Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ίζι Τζετ

Την Ίζι Τζετ (easyJet) την είχα ακούσει πριν από αρκετά χρόνια. Ίσως ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που έμαθα. Για όποιον δεν την ξέρει είναι η πρώτη (εκεί γύρω στα 1995) απ' τις Ίζι εταιρίες του Κύπριου επιχειρηματία Στέλιου (Χατζηιωάννου). Μετά απ' αυτήν ακολούθησαν κι άλλες, είτε τοπικές όπως η Ίζι Μπας που μεταφέρει κόσμο από τα αεροδρόμια του Λονδίνου προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως ή η Ίζι Κρουίζ που οργανώνει φτηνές - λέει - κρουαζιέρες στο Αιγαίο (ξεκίνησε με τη Μεσόγειο, αλλά πουλήθηκε το 2009 - το ανακάλυψα τώρα, πού να προλάβει κανείς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες). Εμείς χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά την πρώτη τώρα που πήγαμε στο Λονδίνο. Ήταν μια καινούρια εμπειρία κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και μ' αυτήν.

Τα εισιτήρια τα κλείσαμε με μερικές μέρες διαφορά. Γιατί η Μαρία έψαχνε αρκετό καιρό για εισιτήρια για την συγκεκριμένη περίοδο των φθινοπωρινών διακοπών που συνέπιπτε με την αλλαγή της ώρας αλλά και των δρομολογίων των εταιριών. Κι επειδή όσο και να είναι εταιρία χαμηλού κόστους έχει διαβαθμίσεις κι αυτή στις τιμές των εισιτηρίων της και βλέπαμε πως καθώς περνάνε οι μέρες άρχιζαν μεταβολές, έστω και μικρές, κλείσαμε του πηγαιμού (με περίπου 68€ δεν θυμάμαι πόσο ήταν σε λίρες) και όταν βγήκαν και τα δρομολόγια της επιστροφής κλείσαμε και γι' αυτήν (με 58€ δηλαδή δύό άτομα Μόναχο - Λονδίνο - Μόναχο αεροπορικά, συνολικά 136€, όσα δεν φτάνουν συνήθως για έναν να πάει και να 'ρθει στο εσωτερικό). Από εδώ βράδυ Σαββάτου για Γκάτγουικ (το βράδυ μας φάνηκε μεν δύσκολο, αλλά επειδή είναι και η διαφορά της ώρας το αποφασίσαμε, φθάσαμε στις εννιά στο αεροδρόμιο και μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο δέκα και μισή, είναι λίγο περασμένη η ώρα) ενώ θα φεύγαμε από εκεί από το Στάνστεντ (μεσημεράκι ήταν αρχικά, αλλά τέλη Αυγούστου μας ειδοποίησαν πως άλλαξε η πτήση για το απόγευμα στις πεντέμισι, άρα παραπάνω βόλτα, δεν μας ήρθε κι άσκημα η αλλαγή).

Μέχρις εδώ ίσως θα πει κανείς τίποτα το ιδιαίτερο. Κάποια στιγμή, βλέπω πως μπορώ να κάνω ηλεκτρονικό τσεκ-ιν μέχρι 60 μέρες πριν την πτήση. Πολύ μου φάνηκε, ήταν καμιά 15 μέρες μόνο, το δοκιμάζω και βλέπω να προχωράει κανονικά. Στις περισσότερες εταιρίες που ξέρω, το τσεκ-ιν γίνεται συνήθως μέχρι 3 μέρες πριν (κάποτε ήταν μια μόνο μέρα, αλλά αρκετές το έχουν επεκτείνει στις 2 - 3). Εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα γι' αυτό, αλλά:
α) Στο δελτίο επιβίβασης δεν αναγράφεται ποια θα είναι η πύλη εξόδου. Σκέφτομαι πως αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς είναι αρκετές μέρες πριν και άρα δεν είναι γνωστή, εξάλλου ακόμα και στις άλλες που κάνεις τσεκ-ιν τελευταία στιγμή αν σου γράφουν έξοδο σου λένε να το ελέγξεις και στο αεροδρόμιο.
β) Δεν γράφει θέση. Δηλ. γράφει, αλλά και για τους δυο γράφει 2. Σκέτο νέτο. Συνήθως οι θέσεις έχουν έναν νούμερο (τη σειρά) και ένα γράμμα, το ποια ακριβώς καρέκλα θα έχεις.
Τέλος πάντων, τι να κάνουμε, περιμένουμε να δούμε.

Ένα ιδιαίτερο σημείο για τις πτήσεις με τις εταιρίες αυτές (χαμηλού κόστους) είναι ότι πρέπει να προσέχεις με τις αποσκευές. Μπορείς να πάρεις χωρίς επιπλέον κόστος μόνο μια βαλίτσα σε προκαθορισμένο μέγεθος (τις καμπινάτες, όπως λέγονται ακριβώς γιατί επιτρέπει το μέγεθός τους να μπουν στην καμπίνα του αεροπλάνου γιατί χωράνε στα ράφια). Αν θέλεις να πάρεις παραπάνω πρέπει να πληρώσεις. Για μια βαλίτσα μέχρι 20 κιλά, αν μεν το δηλώσεις την ώρα που κλείνεις το εισιτήριο κοστίζει κάπου 10 - 15£. Αν δεν το κάνεις τότε αλλά στο αεροδρόμιο κοστίζει 25£. Αν ξεπερνά τα 20 κιλά κοστίζει 10£ το κιλό. Αν το δηλώσεις έχει πάλι έκπτωση (μόνο 7£ περίπου το κιλό - 20 το τρίκιλο!). Αν τώρα, κάνεις το λάθος και πας να μπεις στο αεροπλάνο με μεγαλύτερη βαλίτσα ή έχεις δυο κομμάτια (π.χ. τη βαλίτσα και την τσάντα σου ή το φορητό σου, όσο μικρά κι αν είναι) τότε το κόστος ανεβαίνει στις 40£! Και το χαμηλό κόστος σου βγαίνει πολύ ακριβό.

Το να πάρεις μόνο τη βαλιτσούλα της καμπίνας μαζί σου έχει τα καλά και τα κακά του: Με το που βγαίνεις δεν έχει να περιμένεις πότε (για να μην πω για το αν) θα έρθει η βαλίτσα σου. Όπως είσαι προχωράς προς την έξοδο. (Αν και, επειδή για να φτάσεις μέχρι την έξοδο περνάς και απ' τους ιμάντες, είδα πως μέχρι να βγούμε εμείς, είχαν αρχίσει να βγαίνουν κι οι βαλίτσες). Απ' την άλλη όμως υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείς να μεταφέρεις. Εκτός απ' τα γνωστά από παλιά μαχαίρια κλπ που μπορούν να θεωρηθούν όπλα, τελευταία απαγορεύονται και τα ρευστά: υγρά ή κρεμώδη. Π.χ. μια κυρία δεν μπορεί να μεταφέρει τις κρέμες της! Βέβαια, και γι' αυτό υπάρχει λύση: Πρέπει να είναι σε συσκευασία μέχρι 100ml. Κι όλες μαζί οι σχετικές συσκευασίες πρέπει να μπουν σε μια διάφανη σακούλα που να κλείνει "ασφαλώς" (με ειδικό φερμουάρ). Κι έτσι, μπορείς να μεταφέρεις κυρίως τα είδη ατομικής υγιεινής.

Εκείνο όμως που δεν μπορείς να μεταφέρεις είναι το νεράκι που χρειάζεσαι να πιεις στη διάρκεια του ταξιδιού. Γιατί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, στις πτήσεις αυτές, σερβίρονται διάφορα, αλλά όλα κατόπιν πληρωμής. Από νερό και καφέ μέχρι σάντουιτς ή μπίρα ή κρασί κλπ. Όπως επίσης και "αφορολόγητα"! Αυτό με το νερό εν τω μεταξύ, πολύ μου τη σπάει, μιας και εγώ είμαι φίλος του νερού. Τελικά να οι πατέντες που σκέφτηκα για να διευκολυνθούν τα πράγματα. Εγώ, κυκλοφορώ με τσάντα. Αφού όμως δεν μπορούσα να την έχω κατά την επιβίβαση, την άδειασα μέσα στις τσέπες απ' το σακάκι. Και δόξα τω Θεώ, είχε αρκετές! Σε μια απ' αυτές έβαλα κι ένα μπουκάλι του νερού. Άδειο. Αυτό δεν απαγορεύεται. Αφού περάσαμε τον έλεγχο χειραποσκευών, το γέμισα από έναν ψύκτη! Μια χαρά.

Προχωράμε τώρα για την επιβίβαση. Υποψιάζομαι πως θέσεις συγκεκριμένες δεν έχουμε και όποιος προλάβει. Έτσι φροντίζουμε να μπούμε σχετικά γρήγορα στο αεροπλάνο. Κατά την επιβίβαση σχηματίζονται δυο ουρές. Η μια μ' αυτούς που το δελτίο επιβίβασης έγραφε 1 και η άλλη που έγραφε 2, όπως το δικό μας. Για να γράφει 1 θα έπρεπε να έχουμε πληρώσει κάτι τις (προτεραιότητα επιβίβασης το λένε). Α! αμέσως μετά από αυτούς που έχουν πληρώσει, δικαιωματικά περνάνε όσοι συνοδεύουν παιδιά μέχρι 5 ετών!

Η πτήση ήταν μια χαρά και στο πήγαινε και στο έλα. Στην ώρα μας ξεκινήσαμε και στην ώρα μας φτάσαμε. Μια χαρά ταξίδι. Και με 136€, για δυο άτομα, Μόναχο - Λονδίνο μετ' επιστροφής. Μια χαρά μας ήρθε.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου