Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Διαρροές

Όχι δεν θα μιλήσω για τις διαρροές μέσω της Γουίκιλικς ή όποιες άλλες επίσημων (ή ανεπίσημων) μυστικών. Στις πιο απλές διορροές, των υδραυλικών συστημάτων θα αναφερθώ. Είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο τις οδηγίες για το πώς το μαθαίνεις στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή. Στο λέει ο από κάτω. Τις επαναλαμβάνω: Κοιτάς το ταβάνι τακτικά. Ειδικά στην περιοχή του μπάνιου και τις κουζίνας, αλλά και γενικότερα. Αν δεις κάτι το περίεργο (φούσκωμα ή όποια άλλη ανωμαλία) επικοινωνείς άμεσα με τους από πάνω. Μου το είχε πει ο Γιώργος πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχε πρωτονοικιάσει κι αυτός το σπίτι. Μου το είπε κι ο μεσίτης όταν μου παρέδωσε τα κλειδιά. Αλλά το είχε η μοίρα μου να το ζήσω κι αυτό.

Όταν γυρίσαμε απ' την Ελλάδα στα μέσα Σεπτέμβρη, με το που μπήκα στην τουαλέτα μου φάνηκε πως κάτι ακουγόταν να τρέχει. Κοιτάζω το καζανάκι (τον συνήθη ύποπτο) τίποτα. Προσπαθώ να προσδιορίσω από πού ακούγεται κάτι, δεν βρίσκω τίποτα. Τελικά το αποδίδω στον εξαερισμό (έχει όχι μόνο η τουαλέτα αλλά και κάθε δωμάτιο ένα στόμιο εξαερισμού απ' το οποίο ακούγεται αρκετή φασαρία κι έτσι έχω κλείσει τα υπόλοιπα κι έχω αφήσει μόνο αυτό της τουαλέτας που δεν έχει άλλο τρόπο να ανανεωθεί ο αέρας του). Περνάν οι μέρες, κάθε τόσο μου φαίνεται πως ακούω αλλά δεν βρίσκω από πού ακούγεται. Ώσπου αρχίζει να φαίνεται, αλλά εγώ χαμπάρι. Το πρώτο ήταν πως άρχισαν να σπάνε πλακάκια. Αλλά και πάλι δεν σύνδεσα τα γεγονότα.

Ώσπου ένα απόγευμα Παρασκευής χτυπάει η πόρτα. Είναι ο χάουζμάιστερ (Hausmeister) τουτέστιν ο υπεύθυνος για την πολυκατοικία.  Παρέκβαση: Να θυμίσω - εξηγήσω εδώ πως στη Γερμανία κάθε σπίτι έχει και έναν τέτοιον υπεύθυνο. Ό,τι πρόβλημα τεχνικό παρουσιαστεί καλείς αυτόν. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες στάνταρ εταιρίες που θα επιληφθούν, αλλά για τα μικροπροβλήματα είναι αυτός. Όπως ήταν παλιά ο θυρωρός μόνο που αυτός δεν κάθεται να επιβλέπει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αλλά αν δεν λειτουργεί κάποια πόρτα, αν καούν κάποιες λάμπες, η καθαριότητα της αυλής, αν βουλώσει η αποχέτευση, αν χαλάσει το ασανσέρ, όλες αυτές οι ανάγκες μιας πολυκατοικίας - κυρίως - ή ενός κτιρίου γραφείων είναι η δουλειά του. Επίσης και να έχει το κλειδί για το χώρο που είναι τα ρολόγια του ηλεκτρικού ή την πρόσβαση για τις τηλεφωνικές συνδέσεις κλπ.

Έρχεται λοιπόν ο χάουζμάιστερ και μου λέει πως κάτι γίνεται με το μπάνιο και να ρίξει μαι ματιά. Κοιτάζει, βλέπει τα σπασμένα πλακάκια και κάποια υγρασία στο ταβάνι (μέχρις εκείνη τη στιγμή δεν την είχα πάρει χαμπάρι), ρίχνει μια ματιά προς το εσωτερικό του τοίχου, λέει πως ναι, η διαρροή είναι από πάνω και φεύγει. Νέα παρέκβαση. Πώς είδε πίσω απ' τον τοίχο; Πίσω απ' τα πλακάκια της τουαλέτα υπάρχει κενό. Από τον τοίχο μέχρι τα πλακάκια περνάνε οι σωληνώσεις. Εκεί στο κενό βρίσκεται το καζανάκι (εντοιχισμένο). Υπάρχουν μεταλλικά στηρίγματα για να κρατιέται το κενό σταθερό και καλύπτεται με νοβοπάν (της κακιά ώρας) πάνω στο οποίο είναι κολλημένα τα πλακάκια. Μέχρι τότε, δεν είχε βάλει ο νους μου πώς ακριβώς ήταν τα πράγματα. Ήξερα βέβαια, πως πίσω απ' το ντουλάπι της τουαλέτας ήταν οι διακόπτες θέρμανσης καθώς και ο μετρητής κατανάλωσης νερού, αλλά νόμιζα πως μόνο εκεί συνέβαινε αυτό. Δεν φανταζόμουνα πως το κενό υπήρχε παντού. Έτσι εξηγείται και πώς υπάρχει τέτοια ηχομόνωση.
Μετά την αυτοψία του χάουζμάιστερ καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα. Σε λίγο έρχεται η κυρία που μένει δυο πατώματα κάτω από μένα. Ρίχνει κι αυτή μια ματιά και λέει πως οι δικές μας οι ζημιές δεν είναι τίποτα μπροστά σ' αυτά που έχει πάθει το δικό της. Την επόμενη μέρα, Σάββατο πρωί, έρχεται η ίδια και μας λέει πως θα έρθει κάποιος απ' την εταιρία που ασχολείται με τα υδραυλικά της πολυκατοικίας. Βγάζει τα μηχανήματά του, μετράει, ελέγχει. Διαπιστώνει πού είναι η διαρροή και φεύγει. Η διαρροή συνεχίζεται, τα πλακάκια όλο και σπάνε (βλέπετε το νοβοπάν νερόπινε και φούσκωνε) κι αρχίζουν να βγαίνουν και νερά στο πάτωμα. Όχι νερά της αποχέτευσης (παρόλο που το χρώμα τους είναι καφέ, αυτό οφείλεται στο ότι ξεπλένεται το ξύλο) αλλά το να έχεις νερά στην τουαλέτα σου δεν είναι και το πιο απλό. Πέρ' απ' όλα τ' άλλα, υπάρχει και κίνδυνος να γλιστρήσεις.

Τα έργα για την αποκατάσταση ξεκίνησαν την Δευτέρα. Τόσες μέρες έτρεχε το νερό, τώρα θα τους έπιανε η βιάση; Το Σαββατοκύριακο η δουλειά πληρώνεται διπλά. Γιατί λοιπόν να βιαστούν; Αλλά για τις εργασίες αυτές θα συνεχίσω αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου