Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΤΜ

ΑΤΜ λέγοντας εννοούμε κυρίως, τόσο στα Ελληνικά (Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή) όσο και στα Αγγλικά (και σε άλλες γλώσσες), τα μηχανήματα που υπάρχουν έξω από τις τράπεζες ή και σε διάφορα άλλα σημεία και απ' τα οποία μπορεί κανείς να πάρει χρήματα απ' αυτά που έχει καταθεμένα στην τράπεζά του ή σε άλλη τράπεζα ή ακόμα και να δανειστεί μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Μπορεί επίσης να μάθε το υπόλοιπο του (ή των) λογαριασμού του ή να καταθέσει λεφτά ή να πληρώσει διάφορους λογαριασμούς. Και λέω κυρίως, γιατί τα ΑΤΜ δουλεύουν(;) με ΑΤΜ, έναν τρόπο ανταλλαγής δεδομένων με τους κεντρικούς υπολογιστές της τράπεζας, εκεί που υπάρχουν αποθηκευμένα τα δεδομένα (πόσα μπορεί να πάρει κάποιος από το μηχάνημα)! Είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για να συνδεόμαστε στο Ίντερνετ με την τεχνολογία ΈιΝτιΕσΕλ (ADSL επί το ελληνικότερο!).

Αλλά εδώ δεν θα κάνω μάθημα τι είναι ένα ΑΤΜ και κατά πόσο είναι καλό ή κακό η χρήση τους (γιατί υπάρχουν και ενστάσεις). Απλά γράφω τα παραπάνω για να καταλαβαίνουν όσοι χρησιμοποιούν άλλον όρο για τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Συνήθως, όσοι τα χρησιμοποιούμε φροντίζουμε να βρούμε μηχάνημα που ελέγχεται από την τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε. Κι αυτό γιατί αν χρησιμοποιήσουμε μηχάνημα που ελέγχεται από άλλη τράπεζα τότε υπάρχει ένα κόστος συναλλαγής. Το πόσο είναι το κόστος εξαρτάται κυρίως από την τράπεζα που ελέγχει το μηχάνημα. Η δυνατότητα για να γίνονται αυτές οι συναλλαγές στην Ελλάδα υπάρχει με την υλοποίηση του συστήματος ΔΙΑΣ που είναι σύστημα για διατραπεζικές συναλλαγές (αυτό σημαίνει το όνομά του).

Εδώ στη Γερμανία λοιπόν, υπάρχουν οι συνεργασίες των τραπεζών. Δηλαδή, μεγάλες τράπεζες δεν χρεώνουν τους πελάτες τους αν χρησιμοποιήσουν το δίκτυο μιας άλλης απ' τις συνεργαζόμενες. Και τονίζω το μεγάλες, γιατί οι μικρές είναι συνηθισμένο φαινόμενο να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και κυρίως με μια μεγάλη για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους όταν βρεθούν σε μέρος που δεν έχει παρουσία η τράπεζά τους. Στην Ελλάδα, ακόμα και ενώ έχει ανακοινωθεί ότι οι Άλφαμπανκ με τη Γιούρομπανκ θα συγχωνευτούνε, τέτοιου είδους διευκολύνσεις δεν υπάρχουν.

Μηχανήματα τέτοια εκτός του χώρου των τραπεζών οι μεγάλοι έχουν λίγα μηχανήματα και ίσως γι' αυτό. Ή γιατί ανήκουν σε ένα "όμιλο". Συγκεκριμένα η (γνωστή και μεγάλη και παγγερμανική) Ντόιτσε μπανκ (Deutsche Bank), η επίσης μεγάλη Κόμερτσμπανκ (Commerzbank), η (βαυαρέζικη βασικά, αλλά με παγγερμανική παρουσία) Χύποφεράινσμπανκ (HypoVereinsbank) και η Πόστμπανκ (Postbank) η εταιρία καυσίμων Σελ (!!! έχει 1300 μηχανήματα στα πρατήριά της αυτή τη στιγμή) καθώς και κάποιες μικρότερες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν όποιο μηχάνημα βρουν μπροστά τους (αναφέρονται 9.000 μηχανήματα). Δεν είναι κι άσχημα! Δεν ξέρω αν και οι υπόλοιπες έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα από Ελλάδα.
    Θα ήθελα αν ήταν δυνατόν να γράψετε δυο λόγια για τις Γερμανικές Τράπεζες. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνατε έρευνα πρίν ανοίξετε λογαριασμό, πιθανά όσον αφορά τις χρεώσεις, το δίκτυο καταστημάτων κτλ. Θα βοηθούσαν πολύ πιθανές πληροφορίες.
    Ευχαριστώ πολύ Θόδωρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμιά έρευνα! Υπάρχουν στο Μόναχο δυο τράπεζες με Έλληνες υπαλλήλους. Έτσι πήγαμε στη μια απ' τις δυο, σ' αυτήν που έχει το λογαριασμό και το γραφείο (που μας πληρώνει το επιμίσθιο)!
    Το σκεπτικό τότε ήταν να ανοίξουμε άμεσα έναν λογαριασμό που τον χρειαζόμασταν και μετά βλέπουμε. Όμως η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή, οι όροι έτσι κι αλλιώς είναι παρόμοιοι για τα απλά τραπεζικά προϊόντα που θέλαμε εμείς, η τράπεζα (η Χυποφεράινς) έχει δίκτυο σ' όλη τη Γερμανία μεν (είναι απ' τις μεγάλες) αλλά δεν μας είναι απαραίτητο αφού μπορούμε να πάμε για ανάληψη και από μηχάνημα τόσων τραπεζών που πάντα κάποια θα είναι στο δρόμο μας (αν και δεν το έχουμε κάνει - δεν χρειάστηκε), για όποια άλλη συναλλαγή πάμε και βρίσκουμε τον υπεύθυνο με τον οποίο μιλάμε (τον Έλληνα που λέγαμε).
    Για τα είδη λογαριασμό μάλλον πρέπει να γράψω ένα σχετικό σημείωμα. Είχα την εντύπωση πως τα έχω γράψει, αλλά δεν βρίσκω κάτι. Θα τα ξαναπούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! θα περιμένω την νέα δημοσίευση.
    Θόδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή