Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Λονδίνο - Βρετανικό Μουσείο 2

Κάμποσος καιρός πέρασε από τότε που ξεκίνησα να γράφω για το Βρετανικό Μουσείο. Τόσος που μάλλον έχουν ξεχαστεί τα παλιά. Κι όχι πως θα τελειώσει σήμερα. Σκέπτομαι αφιέρωμα σε διάφορες πτέρυγες, άρα θα πάρει μέρες. Αλλά πρέπει να κάτσω να τα γράψω ένα - ένα και να τα βάλω σχετικά κοντά, να έχουν μια ενότητα. Εξωτερικά το κεντρικό κτίριο θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό. Και γιατί όχι αφού εδώ βρίσκονται τα καλύτερα κομμάτια του Παρθενώνα.
Μερικά απ' τα εκθέματα θα παρουσιάσω σήμερα, αλλά όχι τα «μάρμαρα». Είπαμε έχει πολύ πράγμα και συνέχεια. Το μουσείο είναι τόσο μεγάλο που θέλεις αρκετές μέρες για να το δεις.
Η μια απ' τις Καρυάτιδες (αυτή αριστερά - η άλλη δεξιά είναι η Μαρία!) και μια απ' τις κολώνες, δεν θυμάμαι ποιου ναού. Του Δία νομίζω, αλλά είναι από την Αθήνα ή από την Ολυμπία; Μάλλον απ' την πρώτη.
Επιτύμβιες στήλες και το γνωστό παιδί με τη χήνα.
Ολόκληρος τάφος μεταφέρθηκε εδώ για να μπορεί ο επισκέπτης να σχηματίζει πλήρη εικόνα. Και παραδίπλα τα σχετικά κτερίσματα.
Εκατοντάδες αγγεία σε προθήκες. Αγγεία κάθε είδους και για κάθε χρήση.
Όλα σε άψογη κατάσταση, το ένα δίπλα στο άλλο, σε κάποιο πατάρι που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο θα δεις. Μόνο την τεράστια ποσότητα μπορείς να θαυμάσεις. Θα μπορούσαν να έχουν γεμίσει πολλά μουσεία μ' αυτά, ενώ τώρα βρίσκονται στοιβαγμένα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου