Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αμόκ

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παλιότερα το ακούγαμε για διάφορες πόλεις της Αμερικής (ΗΠΑ δηλαδή) αλλά κάποια στιγμή ήρθε και προς Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία που κάθε χρόνο θα συμβεί ένα παρόμοιο επεισόδιο. Κάποιος μαθητής φτάνει οπλισμένος στο σχολείο του κι αρχίζει να πυροβολεί. Συνήθως στο ψαχνό, σπάνια στον αέρα όπως αυτή τη βδομάδα με ένα 14χρονο στο Μέμινγκεν, μια μικρή πόλη, προάστιο 110 χλμ από το Μόναχο. Κινητοποιήθηκε η αστυνομία με ελικόπτερα και λοιπά μέχρι να καταφέρουν να τον κάνουν καλά.


Να αναφέρω πως το Μέμινγκεν συνδέεται με το Μόναχο με το τρένο που παίρνω για το Άουγκσμπουργκ (όταν επιστρέφουμε κάνουμε στάση αλλά όχι όταν πηγαίνουμε, δεν ξέρω γιατί φτου, το μπέρδεψα πάλι με το Μάμενντορφ) και είναι γνωστό αρκετά γιατί εκεί υπάρχει ένα αεροδρόμιο το οποίο το χρησιμοποιούν εταιρίες χαμηλού κόστους όπως η Ράιανερ.

Το θέμα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με πολλές απόψεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι μαθητές είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι στο γερμανικό σχολείο. Ας πούμε, κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην Αθήνα, έξω από τον ΟΑΕΔ, αλλά μάλλον ήταν η εξαίρεση. Εξάλλου εκεί ο δράστης ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία (άνω των 20). Στη Γερμανία είναι μαθητές, συνήθως από Γυμνάσιο, αν και ο προχτεσινός ήταν από Χάουπτσούλε (Είχα αναφερθεί παλιότερα για τη διάρθρωση των σπουδών εδώ). Γενικά οι μαθητές είναι στο σχολείο όπως ήταν στην Ελλάδα του 50 (ή του 60 βαριά). Στρατιωτάκια. Μπορεί απ' έξω να κάνουν διάφορα, αλλά μέσα στο σχολείο υπάρχει μεγάλη καταπίεση. Αν βάλουμε σ' αυτό και τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χαρακτήρα του σχολείου, γίνεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αποτελέσματα σαν αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου