απ' τη δουλειά (ζαχαροπλαστείο), κατά τις 8. Έλα όμως που "είχαν δουλειά". Μετά τις 9 σχόλασε η κοπέλα. Και μέχρι να πάει σπίτι, να ετοιμαστεί, να ξεκινήσει, να φτάσει στη Δάφνη, έφτασε μετά την Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου