Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συγχώνευση Λυκείων

Το παρακάτω σχόλιο δημοσιεύτηκε σήμερα στον Ισοκράτη. Το δικτυακό τόπο για την "Παιδεία των ομογενών και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση". Που όμως για να το διαβάσει κάποιος πρέπει να είναι γραμμένος σ' αυτόν κι έτσι το αναδημοσιεύω κι εδώ. Η είδηση είναι πως στο Μόναχο συγχωνεύτηκαν τα δυο Λύκεια που υπήρχαν μέχρι ΧΘΕΣ. Και μπορεί συγχωνεύσεις να έγιναν πολλές το καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά εδώ έχουμε δυο διαφορές: Μία τη χρονική στιγμή που αυτή εφαρμόζεται στα μέσα της χρονιά και δεύτερη το μέγεθος τόσο των σχολείων καθαυτών αλλά και των τμημάτων απ' τα οποία αποτελούνται

Ναι! Νενικήκαμεν. Τήνελλα Καλλίνικε. Επιτέλους. Ο διαχειριστής τους δορυφόρου του Μονάχου πρέπει να είναι σήμερα περήφανος. Ο αγώνας (του) τώρα δικαιώνεται.
Ποιος αγώνας και για ποιο θέμα; Μα στο να μην γίνεται κατασπατάληση του ελληνικού χρήματος με την διατήρηση στο Μόναχο δυο Λυκείων τα οποία συστεγάζονται. Από σήμερα (σημαδιακή μέρα, του Αη-Λεφτέρη) ελευθερώνεται η μια θέση διευθυντή κι έτσι το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει α) 350€ το μήνα που είναι το διευθυντικό επίδομα του δεύτερου διευθυντή και β) 9 - 11 ωρών διδασκαλίας τη βδομάδα.

Βέβαια, η συγχώνευση αυτή δημιουργεί ένα τεράστιο και δυσκίνητο σχολείο με 350 - 400 μαθητές, με 15 τμήματα των 25 - 27 μαθητές το καθένα. Ως συνέπεια του μεγέθους απαιτείται ο ορισμός δύο υποδιευθυντών οι οποίοι θα κοστίζουν α) 2 * 150€ μηνιαίως και β) μείωση ωραρίου 2 * 4 ώρες εβδομαδιαίως και συγχρόνως θα πρέπει να μειωθεί κατά 4 ακόμα ώρες το ωράριο του (ενός και μόνου) διευθυντή.

Κι αν κάποιος παρατηρήσει ότι τελικά με το συν πλην διαφορά δεν υπάρχει είναι ένας κακόπιστος και κολλημένος που δεν θέλει να δει τα οφέλη από την συγχώνευση αυτή.

Να επισημάνω επίσης εδώ, ότι η συγχώνευση έρχεται να ανακοινωθεί έγκαιρα για τον σωστό προγραμματισμό λειτουργίας ενός σχολείου. Στα μέσα Δεκέμβρη. Η απόφαση έχει την υπογραφή της τότε Αναπληρώτριας Υπουργού Φ. Γεννηματά, στις 3 Νοέμβρη, την ίδια μέρα που ψηφίστηκε και ο νέος νόμος 4027 για την παιδεία των ομογενών κλπ διατάξεις. Αυτός που προβλέπει ότι η ύπαρξη των Λυκείων θα είναι το πολύ για τρία χρόνια μετά το φετινό. Αφού ξεκίνησε η χρονιά, αφού υποχρεώθηκαν μαθητές να μετακινηθούν από το ένα σχολείο στο άλλο και να γίνει όλη η γραφειοκρατεία των μεταγραφών η οποία κανονικά θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα για ολόκληρο το ένα τουλάχιστον σχολείο. Αφού έγιναν οι κατανομές των μαθημάτων με καθηγητές μοιρασμένους στα δυο σχολεία (και όχι μόνο). Αφού ήρθαν επιτέλους οι εκπαιδευτικοί που έλειπαν και κατορθώθηκε να δοθεί ένα σταθερό πρόγραμμα στα δυο σχολεία. Αφού ξεκίνησε η διαδικασία για την περίφημη εκδρομή της Γ' που τα δυο σχολεία διάλεξαν διαφορετικούς προορισμούς (και αγνοείται αν τώρα θα να αποφασίσουν ξανά ως μια ενιαία Γ').

Μικρά πρακτικά προβλήματα που όμως πρέπει να παραβλέψουμε μπροστά στο τεράστιο κέρδος των 50€ μηνιαίως (οι επιπλέον 1 - 3 ώρες τη βδομάδα έτσι κι αλλιώς δεν αποτιμώνται σε χρήμα)!!!

Είμαι λίγο σκληρός και είρων; Ίσως. Αλλά όταν βλέπω τέτοιες αποφάσεις και κινήσεις για τις οποίες τόσες δημοσιεύσεις έκανε κάποιος μέχρι να τις πετύχει τι άλλο να κάνω; Συγχαρητήρια.
.

2 σχόλια:

  1. Είπες σκληρός και είρων; Ας γελάσω! Όχι βέβαια μ αυτά που έγραψες , αλλά με το τι μπάχαλο τα έχουν κάνει όλα. Αυτό και άλλα μύρια όσα έχουμε να δούμε στο άμεσο μέλλον! Το Νέο Σχολείο! Τρέχουν τα projects στην Α΄Λυκείου με ανύπαρκτες υποδομές. Είναι ανίκανοι να υποστηρίξουν τους συναδέλφους που τα αναλαμβάνουν .Μιλάνε για ΤΠΕ στα σχολεία και δεν υπάρχουν υπολογιστές που να δουλεύουν και να μην κολλάνε. Ζητάω μπαταρίες για το εργαστήριο Φ. Επιστημών και μου λένε δεν υπάρχουν χρήματα, ξαναζήτα τον άλλο μήνα.
    Τι να πρωτογράψω!Η Παιδεία , ένα απίστευτο χάος, για να μην την αποκαλέσω αλλιώς γιατί θα προσβάλλω κατάφορα τις υγιείς επιχειρήσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μιας και δεν υπάρχει πρόσβαση στον Ισοκράτη από όλους να αναφέρω πως υπήρξε απάντηση.
    Όχι, μη φοβάστε. Δεν απάντησε το υπουργείο για αν δικαιολογηθεί. Αλλά άλλος συμμέτοχος στο φόρουμ (που τακτικά παρουσιάζει ειδήσεις από τις δραστηριότητες του υπουργείου) για να με διορθώσει: Δεν ψηφίστηκε στις 3/11 ο νόμος 4027, αλλά στις 31/10 και δημοσιεύτηκε στις 4/11 (στις 3 υπογράφτηκε απ' τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μπερδεύτηκα). Αυτό ήταν το όλο πρόβλημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή